Naar hoofdinhoud

Agendatips voor oktober

‘De Week van de Toegankelijkheid wil uitgaan voor iedereen mogelijk maken’

De herfst is in aantocht. Trek je regenlaarzen en warme jas aan en ga eropuit! Bijvoorbeeld naar Foam, het Zandsculpturen Festival Brabant in Oss of festival MuteSounds in Den Haag.

21 september t/m 1 oktober: Week tegen Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van persoonlijk contact met anderen. Eenzaamheid aanpakken begint dus met het leggen van contact. In de Week tegen Eenzaamheid zijn er door het hele land honderden activiteiten waar je als deelnemer nieuwe sociale contacten op kunt doen en bestaande contacten kunt versterken. Samen eten of wandelen, een workshop over omgaan met eenzaamheid of een cultureel uitstapje: het kan allemaal. Kijk voor een activiteit bij jou in de buurt op Samen tegen Eenzaamheid.

2 t/m 7 oktober: Week van de Toegankelijkheid

Week van de Toegankelijkheid 2017Bijna 20% van de mensen kan niet goed zelfstandig uitgaan. Dit komt doordat er in de horeca nog te veel drempels zijn: je komt niet naar binnen, de menukaart is niet leesbaar, de akoestiek laat het niet toe elkaar te verstaan of je kan er niet naar het toilet. Vaak zijn er simpele oplossingen mogelijk die een café-, restaurant- of evenementenbezoek voor iedereen aangenamer maken. De Week van de Toegankelijkheid vraagt daar ook dit jaar weer aandacht voor. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd. Kijk voor een activiteit bij jou in de buurt op de website Weekvandetoegankelijkheid.

5 oktober: Meet & greet voor blinden en slechtzienden – Amsterdam

OogverenigingDe Oogvereniging organiseert samen met Onbeperkt aan de slag een meet & greet speciaal voor blinden en slechtzienden. Ben je werkzoekend, dan krijg je de kans om voor een zaal vol werkgevers een pitch te houden. Je vertelt wie je bent, wat je kunt en wat voor werk je zoekt. Zo breng je jezelf op een positieve manier onder de aandacht van werkgevers. De Oogvereniging helpt jou als je dat wilt met het voorbereiden van de pitch. Wil jij het eens proberen? Geef je dan op bij Roos Hoelen, themacoördinator werk, roos.hoelen@oogvereniging.nl of 06 – 20 91 58 20. De meet & greet is bij DAS Rechtsbijstand, De Entree 222, Amsterdam (vlak bij Bijlmer ArenA) van 13.00 tot 15.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.oogvereniging.nl.

6 oktober: Rondleiding in Nederlandse gebarentaal in Foam – Amsterdam

Foam fotomuseum rondleiding voor dove mensenFoam is het fotografiemuseum in Amsterdam. Voor mensen die doof of slechthorend zijn, organiseert Foam iedere eerste donderdagavond van de maand om 18.30 uur een gratis rondleiding in Nederlandse Gebarentaal. Meer informatie en aanmelden kan via de website van Foam.

Beeld: Rondleiding NGT in Foam © Marleen van Veen

8 oktober: Zandsculpturendag voor blinden en slechtzienden – OssDag voo blinde e slechtziende mensen op het zandsculpturenfestival

De laatste dag van het Zandsculpturen Festival Brabant in Oss is speciaal voor blinden en slechtzienden. Het festival vindt plaats in het centrum van Oss aan de Oostwal. Alle obstakels worden uit het park verwijderd en de sculpturen worden toegankelijk gemaakt. Ook zijn er extra mensen aanwezig om bezoekers te begeleiden. Zo kunnen mensen met een visuele beperking de beelden zien door te voelen. Je kunt de sculpturen van 10.00 tot 18.00 uur beleven en voelen. Kijk voor meer informatie op zandsculpturenbrabant.nl.

14 t/m 22 oktober: Internationale Repair Café Week

Internationale Repair Café WeekVan 14 tot en met 22 oktober is het Internationale Repair Café Week. Wereldwijd organiseren vrijwilligers deze week bijeenkomsten die draaien om samen repareren. Doe mee, en laat je dierbare kapotte spullen repareren in het Repair Café.
Op woensdag 18 oktober 2017 is het 8 jaar geleden dat Martine Postma het allereerste Repair Café organiseerde. Op die dag in 2009 kwamen tientallen buurtbewoners met hun kapotte spullen naar een theater in Amsterdam-West. Intussen zijn er meer dan 1300 Repair Cafés in 33 landen, verspreid over 6 continenten. Tijdens de Internationale Repair Café Week willen we nog meer mensen enthousiast maken voor samen repareren. De week is geen groot feest op één locatie. Het is een enorm feest verspreid over honderden Repair Café-locaties! Doe je mee? Bezoek een Repair Café bij jou in de buurt, of start er zelf een en meld je aan voor de Internationale Repair Café Week!

Ook op UWV Perspectief:

22 oktober: Introductie blindenvoetbal – Noordwijk

blindenvoetbal gehandicaptensportOp 22 oktober wordt bij voetbalvereniging Noordwijk een blindenvoetbalintroductie georganiseerd. De training vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur. Belangstelling? Aanmelden kan bij j.vanimpelen@gehandicaptensport.nl. Kijk voor meer informatie op www.gehandicaptensport.nl.

23 oktober: Informatiebijeenkomst maculadegeneratie – Hilversum

Wil je bijgepraat worden over de oogziekte maculadegeneratie (MD)? Kom dan maandag 23 oktober van 13.00 tot 17.00 uur naar de informatiemiddag in Tergooi Ziekenhuis Hilversum. Deskundigen gaan in op de behandelmogelijkheden, hulpmiddelen, zelfredzaamheid en belangenbehartiging. Professional Machteld Welling van Bartiméus geeft deze middag een lezing over het behouden van zelfstandigheid bij de oogaandoening MD.
Kijk voor meer informatie op www.bartimeus.nl.

25 oktober: ZZP Zorg Café - Hilversum

Wil je voor jezelf beginnen als zelfstandig zorgverlener? Kom dan naar het ZZP Zorg Café. Gonnie Ris, adviseur werk bij UWV, vertelt over starten als zzp'er vanuit een uitkeringssituatie. Welke hulp biedt UWV je daarbij en waar moet je aan denken? Yolanda van Oosterwijk (57) vertelt over haar ervaringen als zzp'er in de zorg. De stap naar zzp'er zette zij om uit de bijstand te komen. 

Het programma start om 19.00 uur met inloop. Na de sprekers is er gelegenheid tot netwerken. De avond is een initiatief van King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie gespecialiseerd in dementiezorg. 

Locatie: Wijkcentrum St. Joseph, Minckelerstraat 7, Hilversum. Meld je aan door een mail te sturen naar hr@kingarthurgroep.nl.

28 oktober: MuteSounds Festival – Scheveningen

Mutesounds festival voor dove en slechthorende mensenMuteSounds is een gratis festival voor doven, slechthorenden en horenden. MuteSounds is meer dan een beat alleen. Het festival vindt plaats op de Scheveningse Pier en prikkelt alle zintuigen door de emotie van muziek op verschillende manieren te vertalen. Het MuteSounds Festival is toegankelijk, want de complete line-up van dit kunst- en cultuurfestival is geschikt voor iedereen. Wie je ook bent, op MuteSounds kun je ervaren, ontdekken, ontmoeten en genieten. Leer bijvoorbeeld de ins en outs van (internationale) gebarentaal, kom je dansmoves testen op de trilvloer, laat je verrassen door originele kunst, poëzie, comedy, meeslepend theater, of vind je innerlijke rust tijdens een meditatiesessie.

Heb je ook leuke tips voor een uitje in oktober? Plaats deze dan hieronder. Zoek je iemand om samen naar een van de activiteiten toe te gaan? Denk dan eens aan een oproepje op het Wajong-forum onder het thema Interesses.

 

Beeld homepagina: Gediplomeerden opleiding gids NGT, 2016 © Foam

Reacties

Reactie toevoegen

Gerelateerde artikelen

Lea doet mee aan de poëziewedstrijd van Special Arts

Doe mee, dicht voor de landelijke poëziewedstrijd 2017

Gedichten schrijven heeft veel voordelen. Het is misschien wel een van de persoonlijkste manieren om je te uiten. Probeer het ook!

Lerrie krijgt inspiratie van goede daden

Lerries 1000 vriendelijke daden

Lerrie vindt het leuk om mensen te verrassen met een aardigheidje. Hoe is zijn Random acts of kindness month verlopen?

Kris tuiniert vanuit de rolstoel

Kris blijft bewegen vlog #7: tuinieren vanuit de rolstoel

Kris vertelt in vlog 7 over haar moestuin. Verse groenten verbouwen en lekker de groene vingers trainen. Alles vanuit haar rolstoel.

Naar een festival voor mensen met een ziekte of handicap door UWV

Agendatips voor september

Bewegen voor het goede doel, nazomeren op festivals en verschillende excursies. Geniet van september!