UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

Maak je eigen Taktila kunst
Voelbare 'Taktila' kunst voor blinde en slechtziende mensen
Actief blijven Tips

Agendatips voor juni

Ben jij meer een binnen- of een buitenmens? In juni is er voor ieder wat wils. Pak je agenda erbij en plan wat leuks.

keer gelezen
179

Er zijn weer veel verschillende activiteiten. Patiëntendagen en informatiebijeenkomsten maar ook een buitensportmiddag of een Taktila-schilderworkshop. 

Ga er lekker op uit en plan wat leuks in

Verschillende data: Hoogbegaafdencafé – verschillende locaties

Voor hoogbegaafde mensen is het soms moeilijk om passend werk te vinden of te behouden. Werkgerelateerde problematiek leidt er soms toe dat hoogbegaafden thuis komen te zitten. HB-cafés zijn een combinatie van ontmoetingsplaats en informatieve bijeenkomst voor hoogbegaafde mensen en belangstellenden. Op 8 juni vindt er 1 plaats in Utrecht. En de 15e kun je terecht in Zeeland. Kijk voor meer informatie en overige data op www.ihbv.nl.

2 juni: Stomadag – Assen

De Stomavereniging organiseert 3 keer per jaar een stomadag. Dit zijn grote evenementen voor stomadragers, partners, vrienden en familie. Elke keer is er een programma met verschillende workshops en een informatiemarkt met stands van medisch leveranciers en fabrikanten. Op 2 juni kun je uit veel verschillende workshops kiezen, waaronder ‘Kleur en kledingtips bij een stoma’ en ‘De draad weer oppakken’. Deze stomadag vindt plaats in het Van der Valk in Assen en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Graag van tevoren aanmelden via www.stomavereniging.nl.

Logo van de Stomavereniging

2 juni: Regionale G-voetbaldag – Steenwijk

G-voetbal is speciaal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Wil jij met voetbal kennismaken of je voetbaltechniek verbeteren? Meld je dan aan voor de regionale G-voetbaldag bij voetbalvereniging Olde Veste. De dag is gratis toegankelijk en er zijn verschillende sport- en spelactiviteiten voor beginnende en gevorderde sporters. Je handicap hoeft geen beperking te zijn, iedereen is welkom. Tijdens deze dag wordt er ook een teamfoto gemaakt en krijg je een shirt als aandenken mee naar huis. Voor de jeugd (tot 16 jaar) begint de inschrijving om 10.15 uur en is de clinic van 11.00 tot 12.30 uur. Voor de senioren (vanaf 16 jaar) begint de inschrijving om 13.15 en is de clinic van 14.00 tot 15.30. Meer informatie en een inschrijfformulier vind je op www.fondsgehandicaptensport.nl.

2 juni: Maak je eigen taktilaschilderij - Tilburg

Taktila is een voelbaar kleurensysteem dat helpt om de kleurrijke visuele wereld over te brengen naar blinde en slechtziende mensen. Wil jij zelf een taktilaschilderij maken? Kom dan naar deze middag. Je betaalt €37,50 (dat is inclusief workshop, materialen en lunch). De dag duurt van 9.45 tot 16.15 uur en vindt plaats in Studio Xplo. Als je het leuk vindt, kan jouw schilderij in de maand juni deelnemen aan een expositie. Op 2 juni kun je aangeven of je dat wilt. Kijk voor meer informatie op www.kimbols.be. Op 13 juni kun je ook naar een Eat & Greet met een  gratis taktila workshop. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel. Meld je voor de Eat & Greet aan vóór 1 juni. Kijk voor meer informatie op www.taktila.com.  

Taktila workshop voor blinde of slechtziende mensen Taktila worksop

26 mei tot en met 3 juni: Art Brut Biënnale – Hengelo

Voor de derde keer wordt Art Brut Biënnale georganiseerd. Een evenement dat gaat over kunst gemaakt door kunstenaars met psychische problemen of een verstandelijke beperking. Er zijn exposities, rondleidingen, workshops, lezingen, films en optredens. Zowel de tentoonstelling als deelnemen aan activiteiten is gratis. Het programma en meer informatie vind je op www.artbrutbiennale.nl

Beeld rechts: Kunstenaar Florence Joly

Schilderij van Florence Joly

4 tot en met 9 juni: Prokkelweek

Prokkels zijn prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Tijdens deze ontmoeting kunnen zij samen vanalles doen. Bijvoorbeeld samen werken, schilderen, sporten, eten, discussiëren of muziek maken. Het gaat echt om de ontmoeting. Jaarlijks is er een Prokkelweek waarin iedereen wordt opgeroepen om te prokkelen. Er worden dan ook door het hele land prokkels en prokkelactiviteiten georganiseerd. Wil jij weten wat er dit jaar allemaal te doen is? Kijk dan op www.prokkel.nl. Donderdag 7 juni is uitgeroepen tot Nationale Prokkelstagedag. Een prokkelstage is een stage voor 1 dag voor iemand met een beperking bij een bedrijf. Wil jij graag zo’n stage lopen? Je leest hier meer over prokkelstages.

Het Prokkelkoor uit Leeuwarden Prokkelsterrenslag

8, 9 en 10 juni: Special Olympics nationale Spelen - Gelderland

Dit sportieve evenement in de Achterhoek lijkt op de Olympische Spelen maar dan voor sporters met een verstandelijke beperking. Ruim 2.000 deelnemers doen mee aan 22 verschillende takken van sport. Net als bij de Olympische Spelen is er een openingsceremonie en in het Special Olympics Dorp brandt drie dagen lang de Special Olympics Vlam. Wil jij hier als toeschouwer bij zijn? Voor de wedstrijden van 9 en 10 juni is de toegang gratis. Een kaartje voor de openingsceremonie kost € 7,50. Kijk voor meer informatie op www.specialolympics2018.nl.

9 juni: IBD-dag ‘Je buik als 6e zintuig’ – Amsterdam

Heb jij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Misschien is deze dag wel wat voor jou. Je buik vertelt je veel: angst, onzekerheden. Buikpijn is niet altijd gerelateerd aan je ziekte. Hierover zullen de presentaties tijdens deze dag gaan. Er is een programma voor mensen met de ziekte van Crohn en een programma voor mensen met colitis ulcerosa. Ook kun je na de pauze kiezen tussen 2 onderwerpen: ‘Wetenschap’ of ‘Zwangerschap of kinderen met IBD’. De dag begint om 9.45 uur en is in het AMC in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.crohn-colitis.nl.

13 juni: Hartvaatcafé – Enschede

Het Hartvaatcafé is er voor hartpatiënten en alle andere geïnteresseerden. Het onderwerp van het café van 13 juni is ‘pijn op de borst’. De avond duurt van 18.30 tot 21.00 uur en is in Medisch Spectrum Twente. Toegang is gratis maar meld je wel van tevoren aan. Meer informatie vind je op www.harteraad.nl. 

15 en 20 juni: Toegankelijke theatervoorstelling Mata Hari – Drachten en Heerenveen

Mata Hari is een theatervoorstelling voor iedereen. Daarom is er tijdens de (première) voorstelling in De Lawei in Drachten op vrijdag 15 juni een doventolk aanwezig. De voorstelling op woensdag 20 juni in het Posthuis Theater in Heerenveen is voor blinde en slechtziende mensen. Mata Hari is een verhaal dat gaat over schoonheid, liefde, doorzettingsvermogen, vooroordelen, buitensluiting en onrecht. De voorstelling wordt gespeeld door mensen met een handicap. Een ticket kost € 14. Kijk voor meer informatie op www.specialarts.nl. Bestel tickets voor Mata Hari in De Lawei in Drachten. Bestel tickets voor Mata Hari in het Posthuis Theater in Heerenveen.

16 juni: Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag - Katwijk

Op 16 juni vindt voor de tweede keer dit grote sportfeest plaats. Op het terrein van de Quick Boys in Katwijk worden er verschillende nationale kampioenschappen in de aangepaste sport gespeeld. Ook zijn er verschillende clinics waar bezoeker met en zonder beperking aan mee kunnen doen. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.dirkkuytfoundation.nl.

7 tot en met 18 juni: Festival Classique zoekt toeschouwers – Scheveningen

Festival Classique is een muzikale voorstelling in het Kurhaus over 200 jaar vermaak en muziek aan het Scheveningse strand. Het verhaal wordt verteld aan de hand van muziek. Net als vorig jaar wordt er voorafgaand aan de voorstelling een bijzondere avond georganiseerd speciaal voor blinde of slechtziende gasten. Voor hen is er voor het concert onder andere een exclusieve ontmoeting met de muzikanten van het Residentie Orkest. Ook wordt er een introductie van de voorstelling gegeven. Tijdens het concert is er audio-descriptie beschikbaar. Wil jij er graag bij zijn tijdens deze speciale avond? Kijk voor meer informatie op www.visio.org.

23 juni: ‘Last (wo)man standing’ sponsoractie van MIND – Schellinkhout

Last Man Standing is een evenement waarbij je, samen met 249 anderen, probeert zo lang mogelijk op een paal te blijven staan in het Markermeer. De laatste die overblijft is de Last (Wo)Man Standing. Het doel hiervan is met elkaar een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor de MIND Young Academy: een scholenproject om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas. Naast de uitdaging is er op de kade een klein festival met o.a. tipi-tentjes, foodtrucks en muziek. Meedoen kost € 35 per persoon. Dit bedrag is inclusief entree op het terrein, je eigen paal, een drankje en je eigen actiepagina en promotiemateriaal. Er zijn 250 palen beschikbaar, dus schrijf je op tijd in. Kijk voor meer informatie op www.depressievereniging.nl. 

28 juni: CCUVN themabijeenkomst ‘Energie en voeding bij IBD’ – Limburg

Heb jij Crohn of colitis ulcerosa en zit je met vragen over de onderwerpen voeding of vermoeidheid? Tijdens deze bijeenkomst worden beide onderwerpen uitgebreid behandeld. De avond vindt plaats in ‘t Weverke in Schimmert en duurt van 19.30 tot 21.45 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.crohn-colitis.nl. 

30 juni: Ronde van het Wilhelminapark – Utrecht

Op zaterdag 30 juni vindt er een wielrenevenement plaats waar ook handbikers aan mee kunnen doen. De wielrenners volgen een mooie route die dwars door het Wilhelminapark in het hart van Utrecht gaat. Wil jij meerijden tijdens dit evenement? Kijk dan voor meer informatie op www.fondsgehandicaptensport.nl. 

30 juni: Startersdag Kamer van Koophandel – Rotterdam, Urmond, Zwolle en online

Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf. Daarom organiseert de Kvk de Startersdag. Een gratis evenement met veel informatie en inspiratie voor startende ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld informatiemarkten bezoeken en presentaties of inspiratiesessies volgen. Het evenement vindt plaats op verschillende locaties in Rotterdam, Urmond, Zwolle, maar ook online kun je speciale programma’s volgen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op kvk.nl/evenementen/startersdag-2018.

Logo KvK

Heb jij ook nog leuke tips voor uitjes of activiteiten? Deel ze dan hieronder met andere lezers.

Gepubliceerd op: 23-05-2018

Reacties

Door els op vrijdag 25 mei 2018, 09:43

In 2018 is Leeuwarden/Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa. Als vrijwilliger kun je meehelpen bij voorstellingen en evenementen.

Aanmelden kan via http://frij-stiper.frl/

Door els op zondag 17 juni 2018, 13:34

8ste dag veroorzaakt op 8 juli 2018 een 5 uur durende kettingreactie van mensen, dingen, machines, bouwwerken en performances in de binnenstad van Leeuwarden.

Je ziet o.a. 12.000 boeken omvallen (wereldrecordpoging!), bouwwerken instorten, 25 staarten afgeknipt worden, een caravan op water rijden en een bruidspaar trouwen!

8ste dag gaat over het leven. Over opgroeien, lachen, verdriet hebben en ontdekken. Over de invloed die mensen op elkaar hebben. Zoals het leven loopt, zo verloopt de kettingreactie. Vaak vloeiend en soms met een hapering. Het leven is niet perfect. Maar absoluut de moeite waard om steeds opnieuw in gang te zetten.

8ste dag is onderdeel van hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018 en gratis toegankelijk. Kom je kijken? Meer info vind je op onze website:
www.8stedag.nl

http://8stedag.nl/schakel/n-a-h-geportretteerd/
http://8stedag.nl/schakel/de-tunnel-2/

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord