UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
De jaarlijkse vrijwilligersactie van NLDoet
Actief blijven Tips

Agendatips voor maart

Maart roert zijn staart. Niet alleen wat betreft het weer: er zijn ook veel verschillende activiteiten. Pak je agenda er maar bij en plan de leukste uitjes!

keer gelezen
23

In maart is er een enorme verscheidenheid aan uitjes en activiteiten. Wil jij je eigen bedrijf beginnen? Ga dan naar de Startersdag van de Kamer van Koophandel. Kun je door ziekte juist niet of minder werken en wel wat informatie of tips over je financiën gebruiken? Daarvoor wordt een gratis training georganiseerd.

Het gezondheidscafé gaat over het leren omgaan met en accepteren van een chronische ziekte

Maart darmkankermaand

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. De Maag Lever Darm Stichting vraagt aandacht voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. Want jaarlijks krijgen bijna 14.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. En hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, hoe beter het te behandelen is. De hele maand kun je in verschillende Nederlandse ziekenhuizen door een opblaasbare darm lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruitzien. Kijk voor meer informatie op mlds.nl.

1, 8, 9, 15, 21, 23 maart: Voorstelling Kop of Munt – diverse theaters

20 jaar verslaafd, nu 10 jaar clean. Arjan van Essen brengt zijn aangrijpende levensverhaal in het theater. Hij vergokte geld van anderen, tonnen in totaal. In de theaterproductie Kop of Munt speelt voormalig gokverslaafde Arjan zichzelf, samen met Maretty van den Mosselaar. In februari verscheen het boek Kop of munt, waarin je verder kunt lezen over thema’s als: het maken van radicale keuzes, met aandacht leven, vergeving, verbinding maken. Later in het jaar zijn er nog meer voorstellingen. Voor alle data en meer informatie kijk je op kopofmunt.org

Beeld: fotograaf Willem Schalekamp

Voorstelling Kop of Munt over verslaving Theatervoorstelling Kop of Munt

2 maart - 7 april: expositie winnaars Kunstcongres Noord

Op 18 januari organiseerde UWV in het Drents Museum in Assen het Kunstcongres met perspectief voor creatieven uit de noordelijke provincies. Pieter Bouwkamp, Quincy Knippers en Herman Westerdijk wonnen dit Kunstcongres. Hierdoor krijgen ze de mogelijkheid deel te nemen aan een rondreizende expositie.

Je kunt de werken van deze winnaars van 2 maart t/m 7 april bezichtigen bij Centrum Beeldende Kunst in Emmen. Tot en met 24 maart in het Lab van Centrum Beeldende Kunst Emmen en van 25 maart tot en met 7 april in CBK Rensenpark (hoofdstraat 18 in Emmen).

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Meer informatie vind je op de website van Centrum Beeldende Kunst.  

Pieter, Quincy en Herman met hun winnende werken

2 maart: Visio tijdens Museumnacht - Rotterdam

Kom tijdens de Rotterdamse Museumnacht naar Visio bij Schiedamse Vest 158. Heb jij een Museumnacht-ticket? Dan kun je onbeperkt aan het programma deelnemen bij verschillende musea. Daarnaast kun je bij Visio de wereld van slechtziende en blinde mensen ontdekken door een ‘blinde’ smaaktest te doen of geblinddoekt je weg te zoeken in een belevingsruimte. Ook kun je er kunst bekijken die is gemaakt door een van Visio’s cliënten. Kijk voor meer informatie op visio.org

5 maart: Gezondheidscafé - Papendrecht

Op 5 maart kun je van 18.45 tot 21.00 uur naar het gezondheidscafé met het thema ‘Leef! Ook met een chronische ziekte’. De bijeenkomst gaat over hoe je kunt leren omgaan met een ziekte die niet meer overgaat. Twee praktijkondersteuners GGZ zullen een presentatie geven, waarna deelnemers in groepjes onder leiding van een gespreksbegeleider verder kunnen praten. Kijk voor meer informatie op zgwa.nl. De bijeenkomst is in principe voor inwoners van Papendrecht, maar ook mensen uit andere woonplaatsen zijn welkom. In de toekomst wordt deze bijeenkomst naar verwachting ook in Dordrecht gehouden. Wil je langskomen? Stuur dan een e-mail naar gezondheidscafepapendrecht@gmail.com.

5, 12, 19 en 26 maart: Training persoonlijk netwerk voor mensen met een visuele beperking - Breda

Nieuwe mensen leren kennen, vriendschappen opbouwen en onderhouden is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Dat geldt ook (soms zelfs meer) voor blinde of slechtziende mensen. Deze training kan hierbij helpen. Tijdens de bijeenkomsten krijg je uitleg en ga je aan de slag met praktische oefeningen. Zo ontwikkel je vaardigheden om stappen te zetten naar vriendschap. De training bestaat uit 4 bijeenkomsten op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur bij Visio Breda. Ben je bij aanmelding nog geen cliënt bij Visio? Dan doet Visio voorafgaand aan de training een telefonische intake. Kijk voor meer informatie op visio.org.

9 maart: Gooise Karavaan - Baarn

Jaarlijks organiseert Stichting Kiwanis de Gooise Karavaan. Cliënten van Amerpoort met een ernstige meervoudige beperking mogen in vrachtwagens (op de bijrijdersstoel) meerijden tijdens een rit door ’t Gooi. Dit jaar (voor de 30e keer) vertrekt een stoet van 85 vrachtwagens vanaf Amerpoort locatie Nieuwenoord in Baarn. Naast cliënten is de stoet ook voor andere vrachtwagenliefhebbers een feestelijke gebeurtenis. Langs de kant kun je naar alle vrachtwagens kijken. Om 15.30 uur komen de vrachtwagens weer terug bij de vertreklocatie en is er tot 18.00 uur een feest in het Cultureel Centrum, met Nederlandstalige livemuziek. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op amerpoort.nl.

12 maart: Bijeenkomst Financiën na arbeidsongeschiktheid - Utrecht

Bij arbeidsongeschiktheid of langdurig ziekzijn moet er veel worden geregeld. Ook financieel. En dat terwijl je dan vaak een emotionele periode in je leven doormaakt. Als je met vragen zit en behoefte hebt aan hulp, informatie of tips, dan is deze gratis eenmalige bijeenkomst van U Centraal wat voor jou. Je ontvangt informatie over welke regelingen en toeslagen er zijn. Je krijgt tips over hoe je geld kunt besparen en je kunt tips en ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. De bijeenkomst duurt van 13.30 tot 16.15 uur. Als je in maart niet kunt, worden er later nog meer bijeenkomsten georganiseerd. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op u-centraal.nl.

Logo U-centraal Cursus financiën na arbeidsongeschiktheid

15 & 16 maart: NLDoet vrijwilligersactie – heel Nederland

Vrijwilligers zijn bij veel stichtingen en organisaties erg belangrijk. Tijdens NLdoet op 15 en 16 maart wordt vrijwilligerswerk daarom in de spotlights gezet. Ook wordt iedereen uitgenodigd om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Als je nog geen vrijwilligerswerk doet, kun je tijdens deze dagen ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Meld je aan als vrijwilliger voor een klus. Alleen, of gezellig met je familie, collega’s of sportclub. Kijk voor meer informatie op nldoet.nl

Beeld: Fotografie Nassau Odijckhof

NLDoet jaarlijkse vrijwilligersactie NLDoet. Zet vrijwilligers in het zonnetje

15 & 16 maart: ZieZo-beurs - Utrecht

Kom je naar de ZieZo-beurs? Dat is de landelijke informatiebeurs voor mensen die niet of niet goed kunnen zien. Je leert er van alles over handige hulpmiddelen en zelfstandig en mobiel blijven met een visuele beperking. Dit jaar kun je weer veel verschillende workshops volgen en naar interessante sprekers luisteren en lezingen bijwonen. De beurs vindt plaats in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht. Kijk voor meer informatie en vraag je gratis toegangskaarten aan op ziezo.org.

16 maart: KVK Startersdag - Amsterdam, Arnhem en Breda

Wil je meer weten over het beginnen van een eigen bedrijf? Op de Startersdag van de Kamer van Koophandel kun je gratis workshops volgen en krijg je advies over het starten van een eigen bedrijf. Je kunt de Startersdag bijwonen op 3 locaties: Amsterdam, Arnhem en Breda. Iedere locatie heeft een eigen programma. Je kunt het programma ook online volgen. Volg presentaties over o.a. ‘Ondernemen en belastingen’ of ‘Klanten vinden, klanten binden’. Ook kun je vragen om persoonlijk advies op de informatiemarkt en is er de mogelijkheid om te netwerken met collega-ondernemers. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je je aanmelden en vind je meer informatie over de Startersdag. 

25 - 30 maart: Week van de Psychiatrie

Tijdens de Week van de Psychiatrie zijn er diverse activiteiten voor en over mensen met een psychiatrische achtergrond. In het artikel Week van de Psychiatrie vind je meer informatie over al deze activiteiten. 

28 maart: World Bipolar day – diverse locaties

Op 28 maart is het World Bipolar Day. Er worden dan verschillende activiteiten georganiseerd die te maken hebben met bipolariteit. Denk aan de ontmoetingsbeurs ’Bipolaire stoornis en psychose’ in Zeeland of een bijeenkomst in bibliotheek Eemlandt in Amersfoort. Schrijfster Aefke ten Hagen zal daar voorlezen uit haar werk over haar eigen ervaring met bipolariteit. Meer informatie vind je op plusminus.nl.

World Bipolar Day

30 maart: My Special Day van MS vereniging - Eindhoven

Tijdens My Special Day kun je van 10.00 tot 16.00 uur naar dé MS-dag van het zuidoosten. Er worden die dag allerlei workshops, lezingen en bijeenkomsten georganiseerd rond het thema ‘bewegen’. Je kunt je vóór 15 maart aanmelden. Kijk voor meer informatie op msvereniging.nl

31 maart: Zandvoort Circuit Run - Zandvoort

De Zandvoort Circuit Run is een hardloopwedstrijd over het circuit van Zandvoort. Maar heb jij altijd al eens over het Circuit Park Zandvoort willen fietsen? Tijdens dit event zijn er namelijk ook Circuit Run-specials. Speciaal voor mensen met een beperking staan er dit jaar 2 onderdelen op het programma: de Circuit Run Special 900 meter (speciaal voor wheelers of racerunners) én 4 kilometer (speciaal voor wheelers). Kijk voor meer informatie op www.zandvoortcircuitrun.nl.

Wheelers op het circuit van Zandvoort Het circuit van Zandvoort voor mensen met een beperking

Tot en met 24 april: Kijken naar autisme

In Leiden kun je tot en met 24 april de expositie 'Hoe kijkt autisme' bekijken bij BplusC aan de Nieuwstraat. De expositie laat via foto's met korte bijbehorende teksten zien hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kan kijken en die kan ervaren. Het toont de beleving en emoties van mensen met autisme. De expositie is gratis toegankelijk. 

Op 4 april gaat fotograaf Ivo Ketelaar dieper op dit thema in, aan de hand van concrete voorbeelden: waar loopt communicatie uit de rails en hoe kun je dat voorkomen. Hoe beleef je als autist alledaagse dingen en hoe ga je daarmee om? 

De expositie is vrij toegankelijk, voor de lezing moet je je van tevoren aanmelden. Een kaartje kost € 9,92. Aanvang 19:00 uur.

Meer informatie op hoekijktautisme.nl

Agendatips april

Bekijk ook alvast de agendatips voor april, met meer informatie over de Autismeweek van 31 maart - 6 april.

Heb jij ook nog leuke tips voor uitjes of activiteiten? Deel ze dan hieronder met andere lezers.

Gepubliceerd op: 27-02-2019

Reacties

Door harrie Vossen op dinsdag 5 maart 2019, 16:45

WEEK VAN DE PSYCHIATRIE
25 maart t/m 30 maart

25 maart 10-12 uur

THEMA: onzichtbaar of zichtbaar

herstelacademie

Leonardo da vincieplein 73
eerste etage
PC: 2037 RR Haarlem

Door harrie Vossen op dinsdag 5 maart 2019, 16:51

zaterdag 16 maart 2019 dag van de zorg

Door harrie Vossen op donderdag 7 maart 2019, 14:57

aanvulling: week van zorg en welzijn in Noord-Holland
11 t/m 16 maart

In de Hoofddorpse Courant staat er wat er allemaal plaatsvind. Misschien ook in uw krant.

Door els op zaterdag 9 maart 2019, 07:04

Tijdens de nationale Week van Zorg en Welzijn van 11 tot en met 16 maart is er bij Zorggroep Alliade en haar dochters van alles te doen!

Je kunt op expeditie langs meerdere locaties, een kijkje nemen tijdens de open dagen of langskomen op een banenmarkt.

https://www.alliade.nl/wvzw

Door els op zaterdag 9 maart 2019, 07:06

Op donderdag 14 maart staat bij GGZ Friesland de ‘Week van Zorg & Welzijn’ centraal. Van 14.00 tot 16.00 uur organiseren we die middag een informatie- en banenmarkt in Drachten, bij het nieuwe MindUp-restaurant PUIK!

https://www.ggzfriesland.nl/banenmarkt-ggz-friesland-ben-of-ken-jij-iem…

Door els op zaterdag 9 maart 2019, 07:10

Tijdens de Week van Zorg en Welzijn is er volop gelegenheid om kennis te maken met De KwadrantGroep.

Maak kennis met de KwadrantGroep!
•Speeddates op 11 en 12 maart
•Zuid Friesland on stage op 14 maart
•Zorg en Voorjaarsmarkt op 16 maart
•Actie Bijbaan! 11 t/m 16 maart

https://www.kwadrantgroep.nl/een-prachtbaan-in-de-ouderenzorg-maak-kenn…

Door els op donderdag 14 maart 2019, 23:50

Theatervoorstelling 'Lastige ouders'

Als onderdeel van het programma Volwaardig Leven biedt het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport dit jaar op verschillende plaatsen in Nederland (27 maart Den Haag, 16 april Deventer en 28 mei Leeuwarden) de voorstelling ‘Lastige Ouders’ aan. Deze voorstelling is voor naasten van mensen met een beperking en een langdurige zorgvraag, hun omgeving en voor beleidsmakers en bestuurders in de zorg.
https://www.aanmelder.nl/lastigeouders

Door els op dinsdag 19 maart 2019, 12:06

Conferentie ‘Een leven lang kwetsbaar’ op 4 april 2019 van 13:00-17:00 uur in De Lawei in Drachten, georganiseerd door het Fries Planbureau.

https://www.fsp.nl/agenda/conferentie-leven-lang-kwetsbaar

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord