UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Werkgever en werknemer samen in een grote kantoortuin
Werken Achtergrond

Antwoorden op veelgestelde vragen over loondispensatie

Alles wat je wilt weten over loondispensatie maar niet durfde te vragen.

keer gelezen
1795

Loondispensatie is bedoeld voor Wajongers die werken. Maar wat is het precies? Hoe werkt het in de praktijk? We zetten een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

De meest gestelde vragen over loondispensatie

Wat is loondispensatie?

Loondispensatie is bedoeld voor mensen met een Wajong-uitkering. Bij loondispensatie krijgt de werkgever toestemming om (tijdelijk) minder loon aan de werknemer te betalen. Die toestemming krijgt hij omdat de werknemer door zijn ziekte of handicap (tijdelijk) minder productief is dan een werknemer zonder ziekte of handicap.

Loondispensatie maakt het voor werkgevers bijvoorbeeld aantrekkelijker om mensen met een Wajong-uitkering in dienst te nemen. Bij loondispensatie mag hij zijn werknemer namelijk minder dan het wettelijk minimumloon betalen.

De werknemer ontvangt naast het loon mogelijk nog een aanvullende Wajong-uitkering.

Hoe hoog is de aanvulling op mijn loon vanuit de Wajong?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld onder welke Wajong-regeling je valt (oude Wajong of Wajong 2010), hoeveel loon je van je werkgever krijgt en in welke mate je arbeidsongeschikt bent. UWV vult je loon aan tot maximaal het bedrag dat je ontving voordat je ging werken.

Wat zijn de voorwaarden voor loondispensatie?

Je werkgever kan alleen loondispensatie aanvragen als jij een Wajong-uitkering hebt. En hij moet je vertellen dat hij loondispensatie voor je gaat aanvragen. Verder moet je werkgever je vertellen:

  • waarom hij je minder wil betalen;
  • hoeveel minder loon hij je wil betalen.

Je werkgever kan loondispensatie krijgen als jij door jouw ziekte of handicap minder kan presteren dan een werknemer zonder beperking. Hiervoor is er wel een belangrijke voorwaarde: pas als jij ten minste 25% minder productief bent dan werknemers zonder beperking, kan jouw werkgever loondispensatie krijgen. Ook moet de verwachting zijn dat jij minimaal 6 maanden lang minder kunt presteren. 

Als je werkgever loondispensatie aanvraagt, dan onderzoekt UWV of dit terecht is. En, als voorbeeld, of je dus inderdaad minimaal 25% minder productief bent dan werknemers zonder beperking.

Ik maak meer kans op een nieuwe baan als mijn werkgever loondispensatie krijgt. Naar welke informatie kan ik hem verwijzen?

Je (toekomstige) werkgever kan loondispensatie aanvragen met het formulier Aanvraag loondispensatie.

Je werkgever kan hier meer informatie vinden over werknemers met een Wajong-uitkering.

Hoe onderzoekt UWV of het terecht is dat mijn werkgever loondispensatie aanvraagt?

UWV onderzoekt welke loonwaarde past bij het werk dat je doet. Bij de loonwaardebepaling onderzoekt de arbeidsdeskundige van UWV wat jouw functie is, wat voor werk je doet en hoe jij je werk doet.

Meestal komt de arbeidsdeskundige voor dit onderzoek naar je werkplek en spreekt hij met je werkgever en met jou.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de arbeidsdeskundige van UWV je loonwaarde bepaalt.

Wat is loonwaarde?

Wat je per gewerkt uur kunt verdienen in vergelijking met een gemiddelde werknemer met een soortgelijke opleiding en ervaring. Loonwaarde wordt uitgedrukt in een bedrag in euro’s. De loonwaarde bepaalt of jouw werkgever recht heeft op loondispensatie en wat de hoogte van de loondispensatie wordt.

Wanneer ontvang ik bericht over de aanvraag voor loondispensatie?

Binnen 8 weken na de aanvraag van je werkgever krijg je een beslissing per brief. Je werkgever ontvangt deze brief ook. In deze brief staat hoeveel procent van het minimumloon je werkgever je minimaal moet betalen. 

UWV besluit dat mijn werkgever recht heeft op loondispensatie, wat nu? 

Je werkgever mag je dan tijdelijk minder betalen dan het wettelijk minimumloon. Daarnaast kun je van UWV mogelijk nog een aanvulling op jouw loon krijgen. Of dat het geval is, hangt af van je persoonlijke situatie. UWV vult je loon aan tot maximaal het bedrag dat je ontving voordat je ging werken.

Wanneer gaat de loondispensatie in? 

Heeft je werkgever toestemming van ons voor loondispensatie? Dan mag hij je minder loon betalen vanaf de eerste dag van de maand waarin hij loondispensatie heeft aangevraagd.

Hoe lang duurt loondispensatie?

Jouw werkgever kan voor minimaal 6 maanden loondispensatie krijgen. De loondispensatie duurt eerst maximaal 5 jaar. De loondispensatie kan daarna nog wel verlengd worden, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat jij hetzelfde gaat verdienen als andere werknemers. 

Wanneer kan mijn werkgever een verlenging van de loondispensatie aanvragen?

Dat moet vóór het einde van de periode waarvoor de loondispensatie geldt. Anders sluiten de periodes niet aan en moet je werkgever je in de tussentijd het volle loon betalen.

Vraagt je werkgever opnieuw loondispensatie aan? Dan doet UWV altijd opnieuw een onderzoek.

Je werkgever vraagt een verlenging aan met het formulier Aanvraag loondispensatie.

Ik ben het niet eens met de loondispensatie. Wat nu?

Als je het niet eens bent met de loondispensatie, dan kun je bezwaar maken. Hoe je bezwaar kunt maken en binnen welke termijn, staat in de beslissingsbrief.

Gepubliceerd op: 11-02-2019

Reacties

Door Emmy Freriks op donderdag 14 maart 2019, 12:54

Is het niet vreemd dat als de loonwaarde op 76% uitkomt en de werkgever dus niet minder dan het wml mag betalen dat ze dan inderdaad het wml aanhouden ipv het cao loon? Waarom is er dan een cao vraag ik me af.

Door UWV Webcare op vrijdag 15 maart 2019, 13:01

Hallo Emmy,

Dat is een goede vraag.

Is er vastgesteld dat de werkgever geen loondispensatie krijgt? Dan gelden de afspraken voor loon zoals die in jouw arbeidscontract staan. Uiteraard moet de werkgever zich hierbij ook houden aan de CAO.

Heb je het idee dat de werkgever zich niet aan de loonafspraken en CAO houdt? Dan raad ik je aan om dit met jouw werkgever te bespreken.

Contact opnemen met jouw vakbond of rechtsbijstandverzekering is in dit geval ook een goed idee. Zij kunnen je meer vertellen over de loonafspraken die je met je werkgever hebt en of de CAO goed wordt toegepast.

Het Juridisch Loket kan je hierin ook verder informeren. Hoe je het Juridisch Loket kunt benaderen, lees je hier: https://www.juridischloket.nl/contact/.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Rick op vrijdag 30 augustus 2019, 11:01

Wat is het gevolg voor mijn uitkering als blijkt dat mijn loonwaarde 76% of hoger is en mijn werkgever niet in aanmerking komt voor loondispensatie? Zoals ik begrijp heb je dan gewoon recht op het door CAO vastgestelde loon, maar wat betekent dat dan voor mijn uitkering? Verklaar je je hiermee arbeidsgeschikt en komt de uitkering te vervallen of loopt die door? Als die doorloopt krijg je meer inkomen dan de gemiddelde werknemer binnen het bedrijf, dat zou niet eerlijk zijn. Kan de uitkering doorlopen zonder inkomen uit de uitkering te ontvangen? Zeg maar dat die bevroren wordt of op stand-by komt te staan?

Ik zit vooralsnog in de oude Wajong maar ben van plan over te stappen naar Wajong 2010 omdat dit financieel aantrekkelijker is als je gaat werken.
Een nieuwe baan ligt nu voor mij binnen handbereik daarom wil ik overstappen naar de nieuwe uitkering. Het liefst blijf ik die uitkering een tijdje behouden als een vangnet mocht het mis gaan, vandaar mijn vraag.

Door Chantal op vrijdag 30 augustus 2019, 15:13

Ik werk al 2 jaar bij mijn huidige werkgever, maar zal nu mijn uren uitbreiden en dus ook meer salaris ontvangen en bijna boven de wajong uitkomen. Kan mijn werkgever dan alsnog loondispensatie aanvragen, ook al verdiende ik met minder uren een hoger uurloon en werk ik er al langere tijd? Mijn uurloon zal een stuk lager worden, omdat het anders niet haalbaar is voor mijn werkgever en ik krijg nu een contract voor onbepaalde tijd.

Door UWV Webcare op dinsdag 3 september 2019, 11:59

1/2
Hoi Rick,
Als je werkgever niet in aanmerking komt voor loondispensatie, heb jij inderdaad recht op het door de CAO vastgestelde loon. Dit betekent dat je meer verdient en daardoor minder uitkering krijgt. Dit betekent niet, dat je dan gelijk arbeidsgeschikt bent of dat de uitkering vervalt. Hier, vind je wanneer je uitkering stopt: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2010/einde-wajon… Wajong-uitkering wordt uitbetaald als voorschot: Je krijgt elke maand een (of geen) bedrag vanuit de Wajong en 1 keer per 3 maanden of per 6 maanden wordt er gekeken naar wat je daadwerkelijk hebt verdiend. Dit kan betekenen dat je nog recht hebt op een aanvulling vanuit de Wajong of dat je moet terugbetalen omdat je teveel Wajong hebt ontvangen.

Door UWV Webcare op dinsdag 3 september 2019, 12:00

2/2
Meer informatie over werken naast de Wajong 2010, vind je hier: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2010/tijdens-waj… Hier vind je ook een handige rekenhulp.
Hopelijk heb ik je zo wat duidelijkheid kunnen geven en gerust kunnen stellen over werken naast de Wajong 2010:
1. Je wordt niet gelijk arbeidsgeschikt verklaard
2. De uitkering loopt gewoon door als je nog te weinig verdient
3. Ook als je teveel verdient loopt de uitkering gewoon door maar dan zonder betaling

Veel succes met je nieuwe baan!
Met vriendelijke groet,
Monica
UWV Webcareteam

Door UWV Webcare op dinsdag 3 september 2019, 12:03

Hallo Chantal,
Dit is een goede vraag, waar ik op dit moment geen antwoord op heb. Ik heb je vraag uitgezet en zodra er een reactie is, komen we erop terug.
Met vriendelijke groet,
Monica
UWV Webcareteam

Door UWV Webcare op donderdag 5 september 2019, 09:51

Goedemorgen Chantal,
We hebben een antwoord op je vraag over de loondispensatie.
Dat het in jouw situatie gaat om een al bestaand dienstverband hoeft geen bezwaar te zijn. Wel moet het duidelijk worden dat je arbeidsprestatie per gewerkt uur (veel) lager ligt dan die van andere werknemers.
Met vriendelijke groet,
Nelleke
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord