UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Hoe verdiep je een vriendschap
Hulp geven en krijgen Blog

5 stappen om vriendschap te verdiepen

Een vriend of vriendin heeft een probleem? Advies geven kan averechts werken. Luisteren is vaak beter. Zo help je de ander zelf een oplossing te vinden.

keer gelezen
947

Monique Korpershoek helpt graag anderen om met concrete stappen een verandering in je leven op te starten. Voor UWV Perspectief geeft ze tips hoe je in 5 belangrijke stappen je vriendschappen kunt verdiepen.

Wanneer ben je een goede vriend of vriendin? Moet je luisteren, of juist confronteren, goede tips geven of met humor reageren? Je wilt graag een steun zijn voor je vrienden en vaak uit die steun zich in goede raad. Maar zit jouw vriend daar nu echt op te wachten?

Je herkent het misschien wel: een goede vriend of vriendin weet zich geen raad met een bepaalde situatie en belt jou. Je luistert naar het verhaal en voelt de drang om jouw vriend te helpen. Je hebt het idee dat je het probleem dat hij schetst voor hem moet oplossen, dus kom je met goedbedoeld advies. Als je dan jouw goede advies geeft, blijkt dat dit al is uitgeprobeerd. En jouw vriend(in)? Die komt er nog steeds niet uit. Want er is altijd wel iets aan de eigen situatie wat anders is dan in de situatie van de vriend. En stiekem is er een stemmetje vanbinnen dat zegt: ‘Ik wil niet op deze manier geholpen worden! Ik wil gewoon dat er iemand luistert naar mij. Ik weet wel wat goed voor mij is, maar ik kom er even niet bij.’

De vijf belangrijke stappen die je kunt zetten:

  • Ga in gesprek met je vriend of vriendin.
  • Stel open vragen (die beginnen met wie, wat, waar wanneer, hoe, welke) net zolang tot jij en jouw vriend(in) de situatie helder hebben.
  • Luister zonder oordeel naar het verhaal.
  • Vraag wat de ander nodig heeft om zich beter te voelen.
  • Bepaal samen wie of wat hem daarbij kan helpen.

Als goede vriend of vriendin hoef je geen superman te zijn. Door de 5 stappen te volgen help je de ander zijn gedachten te ordenen. En dat is vaak al voldoende om de ander zelf tot een oplossing te laten komen.

Monique Korpershoek is toegepast psycholoog bij het NIVdt: het Nederlands Instituut voor doe-trainingen.

Gepubliceerd op: 20-05-2019

Lees meer over

Blog Familie en vrienden

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord