UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

Speeltoestel in het zintuigenpark
Bladedag voor sporters met een geamputeerd been
Actief blijven Tips

Agendatips voor april

Heb jij al wat leuks gepland voor april? Wij hebben weer verschillende activiteiten voor je uitgezocht. Genoeg keuze!

keer gelezen
2617

April: de vogeltjes fluiten weer. Ga eens mee op een vogelexcursie! Of maakt het lenteweer jou zo vrolijk dat je liever op dansles gaat?

31 maart – 7 april: Autismeweek

Van 31 maart  tot en met 7 april vindt de NVA Autismeweek 2018 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Het thema van deze week is ‘Luisteren naar autisme’. De NVA Autismeweek wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd rond 2 april. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) en geldt als dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Je vindt alle evenementen op www.autismeweek.nl.

3 april: Informatiebijeenkomst ‘Sarcoïdose, wat speelt er door mijn hoofd’ – Arnhem

Sarcoïdose is een ziekte waarbij er vaak onverwacht ontstekingen ontstaan in organen en weefsels van een lichaam. Deze gratis bijeenkomst is voor leden van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland, maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Een longarts vertelt onder andere over het ontstaan van de ziekte. En hoe het te behandelen is. Een psycholoog gaat in op het omgaan met sarcoïdose. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur in het Rijnstate Ziekenhuis. Ontvangst vanaf 19.00 uur. Meer informatie op www.sarcoidose.nl.

4 april: Blinde liefde voor salsa – Rotterdam

'Blinde liefde voor salsa' is een workshop van 10 lessen waarbij goedziende en slechtziende mensen de kans krijgen om met elkaar te dansen zonder dat ze daar hun ogen voor nodig hebben. 4 april start een nieuw danssemester. ‘Dansen op gevoel’ kan echt. Kom jij naar de gratis open les? Deze les is van 19.30 tot 20.30 uur op Nieuwe Binnenweg 33 in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.blindeliefdevoorsalsa.nl.

Salsadansen voor blinde en slechtziende mensen

7 april: ADCA regiomiddag Oost – Staphorst

Deze middag is speciaal voor ADCA-patiënten, hun familie en begeleiders. ADCA is een ziekte die de kleine hersenen aantast, waardoor iemand moeite heeft met de coördinatie. Dit uit zich onder andere in het lopen, praten en de motoriek. Op de regiomiddag kun je meer informatie krijgen over ADCA en lotgenoten ontmoeten. De middag in hotel Waanders is van 12.00 tot 16.00 uur en is gratis voor leden van de ADCA Vereniging Nederland. Niet-leden betalen € 5. (Begeleiders hoeven geen entree te betalen.) Wil je graag langskomen? Meld je dan uiterlijk 1 april aan. Kijk voor meer informatie op www.ataxie.nl.

11 april: Groot Poëziefeest - Amersfoort

Op woensdag 11 april kun je in Flint Amersfoort naar Het Groot Poëziefeest. Alle deelnemers aan de landelijke poëziewedstrijd 'Het Andere Gedicht' worden in het zonnetje gezet. Dat gebeurt tijdens een feestelijk programma vol poëzie, muziek, acts en activiteiten. Speciale gasten zijn onder meer fanfare Blij met Muziek, zangeres Elske DeWall, popduo The Mockingbirds en Terts Brinkhoff (oprichter van de Parade). 

Het Groot Poëziefeest is voor iedereen: van jong tot oud met of zonder handicap. Tijd: van 14.00-16.30 uur. Tickets kosten € 10,00 (hapje, drankje en goodiebag inbegrepen). Bel voor kaarten naar de kassa van Flint 033 – 4229 229 of reserveer via de website

Groot Poëziefeest Amersfoort Elske en dichter Menno

11 april: Dierentuin Artis – Amsterdam

Stichting Prisma organiseert uitjes voor mensen met een verstandelijke beperking. Ga jij van dichtbij rode vari’s bekijken, naar het voeren van de leeuwen en de training van met de zeeleeuwen? Verder zijn er aquaria met exotische vissen en je kunt wandelen door de tropische vlindertuin. Dit uitje is van 10.30 tot 16.00 uur en kost € 16. (Mensen met een geldige stadspas met groene stip betalen € 8.) De prijs is inclusief entree Artis, een drankje en een lunch. Er kunnen maximaal 10 mensen mee, dus meld je (vóór 27 maart) aan. Op 22 april kun je met Stichting Prisma ook bowlen in Amsterdam. Kijk voor deze en meer activiteiten van Stichting Prisma op www.stichtingprisma.nl. 

12 april: De avond voor de dromers, denkers en doeners – Utrecht

Tijdens de avond voor jonge dromers, denkers en doeners worden er dingen besproken die voor veel jongeren van belang zijn. Denk aan onderwerpen als onderwijs, (inclusieve) arbeidsmarkt en pensioenen. Laat je inspireren door verhalen van andere jonge mensen. Ervaar hoe zij omgaan met uitdagingen en hoe zij denken over de toekomst. Met welke vragen zitten zij? Leer over de bevindingen van experts. De avond is gratis en start om 17.30 uur met eten en de afsluitende borrel is om 20.00 uur. Ga naar www.cnvjongeren.nl voor meer informatie of om een gratis ticket te bestellen.

14 april: Vogels luisteren voor mensen met een visuele beperking – Drenthe/Groningen

Ga je mee met deze jaarlijkse vogelexcursie van de Oogvereniging? Onder leiding van Harrie Westerhuis ga je vogels luisteren in de Onlanden. Dit is een gebied aan de zuidkant van de stad Groningen. Je zult onder andere op zoek gaan naar de roerdomp en de blauwborst. Vanaf 10.00 uur vertrek je met een groep vanaf Boerderij De Onlanderij. Dit is ook het eindpunt van de wandeling, waar je met de groep koffie gaat drinken. De excursie zal inclusief koffie zo’n 2 à 3 uur duren. Meld je van tevoren aan. Ook begeleiders zijn welkom. Wanneer je geen begeleider hebt maar deze wel nodig hebt, geef dit dan door. Kijk voor meer informatie op www.oogvereniging.nl.

16 april tot en met 11 mei: Tentoonstelling Kleurrijk Werkgeluk - Deventer

Bij deze tentoonstelling kun je genieten van de persoonlijke verhalen van 12 mensen over hun werkgeluk. Ook kun je er in De Tijdmachine stappen. Dat is een visueel spektakel over de geschiedenis van onder andere de sociale werkgelegenheid in Nederland. Verder is er een expositie van kunststukken gemaakt door mensen met een arbeidsbeperking. Onder de deelnemende kunstenaars bevinden zich ook deelnemers van Perspectief’s Kunstcongres en publiekswinnaar van Kunstcongres Oost. De tentoonstelling is in de Stadsetalage en entree is gratis. Kijk voor meer informatie op www.konnected.nl.

22 april: Bladelopen op Sportpark Maarschalkerweerd – Utrecht

Mensen met een geamputeerd been kunnen voor het hardlopen soms gebruikmaken van een blade (in plaats van hun dagelijkse prothese). Wil jij (weer) eens de kick van het hardlopen voelen? Of gewoon graag eens ervaren hoe het is om met zo’n ‘blade’ te lopen? Kom dan naar de bladedag op Sportpark Maarschalkerweerd. Er zijn deze dag verschillende blades ter beschikking. Het uitproberen van een blade kan alleen als er ook montagemogelijkheden zijn onder de koker/knie. Ook als je al een blade hebt en graag samen met andere ‘blade-lopers’ wilt trainen, ben je van harte welkom. Er zijn trainers, sporters en instrumentmakers aanwezig om je van tips te voorzien. Kan of wil je geen blade gebruiken? Je kunt ook informatie krijgen over looptechnieken en trainingen met je eigen dagelijkse prothese. Deelname aan de dag is gratis. Kijk voor meer informatie op www.kortermaarkrachtig.com.

Bladelopers op de renbaan

Speelpark voor mensen met of zonder zintuiglijke beperking – Weert

In het Zintuigenpark in natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man kun je spelen en ontdekken met behulp van zien, horen, ruiken en proeven. Het park is daarom geschikt voor zowel slechtziende en blinde mensen als mensen zonder een zintuiglijke beperking. Toegang is gratis. De paden en speelelementen zijn rolstoeltoegankelijk. De speeltoestellen zijn gegroepeerd in zes verschillende ‘eilanden’ die elk een ander zintuig aanspreken. Zo kun je op het ‘eiland Horen' rijden over een houten kantelbrug waar een klankkast onder zit. Ook zijn er oerdrums met doffe aardklanken, gordijnen van bamboepijpen en een luisterboek. Het speelpark en recreatiegebied liggen aan de Geurtsvenweg in Weert. Kijk voor meer informatie op www.zintuigenparkweert.nl.

Zintuigen speelpark in Weert Speelpark Weert ook voor mensen met visuele beperking

t/m 27 mei: Expositie De kunst van het anders zien – Zeist

Stichting KUBES organiseert een kunstexpositie voor en door blinde en slechtziende mensen. In de Culturele Vleugel van Slot Zeist worden ruim 80 werken gepresenteerd van 35 blinde en slechtziende kunstenaars. Je vindt er schilderijen, tekeningen en foto’s maar bijvoorbeeld ook glas in lood, installaties en beelden die aangeraakt mogen worden. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandagen, eerste paasdag (zondag 1 april), Koningsdag (vrijdag 27 april) en eerste pinksterdag (zondag 20 mei). Kijk voor meer informatie op www.kubes.nl.

Kunst van mensen met een beperking in slot Zeist te zien

Heb jij ook nog leuke tips voor uitjes of activiteiten? Deel ze dan hieronder met andere lezers.

Gepubliceerd op: 21-03-2018

Lees meer over

Inspiratie Tips

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord