UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog over psychische klachten
blog over psychische klachten
Mijn ziekte/beperking Blog

‘Ik wil me thuis voelen in mijn eigen lichaam’

Esther is hooggevoelig: overmatige prikkels zorgen voor veel klachten. Ze vertelt hoe ze haar dagen bewust leeft om zo veel mogelijk rust te kunnen vinden.

keer gelezen
955

Esther (25, WIA) is hooggevoelig: overmatige prikkels zorgen voor veel klachten. Op haar website Hspmetliefde* schrijft ze over haar leven met hooggevoeligheid (HSP). Dat doet ze ook met deze blog, die ze speciaal voor UWV Perspectief schreef, met haar wens: ‘Ik wil me thuis voelen in mijn eigen lichaam.'

'Het is voor mij belangrijk om in balans te leven'

Ik zit vaak in tweestrijd: hoe kan ik me thuis voelen in een wereld die me tegelijkertijd snel overweldigt met prikkels? Mijn brede belangstelling en enthousiasme zorgen ervoor dat ik op de been blijf, maar het kan er ook voor zorgen dat alle activiteiten mij totaal leegzuigen. Ik leg de lat voor mezelf snel te hoog. Wil meer doen dan wat mijn lichaam eigenlijk aankan. Dan raak ik overprikkeld en oververmoeid, waardoor ik mij helemaal niet meer thuis voel in mijn eigen lichaam.

Oorzaak

Mijn woonomgeving is onrustig. Ik woon boven een winkelcentrum met veel geluiden. Soms voelt het alsof ik nergens rust kan vinden. Het liefst woon ik in een hutje op de hei: een plan voor de toekomst. Mensen met hooggevoeligheid hebben een gevoeliger zenuwstelsel. De hersenen hebben wat langer de tijd nodig om prikkels te verwerken. Een overmaat aan prikkels zet mijn zenuwstelsel op volle toeren aan het werk. Ik kom in een cirkel terecht met negatieve gedachtes, vermoeidheid, depressieve gevoelens, angst en een pijnlijk lichaam. Het is daarom voor mij belangrijk om in balans te leven.

Hoe ik in balans leef

Me thuis voelen in mijn lichaam gaat niet vanzelf. Ik moet elke dag bewust leven en creatief blijven om mijn rust wel te kunnen vinden.

Wat ik daarvoor allemaal doe lees je hier:

  • Bij veel geluid gebruik ik gehoorbeschermers.
  • Meditatie waarbij ik aard (grond), helpt me om weer in contact te komen met mezelf.
  • In plaats van lezen luister ik naar boeken. Dat kost mij veel minder energie.
  • Ik bouw rustmomenten in: een halfuur voor en na een activiteit, zoals boodschappen doen en wandelen met mijn honden.
  • Ik leef op dagschema’s: zo houd ik overzicht en hoef ik niet te veel na te denken.
  • Op de bank liggen met een warme deken. Een plekje waar ik me thuis voel.
  • Mezelf goed verzorgen. Ik drink veel water en eet zo gezond mogelijk.
  • Ik ga het liefst goed voorbereid op pad en heb voldoende eten en drinken bij me. Spontane activiteiten brengen een hoop stress met zich mee.
  • Het allerbelangrijkste is accepteren wie ik ben en wat ik aankan. HSP’ers zijn sneller belast, maar daardoor niet minder getalenteerd.
  • Ik zoek steeds meer hulp om beter in mijn vel te kunnen zitten en beter met mijn hooggevoeligheid om te kunnen gaan.

Hoe leg ik uit wat hooggevoeligheid is?

Sinds kort is hooggevoeligheid erkend door de wetenschap. Dat geeft me een bepaalde rust. Ik hoop dat scholen, werknemers, dokters, psychologen en psychiaters zich meer openstellen voor hooggevoeligheid. Ik heb lang niet durven uiten dat ik hooggevoelig ben. Vaak werd het van tafel geveegd, iets wat niet bestond! Maar ook daar zit gelukkig verandering in. Kijk naar deze site van UWV: ik mag hier bloggen over hooggevoeligheid! Het is lastig aan anderen uit te leggen wat er precies gebeurt als ik overprikkeld raak en me niet meer thuis voel in mijn lichaam. De oplossing vond ik in dit filmpje over prikkels. Maar let op! Het is voor hooggevoeligen en mensen met autisme erg ‘prikkelbaar’.

Lees ook Esthers eerste blog: ‘Wat geeft mij steun

Reageren op deze blog of vertellen hoe jij je aanpast aan je beperking? Laat je reactie hieronder achter.

* hspmetliefde.nl

Gepubliceerd op: 12-01-2017

Lees meer over

Psychische klachten Blog Tips

Reacties

Door Rosalinde op zaterdag 14 januari 2017, 10:03

Heel herkenbaar ben ook hooggevoelig van een zacht geluid kan ik al schrikken.Laatste jaren nieuwe buren gekregen.Die hun hele huis hebben verbouwd. VRESELIJK.Toen veel last gehad van een houten vloer die verkeerd was gelegd Gelukkig nu paar maand geleden verwijderd.
Ook lezen kost veel moeite .Las altijd heel veel heb nog heel veel boeken liggen.Helaas zijn die er nog niet om te luisteren.Extra eten meenemen als ik weg moet. Ook tussen door veel op de bank .Veel onbegrip van mensen .Als ik niet naar een concert of bruiloft ga omdat er teveel lawaai is kijken de mensen je aan.
Reacties van mensen o jij hebt de hele dag de tijd.Dat is waar maar er gaat veeel tijd verloren door op de bank te liggen .Probeer echt het maximale te doen maar dan ga je gauw weer over je grens .Vaak hou ik het maar een half uurvol.
Als ik in bed lig heb ik dan ook oorbeschermers in .En Esther ik lig ook op de bank met een dun dekbed .Het gevoel van je veilig voelen.Heel herkenbaar.

Door Caitlynn op maandag 16 januari 2017, 12:10

Heel herkenbaar, ik heb zelf ook heel erg last van hsp, als ik ook maar in een druk omgeving ben, voel ik me echter niet thuis, ik ben sinds een paar jaar echt werkloos, het lukt mij niet meer aan het werk te kunnen gaan ivm alle indrukken en de chaos eromheen. En ja dan krijg je natuurlijk de onbegrip. Waarom heb je er zoveel moeilijk mee? Vrijwilligers werk was ik mee gestopt omdat het mij zoveel stress en onrust gaf. Ik word nu achterna gezeten door de uitkeringsinstansie, omdat ik iets moet doen voor de uitkering, heb nu wel een 'pauze' gekregen van ze omdat ik naar een pschyg moet. Maar als het voor hun te lang duurt? Dan moet ik aan de bak. Ik doe het met liefde, maar ik ben zo bang weer in die stress te gaan moeten zitten. Met de gedachte hieraan, word ik al heel bang. Heb nu hartkloppingen, duizeligheid die ik soms echt als een aanval krijg. Ik ben vanaf mn 14e gaan werken, omdat het moest. Maar zelf heb ik geen recht op de wajong hierom. Tweestrijd. Moeilijk. Weet je raad?

Door Philip Steusfij op maandag 13 januari 2020, 17:32

Hallo Caitlynn,

Heb je verhaalmet begrip gelezen.
Ook ik ben HSP -er ,en de weg die je als HSP-er heb te gaan is lang, zeer lang,maar heb geduld..

We leven nu in een complexere wereld ,waar vaak wordt afgemeten wat je doet en niet wie je bent.

Helaas maar het systeem gaat veranderen!.Alles is NU nog gericht op het verdienmodel en niet op het individu als mens .
Je kunt veronderstellen dat wij de mens wel deugen ,maar het systeem niet.Hsp is een aangeboren aanleg en GEEN stoornis.De psych.hulpverleners zouden in de loop v/d tijd
de DSM -5 moeten aanpassen. Niet om te labelen maar om tot ERKENNING te komen. Ga het pad van je hart volgen,laat als het kan de zgn "'ratrace"' aan je voorbij gaan.
Als je in je kracht staat,merk je dat het een verrijking is om HSP-er te zijn. Als je zo ver bent dat je in je kracht staat,kom je je zielgenoten,andere HSP-ers tegen.Hun verhalen uit ervaring zullen je spiegel zijn.
Je bent de moeite waard!!!
gepast werk voor HSP is er HSP coach is een tip!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord