UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
werk zoeken via social media
werk zoeken via social media
Werken Tips

Werk aan je netwerk met deze 9 tips

Netwerken met Twitter? Dat is makkelijker dan je denkt. Zeker met deze handige tips van socialmediacoach Fiona Stoop.

keer gelezen
2470

Twitteren is een goede manier om te netwerken. Heb je een account dat je niet gebruikt? Met deze tips van Fiona Stoop blaas je je oude account nieuw leven in.

'Twitter is reageren, delen, helpen en geholpen worden'

Fiona Stoop is auteur van onder andere de boeken ‘Twitter werkt’ en ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’. Ze geeft trainingen en advies over het nieuwe solliciteren, personal branding en social media. Lees haar tips om je Twitteraccount wakker te schudden. 

Fiona beantwoordde veelgestelde vragen over Twitter. Lees ze nog eens terug via hashtag #VraagFiona.

1. Wachtwoord kwijt

Hoe kom je er ook alweer in? Ga naar www.twitter.com en druk op ‘wachtwoord vergeten?’ Vul je e-mailadres, telefoonnummer of gebruikersnaam in en je ontvangt een mailtje waarmee je opnieuw kunt inloggen. 

2. Opschonen

Aan de slag! Je account en Twitter is qua uiterlijk in de tussentijd wellicht een beetje veranderd, maar alle informatie die je er ooit op zette is gewoon nog te vinden. Eventueel kun je tweets verwijderen waar je nu niet meer achter staat. Dit kun je doen door over de tweet te scrollen met je muis, op de 3 puntjes te klikken en ‘tweet verwijderen’ te selecteren.

3. Bio en foto

Die oude foto kan niet meer! Druk rechtsboven in het scherm op het kleine foto-icoontje van jezelf naast de zoekbalk en druk op ‘profiel weergeven’. Rechts druk je op ‘profiel bewerken’ om je foto en bio aan te passen. Tip: gebruik als je zakelijk twittert als uitgangspunt je LinkedIn-ondertitel en je LinkedIn-foto en vul deze informatie aan. Ook privédingen mogen in je bio! 

4. Zoek en luister

Alles opgeschoond en vernieuwd? Ga nu op zoek naar mensen aan wie je wat hebt. Gebruik hiervoor de bovenbalk. Bedrijven? Organisaties? Netwerk? De kernvragen zijn: wie is je doelgroep en wie kunnen jou helpen? En: in welke informatie ben je geïnteresseerd? Zoek op zoekwoorden: een naam of je vakgebied, een onderwerp naar keuze. En volg ze. Wellicht volgen ze je terug. Vervolgens eerst maar eens luisteren. Waar praten ze over op Twitter?

5. Ik ben er weer! Plaats een tweet

Volgende stap: laat je netwerk met een tweet weten dat je er weer bent. Je kunt hiervoor 140 tekens gebruiken. Kijk wat er gebeurt. Misschien niks, misschien krijg je een reactie. Reageer daar ook weer op. Twitter is reageren, delen, helpen en geholpen worden. Ga het gesprek aan. Dat kan in het openbaar, maar je kunt ook een dm sturen (een persoonlijk bericht). Tip: een dm kun je alleen sturen naar mensen die jou volgen.

6. Plan het in

Geen tijd? Mijn moeder zei altijd: 'Dan maak je maar tijd.' En zo is het hier ook. Plan het in. Het is het waard. Elke dag een kwartiertje social media, waar je LinkedIn en Twitter afzoekt op informatie en mensen waar je wat aan hebt en dingen mee kunt delen. En plaats zelf in ieder geval 1 bericht, om mee te beginnen.

7. Aandacht

Ook op Twitter geldt: succesvol twitteren kan alleen als je het liefde, tijd en aandacht geeft. Of eerder gezegd: de ménsen op Twitter. Want achter elk account zit een mens, of meerdere. Stel ze vragen en reageer.

8. Personal branding

Je bent nu al actief bezig op Twitter, maar hoe kom je over als persoon? Kijk eens naar je account door de ogen van een buitenstaander. Laat zien wat je in huis hebt. Waar je voor staat. Wie je bent als persoon.

9. Relax & enjoy

Tot slot, relax en geniet! Want twitteren is echt leuk! Het is niet zo formeel als bijvoorbeeld LinkedIn, een grapje mag, luchtigheid ook. Wees gewoon jezelf. Van privé tot zakelijk en alles wat er tussen zit. 

Meer weten over Twitter?

Gepubliceerd op: 20-02-2015

Lees meer over

Tips Solliciteren Werk zoeken

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord