UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Sporten met een beperking
Actief blijven Tips

Agendatips voor oktober

In oktober kun je bijvoorbeeld lotgenoten ontmoeten of een filmochtend bezoeken. Of bezoek een sport- en speldag en wie weet ontdek je daar jouw nieuwe hobby!

keer gelezen
26

Je kunt in oktober naar verschillende informatieve bijeenkomsten. Wil jij tips over je financiële situatie bij langdurig ziek zijn of advies over werk en solliciteren? Lees dan verder.

1 oktober: Alles over je inkomen bij ziekte – Rotterdam

Als je voor een langere periode ziek bent, daalt je inkomen. Je salaris wordt minder of je uitkering is lager dan het loon dat je gewend was, terwijl je zorgkosten stijgen. Hoe kun je dan rondkomen? Hierover schreef Erik Beckers het boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte’. Op 1 oktober is Erik gastspreker bij Samenveerkrachtig. Kom langs en ontvang allerlei informatie en tips over je financiën. Er is nog een aantal plekken beschikbaar voor de ochtend- én middagbijeenkomst. Kijk voor meer informatie op samenveerkrachtig.nl. Naast deze bijeenkomst organiseert Samen Veerkrachtig op verschillende locaties ‘Koffietafels’. Dat zijn bijeenkomsten voor mensen met een arbeidsbeperking. Tijdens een Koffietafel praat je in groepjes van 8 tot 10 met elkaar, onder begeleiding van een ervaringsdeskundige. In oktober kun je verschillende Koffietafels bezoeken.

Je inkomen bij chronische ziekte ontmoetingen voor mensen met een arbeidsbeperking

1-8 oktober: Week tegen Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van persoonlijk contact of betekenis van dan contact met anderen. Eenzaamheid aanpakken begint dus met het leggen van contact. In de Week tegen Eenzaamheid zijn er door het hele land honderden activiteiten waar je als deelnemer nieuwe sociale contacten op kunt doen en bestaande contacten kunt versterken. Samen eten of wandelen, een workshop over omgaan met eenzaamheid of een cultureel uitstapje: het kan allemaal. Kijk voor een activiteit bij jou in de buurt op
eentegeneenzaamheid.nl.

De Week tegen Eenzaamheid

3 oktober: Aanschuiftafel voor naasten van mensen met psychische problemen – Tiel

Heb jij een partner, vriend(in) of familielid met psychiatrische of verslavingsproblematiek? En heb je hierover vragen of wil je graag praten met lotgenoten? Dan nodigt Ypsilon je uit om van 18.00 tot 19.30 uur aan te schuiven bij hun maandelijkse aanschuiftafel. Ypsilon organiseert deze aanschuiftafel elke eerste donderdag van de maand. Met de groep eet je gezamenlijk bij restaurant de Vergulde Graaf in Tiel. Voor € 9 krijg je een 3-gangen dagmenu (zonder drinken), maar het is natuurlijk ook mogelijk om een keuze te maken van de kaart. Het thema van de bijeenkomst is deze keer: Persoonsgebonden budget (pgb) voor mensen met psychische  en/of verslavingsproblematiek. Wil jij graag mee-eten en -praten? Meld je dan uiterlijk een dag van tevoren aan. Meer informatie vind je op ypsilon.org.

Bezoek de gratis sport- en speldag en probeer eens een nieuwe sport uit.

5 oktober: Sport- en speldag voor mensen met een beperking - Roermond

Op 5 oktober organiseert Stichting Sportdag Roermond een sport- en speldag voor mensen met een beperking. Verschillende verenigingen uit Roermond zullen jou deze dag laten zien wat voor aanbod zij voor je hebben aan sporten en activiteiten. Van 13.00 tot 17.00 uur kun je verschillende clinics volgen. Ook zijn er optredens met muziek en dans en kun je een gezonde smoothie verdienen door mee te doen aan minimaal 3 sporten. Kijk voor meer informatie op dirkkuytfoundation.nl.

Sportdag voor mensen met een beperking Speldag voor mensen met een beperking

7-11 oktober: Week van de Toegankelijkheid

In je vrije tijd kunnen doen wat jij zelf wilt. Voor bijna 20% van de mensen is dat niet vanzelfsprekend. Dit heeft te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, attractieparken en natuurgebieden. Die kan beter. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden waar het al goed gaat. Van 7 tot en met 11 oktober is de Week van de Toegankelijkheid en die staat dit jaar in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt. Er zijn deze week allerlei toegankelijke activiteiten en evenementen. Door Natuurmonumenten zijn er  27 natuurgebieden toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Tijdens de Week kunnen mensen met of zonder beperking samen met een boswachter van Natuurmonumenten die gebieden bezoeken. Je kunt je hiervoor aanmelden op natuurmonumenten.nl. Kijk voor deze en andere activiteiten ook op Weekvandetoegankelijkheid.nl.

8 oktober: Informatiebijeenkomst over vermoeidheid en voeding bij crohn of colitis ulcerosa – Hoorn

De CCUVN organiseert deze bijeenkomst in het Dijklander ziekenhuis voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Leden en niet-leden zijn hierbij van harte welkom. Van 19.30 tot 21.15 uur word je door verschillende sprekers geïnformeerd over vermoeidheid en voeding bij IBD. Ook wordt er verteld over het Prikkelbare Darm Syndroom bij IBD (inflammatory bowel disease). Verder kun je de sprekers vragen stellen en ervaringen uitwisselen met andere patiënten. Kijk voor meer informatie op crohn-colitis.nl.

10 oktober: Jongerenbijeenkomst over opleidings- en beroepskeuze met een arm- of handamputatie - Nijmegen

Wil jij leren hoe je ondanks jouw amputatie later wordt wat je het liefste wilt worden? Ga dan naar deze informatiebijeenkomst in de Sint Maartenskliniek (locatie Nijmegen). Van 19.00 tot 21.00 uur kun je als jonge werkzoekende allerlei informatie en adviezen krijgen over het vinden van een passende opleiding en baan. Ook mensen die hun ervaringen willen delen met de opleiding- of werkzoekenden zijn welkom. Wil jij hierbij zijn? Meld je dan wel even van tevoren aan. Kijk voor meer informatie op maartenskliniek.nl.

11 oktober: Filmochtend over studie en werk met autisme – Steenwijk

Kom jij op 11 oktober van 9.30 tot 11.00 uur naar deze gratis filmochtend? Je kunt er kijken naar de film 'Aan passie geen gebrek' van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) In de film vertellen jongvolwassenen met autisme over studeren en werken met autisme. De filmochtend is in bibliotheek Steenwijk op de Meppelerweg 47A. Lidmaatschap van de NVA wordt op prijs gesteld. Graag van tevoren aanmelden voor de filmochtend. Kijk voor meer informatie op autisme.nl.

12 oktober: STERK dag – Bussum

Onderling Sterk Gooise Meren (een initiatief van de LFB) organiseert activiteiten voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Op 12 oktober kun je naar de STERK dag waarop je het met elkaar gaat hebben over jouw hobby of talent. Waar ben jij goed in? Of wat zou je graag willen kunnen? Neem je ook iets mee waar je trots op bent? (Denk aan je voetbalschoenen, een medaille of iets dat je zelf hebt gemaakt.) Hiermee ga je met de groep een spel doen. Er is maar een beperkt aantal plaatsen dus meld je van tevoren aan. De STERK dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en is in La Cantina in Broedplaats Gooise Meren. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina van Onderling Sterk Gooise Meren.

12 oktober: Landelijke Laesiedag – Lunteren

Kom jij van 10.00 tot 17.00 uur naar de Landelijke Laesiedag in congrescentrum de Werelt? De deelnamekosten zijn € 15 per persoon (inclusief lunch en drankjes). Je kunt luisteren naar verschillende sprekers, een informatiemarkt bezoeken en workshops volgen met onderwerpen  als ‘Een gezonde leefstijl en fit zijn met een dwarslaesie’ of ‘Comfortabel wonen met een dwarslaesie’. Tijdens het evenement is er ADL-assistentie aanwezig. Wil jij langskomen? Meld je dan aan vóór 28 september. Kijk voor meer informatie op dwarslaesie.nl.

13 oktober: Stoelyoga dag – verschillende locaties

Heb jij wel eens aan stoelyoga gedaan? Op 13 oktober vinden er door het hele land stoelyogalessen plaats. Je kunt je voor die dag bij verschillende teams inschrijven of meedoen aan het centrale event in Den Haag. Een kaartje kost € 5 en daarvan gaat € 3 naar de Hartstichting. Kijk voor meer informatie op evenementen.voordehartstichting.nl.

Stoelyoga dag Zittend yoga uitoefenen

21 oktober: Bijeenkomst sarcoïdose en een zinvol leven – Venlo

Deze gratis informatiebijeenkomst is bedoeld voor mensen met sarcoïdose, hun naasten en andere belangstellenden. De avond wordt gehouden is het VieCuri medisch centrum Venlo en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Ontvangst is vanaf 19.00 uur. Het thema van de bijeenkomst is IK, Sarcoïdose en een zinvol leven'. Je kunt er luisteren naar verschillende sprekers (trainers van Burgerkracht Limburg). Een belangrijke vraag zal worden beantwoord: hoe leid je een zinvol leven met sarcoïdose? Wat is daarvoor nodig en hoe doe ik dat? Meer informatie vind je op sarcoidose.nl.

26 oktober: Disco voor mensen met en zonder beperking – Koedijk

Bij de Rietschoot in Koedijk (Noord-Holland) wordt 10 keer per jaar op de laatste zaterdag van de maand een discoshow georganiseerd. Van 19.00 tot 23.00 uur is iedereen die mee wil feesten welkom. Het maakt niet uit of je een beperking hebt of niet. Op 26 oktober is de Halloween-versie van de disco. Je kunt lekker dansen en meezingen met de karaokenummers. De locatie is rolstoeltoegankelijk en goed bereikbaar met openbaar vervoer. Entree is € 2,50 (gratis voor begeleiders). Kijk voor meer informatie op rietschoot.nl.

Heb jij nog leuke tips voor uitjes of activiteiten? Deel ze dan hieronder met andere lezers.

Gepubliceerd op: 25-09-2019

Reacties

Door Anja van Leeuwen op dinsdag 1 oktober 2019, 00:10

In de maand oktober organiseert Onbeperkt aan de Slag weer verschillende Meet&Greets.

Op een Meet&Greet ontmoet je verschillende werkgevers en ga je met ze in gesprek. Heel informeel en laagdrempelig. Door in gesprek te gaan ontdek je welke mogelijkheden er voor jou zijn.

3 oktober - Eindhoven
8 oktober - Maastricht
10 oktober - Utrecht - (HBO/WO)
29 oktober - Den Haag
31 oktober - Haarlem

TIjd 14.30 - 17.00 uur

Aanmelden Ontmoetingen@onbeperktaandeslag.nl

Of via de homepage van de website https://onbeperktaandeslag.nl/

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord