UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kor Bringers
Hulp geven en krijgen Interview

‘Als je zelf de regie niet pakt, bepaalt een ander wat je gaat doen’

Zoek je een baan, maar vind je dat lastig? Schakel dan je netwerk in. Aldus arbeidsdeskundige Kor Brongers.

keer gelezen
480

Zoek je een baan, maar vind je dat lastig? Omdat je bijvoorbeeld zelfvertrouwen mist? Dan is het allerbelangrijkste: zelf de regie houden. Maar schakel vooral ook mensen in om je te helpen. Dat zegt arbeidsdeskundige Kor Brongers.

Brongers doet al jaren onderzoek naar re-integratiebegeleiding voor mensen met meerdere problemen. Het gaat hierbij onder andere om Wajongers en mensen met een WAO/WIA-uitkering. Zo heeft hij bijvoorbeeld in een pilot onderzocht of de Eigen kracht-methode bij re-integratie kan worden ingezet. Deze methode – een onderdeel van een veel groter onderzoek van Brongers (zie kader) – bestaat al jaren, onder andere in de jeugdzorg. De methode gaat uit van het inzetten van het sociaal netwerk: familie, vrienden, kennissen, buren. Hun inbreng kan waardevol zijn om aan werk te komen. ‘Stel, je zou graag in een fabriek willen werken. En je oom werkt al in een fabriek. Dan zou je om te beginnen die oom kunnen vragen om een keertje mee te gaan’, legt Brongers uit. Ook de arbeidsdeskundige zal hier volgens Brongers een belangrijke rol in moeten spelen. ‘Het begint bij het stellen van de juiste vragen. Als je bijvoorbeeld graag kapper wil worden, dan zou de eerste vraag van de arbeidsdeskundige aan jou moeten zijn: Wie kan jou daarbij helpen? Ken je iemand die dat werk doet? Wat heb je daarvoor nodig?’Uit de resultaten van de methode ontstaat vervolgens een re-integratieplan, dat is een plan die je samen met UWV opstelt om samen tot werk te komen.

Niet aan je lot overgelaten

‘Zelf de regie houden, wil niet zeggen dat mensen het allemaal zelf moeten gaan uitzoeken’, benadrukt Brongers. ‘Heb je bijvoorbeeld psychische problemen dan is het fijn om extra begeleiding van specifiek opgeleide arbeidsdeskundigen of re-integratiecoaches te krijgen. Sommige mensen vinden het ook gewoon erg lastig om hun eigen netwerk aan te spreken, durven dat niet. Maar als je er hulp bij krijgt, is het misschien best te doen. Samen met jou kunnen we kijken wie we uit jouw netwerk als eerste gaan benaderen. Mensen worden zeker niet aan hun lot overgelaten. Je gaat samen op zoek naar wat je motiveert. Als arbeidsdeskundige stuur je bij wanneer nodig. Als alles loopt, dan kunnen we de het ook weer loslaten. Dat werkt dan vanzelf.’

Samenredzaamheid

De overheid verwacht van iedereen dat je je in grote mate zelf moet kunnen redden. Zelfredzaamheid geldt ook voor als je op zoek bent naar werk. Brongers spreekt liever van ‘samenredzaamheid’. ‘Eigen regie nemen over je leven, is belangrijk. Het is voorheen vaak zo geweest dat er vooral werd gekeken naar waar werk was en welke mensen daarvoor beschikbaar waren. Dan werd je daar op ingezet. Dat is een andere insteek dan dat er aan jou wordt gevraagd: wat zou jij graag willen doen op langere termijn in je leven, welke kant wil je op? Wat heb je van ons nodig? Uiteindelijk levert dat voor iedereen het beste op. Want als je zelf niet de regie pakt, doet een ander dat voor je. En dat is niet altijd hoe jij het graag ziet. Zo simpel is het.’

Voor professionals

Een groot deel van het onderzoek van Brongers richt zich op de ontwikkeling van een methode en training om professionals te leren klanten anders te begeleiden. De professional ondersteunt en de klant heeft de regie, waarbij integraal gekeken wordt naar krachten in plaats van problemen. Hiervoor is de methode en training Systematisch Re-integratie gericht Handelen bij klanten met multiproblemen (SRHm) ontwikkeld. De kern van de methode is om samen met het UWV  een re-integratieplan op te stellen om samen tot werk te komen. We hebben vervolgens in een interventiestudie de effectiviteit van deze methode onderzocht, op dit moment worden de data hiervan geanalyseerd.

Gepubliceerd op: 26-06-2020

Lees meer over

Wajong Arbeidsbeperking

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord