UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Automonteurs grote kans op werk
Werken Tips

Beroepskeuzetests: wat wil ik, wat kan ik

Wil jij binnenkort op zoek naar een baan? Deze gratis online tests helpen je op weg. Zoek uit wie je bent, wat je kunt én wilt. 

keer gelezen
8230

Van automonteur tot zorgverlener … Wil je binnenkort aan het werk, maar weet je niet goed welk beroep bij jou past? Met verschillende online tests ontdek je wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. 

Wat ben ik, wat wil ik, wat kan ik

Wie ben ik? 

Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je een baan en organisatie kunt vinden die bij je past. 

 • De test van 16personalities gaat, zoals de naam al zegt, uit van 16 verschillende persoonlijkheidstypen. Je krijgt een beschrijving van wie je bent en waarom je de dingen doet zoals je ze doet (in het Engels).
 • De Big Five persoonlijkheidstest laat zien welke (werk)omgeving het beste bij je persoonlijkheid past. Dat wordt onderzocht aan de hand van 5 eigenschappen: extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. Je kiest steeds uit 2 afbeeldingen het plaatje dat het best bij je past.
 • Wil je graag weten in welk team je het beste functioneert, welke manager bij jou past en in wat voor organisatie jij het beste tot je recht komt? Wellicht is de test van Randstad iets voor jou. Je moet wel eerst een Randstad-account aanmaken.
 • Het persoonlijkheidsmodel van Jung is een veelgebruikte methode in de psychologie. Je vindt een (verkorte) versie op de site van 123test.

Wat kan ik? 

Bij de keuze voor een beroep gaat het niet alleen om wie je bent, maar ook om wat je kunt. Een overzicht van competenties en/of vaardigheden staat goed op je cv. Ook handig tijdens een sollicitatiegesprek of voor je sollicitatiebrief.

 • Deze gratis competentietest is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit en Company Link. Op basis van 135 vragen worden 27 verschillende competenties gemeten. Het is een uitgebreide test, dus ga er wel even voor zitten. De test is gratis als je een LinkedIn-profiel hebt.
 • Wil je snel weten wat jouw sterke punten zijn? Met de vaardighedentest van 123test kun je je vaardigheden op een rij zetten. Je ontdekt welke vaardigheden en capaciteiten je bezit en welke daarvan je het meest aanspreken.
 • De competentietest van GITP richt zich op overtuigingskracht, groepsgericht leidinggeven, samenwerken, communiceren, luisteren en plannen. Vooral interessant als je wilt werken op kantoor en als je wilt weten hoe je functioneert binnen een team. Je kunt de resultaten vergelijken met die van anderen. Zo weet je precies waar je goed in bent en waar je nog aan kunt werken.
 • Als je wilt nagaan hoeveel kennis je hebt van een bepaald beroep, kun je een beroepskennistest doen. Op vdab.be, de website van het Vlaamse UWV, vind je allerlei vakspecifieke testen. Van boekhouder tot patroonmaker, van chef de partie tot heftruckbestuurder. Goed om te zien of je op de hoogte bent van wat er speelt in een bepaalde sector of om te peilen of een carrièreswitch een goed idee is.

Wat wil ik?

Waarschijnlijk de belangrijkste vraag: welk werk zou je willen doen? De volgende testen helpen je op weg.

 • Deze uitgebreide beroepentest van het Vlaamse UWV focust op interesses, vaardigheden, gezondheidsfactoren en voorkeuren/beperkingen.  
 • Ben je realistisch en ondernemend of juist artistiek en sociaal? Deze beroepskeuzetest koppelt persoonlijkheidskenmerken aan specifieke beroepen en geeft daar uitleg bij. Met de beroepenzoeker kun je vervolgens kijken welke beroepen allemaal passen bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren. Een makkelijke test met veel afbeeldingen en weinig tekst. 
 • Ben je meer een piloot, dokter, kunstenaar, leraar, zakenman/-vrouw of notaris? Deze beroepen zeggen iets over het soort werk dat bij jou past. In deze snelle test kies je steeds welke activiteit je het meest aanspreekt.
 • De beroepskeuzetesten van het ROC en kiesmbo.nl geven een goed beeld van geschikte beroepen op mbo-niveau.

Behoefte aan nog meer tests? Op werk.nl vind je er nog meer.

Let op: kijk naar je eigen beperking

Bovenstaande testen zijn slechts bedoeld als hulpmiddel en/of leidraad. In deze testen wordt geen rekening gehouden met eventuele beperkingen, zoals een aangepaste werkplek of minder uren kunnen werken. Ga voor een uitgebreide beroepskeuzetest daarom altijd naar een loopbaanadviseur. 

UWV kan helpen

Vraag de arbeidsdeskundige om een aanmelding bij het Competentie Testcentrum. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek met een werkcoach van het Competentie Testcentrum. Deze werkcoach bekijkt welke test het meest geschikt is. Tijdens de test worden allerlei vragen gesteld over interesses, werkervaringen en motivatie. De werkcoach bespreekt de resultaten en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. De arbeidsdeskundige geeft een advies over een passende baan. 

Gepubliceerd op: 10-01-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord