Naar hoofdinhoud

Verhalen

Veel Wajongers willen graag aan het werk. Soms lukt dit wel, soms lukt het niet. UWV wil Wajongers met arbeidsvermogen aan een geschikte baan helpen. Daarom ontwikkelt UWV allerlei projecten om dit mogelijk te maken. Lees hieronder verhalen voor en door Wajongers. 

Barts missie: 250 Young Professionals aan het werk

‘Maak van je nadeel een voordeel’

Stichting Studeren & Werken op Maat zet zich samen met UWV in voor hoogopgeleide Wajongers. Het doel: 250 talenten binnen 2 jaar aan een duurzame en betaalde baan helpen. ‘We denken in mogelijkheden, niet in beperkingen’, zegt voorzitter Bart de Bart. 

Voorzitter en oprichter Bart de Bart (26) heeft zelf ook het nodige moeten overwinnen. ‘Zware dyslexie en stotteren zorgden ervoor dat het in zijn jeugd allemaal niet vanzelf ging. Maar het heeft me wel gemaakt wie ik nu ben’, vertelt Bart. ‘Een vechter en een optimist. Mede daardoor heb ik mooie functies binnen verschillende ministeries veroverd. Dat bracht me op het idee om andere hoogopgeleide Wajongers een duwtje in de rug te geven. Je moet van je nadeel een voordeel maken. Als jij ondanks je handicap een hbo-opleiding of universitaire studie hebt afgerond, dan weet je wat knokken is. Dan kun je dus creatief omgaan met je beperking. Dat maakt jou uniek. Zet dat in!’ 

Young Professionals 

Stichting Studeren en werken op Maat spreekt Wajongers aan als professionals. Bart: ‘Je bent zelf verantwoordelijk voor je toekomst. Wij zoeken de mensen die daar niet bang voor zijn. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen, daar gaat het om. Dat gaat zelfs zo ver dat we naar werkgevers ook niet spreken over een beperking, maar over een grotere faciliteringsbehoefte. Iedere werknemer heeft bepaalde dingen nodig om zijn werk te kunnen doen, bijvoorbeeld een auto of een computer. Werknemers met een handicap hebben vaak net iets meer nodig, bijvoorbeeld een aangepaste computer. Het is belangrijk dat je die extra behoefte ook zelf leert formuleren naar werkgevers.’ 

Samen sterk

Stichting Studeren en Werken op Maat en UWV werken samen door informatie en kennis uit te wisselen. En door gezamenlijk bijeenkomsten te organiseren. De samenwerking is een reactie op de Participatiewet. Want daarin is vastgelegd dat werkgevers 100.000 banen voor arbeidsgehandicapten gaan realiseren voor 2026. ‘Onze stichting heeft sinds de oprichting in maart 2012 al 132 Young Professionals kunnen plaatsen. We gaan binnen 2 jaar nog eens 250 Wajongers aan een baan, stage of traineeship helpen. Met vereende krachten moet dat lukken!’

Nog meer hulp

Ook Start Foundation, het bureau dat voortkwam uit Start Uitzendbureau, gaat helpen bij het halen van de doelstellingen. Dat doen zij bijvoorbeeld door de Young Professionals te helpen bij de start van hun loopbaan. Dit vergroot de kans op langdurig succes. 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie en aanmelden op Studeren en Werken op Maat. 

UWV kan je helpen als je een voorziening nodig hebt voor je werk. Je moet hiervoor aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor meer informatie kijk je op uwv.nl.

Gerelateerde artikelen

Annemari en haar arbeidsdeskundige in gesprek bij UWV

Kijk mee met Annemari op bezoek bij UWV

In het filmpje gaat Annemari (Wajong 2010) op bezoek bij UWV omdat ze wil weten waarom er opnieuw een beoordeling van arbeidsvermogen nodig is.

Paul op startgesprek bij UWV oude Wajong arbeidsvermogen

Kijk mee met Paul op startgesprek bij UWV

In het filmpje gaat Paul (oude Wajong) naar zijn startgesprek bij UWV. Wat bespreekt hij allemaal met zijn arbeidsdeskundige?

Paul stelt vragen aan arbeidsdeskundige over oude Wajong en arbeidsvermogen

Beoordeling arbeidsvermogen roept veel vragen op bij Paul

In het filmpje volgen we Paul (oude Wajong), die op bezoek gaat bij UWV. Hij wil graag antwoorden op zijn vragen over de beoordeling van arbeidsvermogen.

Joanne wandelt tevreden bij zee na startgesprek bij UWV

Joanne en haar startgesprek

Joanne is Wajonger en heeft haar startgesprek bij UWV achter de rug: ‘Ik was bang dat ik van alles zou móeten, maar ik kreeg vooral het gevoel dat ik nog wat kán.’