Met een ziekte of beperking kan het lastiger zijn om werk te vinden. Het helpt om origineel te zijn en positief op te vallen tussen andere geïnteresseerden. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om een eigen website te maken?
Als je een leuke vacature tegenkomt, wil je graag opvallen tussen alle andere geïnteresseerden. Je stuurt het bedrijf natuurlijk de gevraagde bestanden en informatie toe, maar het is goed om erbij stil te staan in welke vorm je dit allemaal kunt doen. Opvallen doe je met originaliteit. Ad (57) deed dat met zijn eigen website, maar het kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld een video-cv of een videosollicitatie.
Trek de aandacht van werkgevers
Een getal kan je de nek omdraaien, schrijft Ad Plugers op zijn website ‘Ad is meer dan een getal’. Dat getal is voor hem 56: de leeftijd waarop hij werkzoekende werd. Ad is technisch tekenaar en gaf de laatste jaren leiding aan tekenaars en constructeurs. Tot het bedrijf ermee stopte. Hij merkte dat zijn leeftijd het lastig maakte om nieuw werk te vinden. Met een zelfgemaakte website trok hij de aandacht van werkgevers en vond zo toch weer een baan.
Weerleg vooroordelen van werkgevers
Ad merkte dat werkgevers vooroordelen hebben: een 55-plusser is te oud. Te duur. Heeft geen frisse ideeën meer. Kan niet met computers overweg. Hoort achter de geraniums. Allemaal onzin, vond Ad. Hij zocht hulp en bedacht een website. Hij maakte foto’s en schreef korte teksten. Met veel humor draaide hij de vooroordelen om. Kun jij dat voor jouw ziekte of beperking ook? En misschien heeft jouw beperking je ergens ook op positieve wijze beïnvloed. Heb je bijvoorbeeld een enorm doorzettingsvermogen ontwikkeld, of ervan geleerd alles positief te bekijken? Breng dit dan zeker naar voren tijdens het solliciteren.
Een nieuwe baan
Toen de site af was, mailde Ad de lokale omroep. De volgende dag zat hij in de uitzending. Opeens ging het snel. Hij kreeg veel aandacht van de pers. Het resultaat: veel mails van andere werkzoekenden die tegen dezelfde vooroordelen aanlopen. Ook boden werkgevers hem ineens banen aan. ‘Ja, dat is leuk,’ zegt Ad, ‘maar ook raar. Bedrijven wilden me eerder niet. Nu opeens wel.’ Het foute getal is verleden tijd. Ad is inmiddels 57. Hij werkt weer. Uit meerdere banen koos hij die van project engineer bij een bedrijf in waterspeeltoestellen.
Bekijk de website van Ad.
Zo maak je net als Ad een opvallende website
- Bepaal je doel Op wie richt jij je? Wat is je boodschap? Schrijf die twee kort en duidelijk op. Dat is je doel. Bedenk bij alle ideeën, foto’s, film, teksten: past dit bij mijn doel?
- Je profiel Zorg dat je cv en LinkedIn-profiel actueel zijn. Gebruik een goede, recente foto.
- Website bouwen Verzamel alles in één map op je computer: foto’s, filmpjes, teksten, je cv. Kies een pakkende domeinnaam. Er is online veel software beschikbaar: gratis en betaald, van supersimpel tot professioneel. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze handleidingen op YouTube.
- Bezoekers lokken Is de website af? Schrijf een korte uitnodiging met een link naar de website. Mail deze aan je netwerk en regionale pers. Ad maakte ook een speciale Facebookpagina.
Reacties
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld