UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

bezoek bioscoop verstandelijke beperking
De ziezo beurs voor blinden en slechtzienden
Actief blijven Tips

Agendatips voor maart

De lente komt eraan! Ga eropuit. Lekker buiten sporten, of gewoon naar de disco.

keer gelezen
1542

De dagen worden langer, en de zon schijnt steeds meer. Geniet ervan! Bijvoorbeeld fietsend, tijdens een tandemtocht. Regent het? Dan kun je naar de disco of bioscoop.

Maart-darmkankermaand

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. De Maag Lever Darm Stichting vraagt dan aandacht voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. Want jaarlijks krijgen ruim 15.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. En hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, hoe beter het te behandelen is. De hele maand kun je in verschillende Nederlandse ziekenhuizen door een opblaasbare darm lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruitzien. Kijk voor meer informatie op www.mlds.nl.

Beeld rechts: De Maag Lever Darm Stichting

Opblaasbare darm van de MLDS De binnenzijde van de opblaasbare darm

2, 16 en 30 maart: Disco ‘t Trefpunt – Horst

Elke 2 weken is er Disco ’t Trefpunt. Een feestje speciaal voor mensen met een beperking. De discoavond is altijd op vrijdag van 19.00 tot 22.30 uur. De entree is € 2,50 en een drankje kost € 2. De minimumleeftijd voor het feestje is 14 jaar. Er zijn vrijwillige begeleiders aanwezig tijdens het feest. Meer informatie vind je op www.discotrefpunt.nl.

7 maart: Lupus lotgenotenbijeenkomst – Utrecht

Voor mensen met lupus die graag lotgenoten ontmoeten, is er een bijeenkomst bij Piazza in het UMC Utrecht. Je bent welkom van 14.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.nvle.org. 

9 maart: Samen Sterk Middag – Amersfoort

Samen Sterk zonder Stigma organiseert de Samen Sterk Middag. Dit is een inspiratiemiddag waar je elkaar ontmoet en informatie krijgt over subsidieprojecten op het gebied van bespreekbaarheid van psychische aandoeningen. Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder een zelfstigma. Je kunt workshops volgen over het overwinnen van een zelfstigma, over bijzondere gesprekstechnieken en over bespreekbaarheid op de werkvloer. De dag duurt van 12.00 tot 18.00 uur. Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plekken. Kijk voor meer informatie op www.samensterkzonderstigma.nl.

Logo van Samen Sterk zonder Stigma

9 tot en met 18 maart: Paralympische Spelen – Zuid-Korea

De 12e paralympische winterspelen van 2018 worden gehouden in Pyeongchang, Zuid-Korea. Ze vinden een maand na de reguliere Olympische Winterspelen 2018 plaats. Er staan 6 sporten op het programma, namelijk: alpineskiën, biatlon, langlaufen, sledgehockey, rolstoelcurling en snowboarden. Kijk voor meer informatie op www.paralympisch.nl.

9 en 10 maart: NLdoet – Op verschillende locaties

Vrijwilligers zijn bij veel stichtingen en organisaties erg belangrijk. Tijdens NLdoet op 9 en 10 maart worden vrijwilligers daarom in de spotlights gezet. Ook wordt iedereen uitgenodigd om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Als je nog geen vrijwilligerswerk doet, kun je tijdens deze dagen ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Meld je aan als vrijwilliger voor een klus. Alleen, of gezellig met je sportclub, collega’s of familie. Ook kun je voor jouw organisatie een klus opgeven waarvoor nog vrijwilligers nodig zijn. Kijk voor meer informatie op www.nldoet.nl.

10 maart: Ladiesday – Hoofddorp

Stichting Philia brengt mensen met een beperking die op zoek zijn naar vriendschap met elkaar in contact. Het is voor iedereen tussen de 18 en 50 jaar met een lichamelijke, visuele of (licht) verstandelijke beperking, een autistische stoornis of niet aangeboren hersenletsel (NAH). Op 10 maart organiseert de stichting voor dames een Ladiesday met een high tea en een schoonheidsbehandeling. De Ladiesday begint om 12.30 uur en eindigt om 16.00 uur, de toegang kost € 5. Meer informatie en aanmelden: www.stichtingphilia.nl.

10 maart: Startersdag KvK - Amsterdam, Arnhem, Breda

Wil je meer weten over het beginnen van een eigen bedrijfje? Op de Startersdag van de Kamer van Koophandel kun je gratis workshops volgen en krijg je advies over het starten van een eigen bedrijf. Je kunt de Startersdag bijwonen op 3 locaties: Amsterdam, Arnhem en Breda. Iedere locatie heeft een eigen programma. Je kunt het programma ook online volgen.

Volg presentaties over o.a. klanten vinden, belastingzaken, administratie en geldzaken. Geef na je aanmelding aan welke 2 presentaties jij in elk geval wilt volgen. Ook kun je vragen om persoonlijk advies op de informatiemarkt en is er de mogelijkheid om te netwerken met collega-ondernemers. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je je aanmelden en vind je meer informatie over de Startersdag. 

10 maart: Gooise Karavaan – Baarn

Jaarlijks organiseert Stichting Kiwanis de Gooise Karavaan. Cliënten van Amerpoort met een ernstige meervoudige beperking mogen in vrachtwagens (op de bijrijdersstoel) meerijden tijdens een rit door ’t Gooi. De stoet van 70 vrachtwagens vertrekt om 10.45 uur vanaf Amerpoort locatie Nieuwenoord in Baarn. Naast cliënten is de stoet ook voor andere vrachtwagenliefhebbers een feestelijke gebeurtenis. Langs de kant kun je naar alle vrachtwagens zwaaien. Om 15.30 uur komen de vrachtwagens weer terug bij de vertreklocatie en is er tot 18.00 uur een feest in het Cultureel Centrum, met Nederlandstalige livemuziek. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.amerpoort.nl.

vrachtwagentocht voor mensen met een verstandelijke beperking

15 maart: Racerunning – Amersfoort

Wel eens gehoord van racerunning? Een RaceRunner is een soort driewieler zonder pedalen met een borststeun. En geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking (zoals bijvoorbeeld cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Vanaf maart kun je bij Atletiekvereniging Triathlon in Amersfoort terecht voor een nieuwe RaceRunninggroep. De aftrap is op 15 maart om 19.00 uur op de Atletiekbaan in Amersfoort Schothorst. RaceRunning Nederland geeft een presentatie en een workshop. Deze workshop is voor potentiële racerunners en hun familie en andere geïnteresseerden. Je kunt meteen een RaceRunner uitproberen. Na aanmelding ga je wekelijks 1 uur trainen op de atletiekbaan. De workshop en de trainingen van maart tot en met juni zijn gratis. In juni wil de atletiekvereniging met de RaceRunninggroep meedoen met de Hamersveldloop. Kijk voor meer informatie op www.bosk.nl.

16 en 17 maart ZieZo-beurs – Utrecht

Kom je naar de ZieZo-beurs? Dit is de landelijke informatiebeurs voor mensen die niet of niet goed kunnen zien. Je leert er van alles over handige hulpmiddelen en zelfstandig en mobiel blijven met een visuele beperking. Dit jaar worden er onder andere workshops gegeven over studeren, werken en nieuwe hulpmiddelen. De beurs vindt plaats in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht.

Op 16 maart leidt cabaretier Vincent Bijlo de Oogvereniging-Verkiezingstalkshow. Hoe kun je stemmen als je het stembiljet niet (goed) kunt lezen, laat staan dat je het juiste vakje kunt inkleuren? Prominente sprekers komen aan het woord, onder wie Tweede Kamerlid Sven Koopmans, secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs en lid van het College voor de Rechten van de Mens Geneviève Lieuw. 

Kijk voor meer informatie en vraag je gratis toegangskaarten aan op www.ziezo.org

17 maart: Tandemtocht Bollenstreek voor blinde of slechtziende mensen – Sassenheim

Stichting Tandem Activiteiten Gehandicapten organiseert jaarlijks zeven tandemtochten in en rondom de Bollenstreek. De eerste is dit jaar op 17 maart. Fiets je mee? Je begint vanuit Sassenheim aan de route van zo’n 50 tot 55 kilometer. Er wordt een gemiddelde snelheid aangehouden van 15 tot 20 kilometer per uur. Zo kan elke fietser met een visuele beperking aan de tochten meedoen. De kosten zijn € 15 per persoon, inclusief koffie/thee bij binnenkomst, consumptie in de middag en een warme maaltijd aan het eind van de tocht. Kijk voor meer informatie op www.oogvereniging.nl.

17 maart: naar de film in Tuschinski – Amsterdam

Stichting Prisma organiseert uitjes voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 17 maart kun je mee naar de film in de Tuschinski-bioscoop. De filmkeuze is nu nog een verrassing maar het is in ieder geval een Nederlandstalige film. Het uitstapje duurt van 14.00 tot 17.30 uur en kost € 21,50 (deelnemers met een stadspas met groene stip betalen maar € 10,75). De kosten zijn inclusief entree bioscoop, popcorn en een drankje. Per 5 deelnemers is er een begeleider aanwezig. Wil je gezellig mee naar de film? Meld je dan aan vóór dinsdag 27 februari. Kijk voor meer informatie op www.stichtingprisma.nl

bioscoopbezoek voor mensen met een verstandelijke beperking

23, 24 en 25 maart: Kazou festival Out of the Box – Arnhem

Tijdens dit theaterfestival van Kazou kun je drie dagen genieten van voorstellingen die allemaal een link hebben met autisme. Alle theaterdisciplines komen aan bod: dans, muziek, toneel, cabaret en combinaties daarvan. De voorstellingen vinden plaats in Theater aan de Rijn in Arnhem (bezoekers met een Gelrepas hebben korting). Je kunt per datum een toegangskaart kopen (die geldt dan voor meerdere voorstellingen). Een kaart voor het vrijdagavond-, zaterdagmiddag-, zaterdagavond-, zondagmorgen- of zondagmiddagprogramma kost € 15. Kijk voor meer informatie op www.theaterwerkplaatskazou.nl.

25 maart: Zandvoort Circuit Run - Zandvoort

De Zandvoort Circuit Run is een hardloopwedstrijd over het circuit van Zandvoort. Maar heb jij altijd al eens over het Circuit Park Zandvoort willen fietsen? Tijdens dit event zijn er namelijk ook Circuit Run specials. Speciaal voor mensen met een beperking staan er dit jaar twee nieuwe onderdelen op het programma: de Circuit Run Special 900 meter én 4 km. Kijk voor meer informatie op: www.zandvoortcircuitrun.nl

28 maart: Hart&Vaatcafé – Oegstgeest

Patiëntenvereniging Harteraad en het Hart Long Centrum Leiden organiseren Hart&Vaatcafés in Oegstgeest. Tijdens het Hart&Vaatcafé geeft een specialist actuele informatie over hart- en vaataandoeningen aan patiënten, hun familie en andere geïnteresseerden. Lotgenoten kunnen elkaar ontmoeten en ervaringen en tips met elkaar delen. Bij ieder Hart&Vaatcafé staat een thema centraal. Op 28 maart gaat het over nieuwe technologieën in de zorg. De bijeenkomst is van 15.00 tot 17.00 uur in het CORPUS Congress Centre. Entree is gratis. Wil je langskomen? Meld je dan van tevoren aan. Meer informatie en aanmelden op www.hartlongcentrum.nl.

lotgenoten met hart- en vaatziekten lotgenoten met hart- en vaatziekten

t/m 27 mei: Expositie De kunst van het anders zien – Zeist

Stichting KUBES organiseert een kunstexpositie voor en door blinde en slechtziende mensen. In de Culturele Vleugel van Slot Zeist worden ruim 80 werken gepresenteerd van 35 blinde en slechtziende kunstenaars. Je vindt er schilderijen, tekeningen en foto’s maar bijvoorbeeld ook glas in lood, installaties en beelden die aangeraakt mogen worden. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandagen, eerste paasdag (zondag 1 april), Koningsdag (vrijdag 27 april) en eerste pinksterdag (zondag 20 mei). Kijk voor meer informatie op www.kubes.nl.

Kubes 30 jaar logo

Heb jij ook nog leuke tips voor uitjes of activiteiten? Deel ze dan hieronder met andere lezers.

Gepubliceerd op: 21-02-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord