UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
filmpje over vrijwilligerswerk
gesprek UWV verzekeringsarts
Dienstverlening UWV Tips

5 tips voor gesprek met de verzekeringsarts

Je hebt binnenkort een gesprek met de verzekeringsarts van UWV. Een goede voorbereiding maakt het misschien iets minder spannend. 5 tips die je daarbij helpen. 

keer gelezen
1

Veel mensen vinden het best spannend: een gesprek met de verzekeringsarts van UWV. 5 tips om je voor te bereiden op het gesprek.

'Wees gewoon jezelf'

Tip 1: Neem de uitnodigingsbrief mee

Bij je bezoek moet je in ieder geval 3 dingen meenemen: de uitnodigingsbrief van UWV, je identiteitsbewijs en – als je die slikt – je medicijnen in de oorspronkelijke verpakking. Voor een completer beeld van je situatie kan het handig zijn daarnaast de afsprakenkaart van je specialist(en) mee te nemen en verslagen van je eigen huisarts of specialist die je in je bezit hebt. En die de verzekeringsarts nog niet van je heeft ontvangen.

Tip 2: Vraag iemand mee

Het kan handig en prettig zijn om iemand mee te nemen naar het gesprek. Je partner, een familielid, vriend(in) of iemand van bijvoorbeeld een belangenvereniging. De reden is simpel: 2 horen meer dan 1. De ervaring leert dat begeleiders het gesprek na afloop vaak beter kunnen navertellen. Je begeleider kan ook aantekeningen maken, aanvullende vragen stellen en je zo nodig op je gemak stellen. Hij moet zich, net als jij, wel kunnen legitimeren.

Tip 3: Sta eens stil bij je dagelijkse activiteiten

Het gesprek met de verzekeringsarts is niet bedoeld om te bepalen hoe ziek je bent of hoe je klachten kunnen worden verholpen. Daar zijn anderen voor. De verzekeringsarts bekijkt wat je ondanks je ziekte nog kunt doen. Hij zal een goed beeld proberen te krijgen van je dagelijks functioneren en vragen stellen over je hobby’s, huishoudelijke taken en contacten met familie en vrienden. Sta daar de dagen voorafgaand aan je bezoek eens bij stil: wat doe ik eigenlijk op een doorsnee dag? En wat laat ik vanwege mijn klachten achterwege? 

Tip 4: Denk na over je mogelijkheden en wensen

De verzekeringsarts bekijkt wat je nog kúnt doen, maar het is aan jou om te bedenken wat je nog wílt doen. Wat zou je met je mogelijkheden graag willen? En hoe zou UWV je daarbij kunnen ondersteunen? Het helpt wanneer je daar een beeld van hebt, dus denk daar vast goed over na. 

Tip 5: Wees gewoon jezelf

Sommige mensen worden zenuwachtig omdat ze bang zijn dat ze de vragen van de verzekeringsarts 'fout' zullen beantwoorden. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Het is geen quiz: alle antwoorden zijn goed. Het enige wat je moet doen, is jezelf zijn.

Toevoeging n.a.v. een vraag op het Wajong-forum de volgende opmerking:

V: Is het altijd nodig de originele verpakking van medicijnen mee te nemen? Kun je ook alleen het recept of de schriftelijke bevestiging meenemen van de medicijnen? 

A: De verzekeringsarts kan op de verpakking zien welke medicijnen je gebruikt en wanneer en in welke doses ze zijn voorgeschreven. Een uitdraai van de apotheek zegt alleen iets over het voorschrift en/of de afgifte, niet over het gebruik. 

Gepubliceerd op: 24-10-2016

Reacties

Door Hakuna50 op maandag 24 oktober 2016, 18:13

Zo ontspannen zal het er bij mij niet aan toe gaan als ik verplicht op gesprek zal moeten komen bij een verzenkringsarts. Het zal eerder een zwaar en beladen gesprek gaan worden waarbij de emoties hoog zullen oplopen voor zowel mij alsook de verzenkringsarts.

En een ander probleem is ook nog eens dat ik niemand heb die mij in zo'n geval kan bijstaan.

Door Becca op vrijdag 23 december 2016, 14:42

HAKUNA50 maak een afspraak met MEE, zij kunnen u begeleiden met gesprekken!!

https://www.mee.nl/werkwijze-mee-nl

Bel met MEE NL
030 236 37 07
MEE in uw buurt

Mail
info@mee.nl

Bel de MEE van uw regio en maak een afspraak! Eventueel Humanitas benaderen zij weten ook vast waar u voor hulp terecht kan! https://www.humanitas.nl/

Heel veel goeds en succes!

Door Abbas op dinsdag 27 maart 2018, 00:12

Ik heb chronische clusterhoofdpijn wat verzekeringsarts doen tegen mij.ik heb 3a4 aanvallen per dag nog veel medicijnen en zuurstof gebruik.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord