UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kijken, lezen en luisteren over hersenletsel
Mijn ziekte/beperking Tips

Boeken, apps, films en docu’s over niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel inspireerde velen tot het creëren van bijzondere boeken, films, apps of docu’s. Bekijk de tips.

keer gelezen
1016

Wil je meer weten over niet-aangeboren hersenletsel (nah)? Of heb je nah en kun je wel wat hulp gebruiken? De redactie selecteerde niet alleen bijzondere boeken en films, maar ook een handige training en apps.

* Lezen over niet-aangeboren hersenletsel

 • Ik hou nog steeds van appeltaart

Per jaar krijgen de ouders van bijna 20.000 kinderen (tot 20 jaar) te horen dat hun kind niet-aangeboren hersenletsel (nah) heeft opgelopen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor het verdere leven van een kind of puber en het gezin. Dit praktische handboek geeft ouders een kijkje in de veranderde hersenen van het kind, zodat ze beter kunnen begrijpen wat er nodig is, thuis en op school. Ze krijgen tips voor hun eigen verwerking, die van andere gezinsleden en voor het terugvinden van rust en balans in hun leven.

Suzanne de Roos, Ik hou nog steeds van appeltaart, Pica, € 24,95 

Boek over niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen en pubers
Boeken over hersenletsel

 

 • Klap

Als Christine Kliphuis wordt aangereden door een appende automobilist, houdt ze aan de klap hersenletsel over. In dit autobiografische boek geeft ze een inkijk in haar verhaal, waarin ze de emoties en het proces voelbaar maakt.

Christine Kliphuis, Klap, Meander, € 19,50

 

 • Een lepel in de soep

Dit boek bevat interviews met mensen met nah, waarbij steeds wordt ingezoomd op één aspect van het hersenletsel dat voor die persoon op de voorgrond staat. Hans van Dam, deskundige op het gebied van hersenletsel, geeft een toelichting op het belangrijkste onderwerp van het interview. Een uniek en breed beeld van nah en de gevolgen ervan.

Hans van Dam en Fred Meijer, Een lepel in de soep, Zozijn, € 21,50

Boek met interviews met mensen met NAH
Autobiografisch boek over leven met NAH

 

 • Een goed leven met nah

Na een beroerte verandert het leven van auteur Irma de Bresser voorgoed. Dit boek gaat over Irma’s ervaringen en de weg van haar herstel. Ook zijn de verhalen van een aantal lotgenoten opgetekend.

Irma de Bresser, Een goed leven met nah - Op weg van overleven naar weer een goed leven met niet aangeboren hersenletsel, Boekscout, € 21

 • Niets is meer hetzelfde

Soms is het duidelijk merkbaar, soms subtiel, maar er is wat veranderd in het gedrag van je partner. Hij of zij reageert niet meer zoals eerder; je partner is niet meer dezelfde. Het boek ‘Niets is meer hetzelfde’ is geschreven voor partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het boek beschrijft herkenbare situaties en geeft ideeën en handvatten om hiermee om te gaan.

Gemma Hesselink en Bas van Heycop ten Ham, Niets is meer hetzelfde, Boom Psychologie, € 21

Boek voor partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel
Boek over nah door een motorongeluk
 • NAHgenoeg niets te zien

Hoewel de wereld er weinig van merkt, staat het leven van Frank Willem Hogervorst na een motorongeluk op zijn kop. Van een energievolle veertiger die vol in het leven staat, verandert hij voor zijn gevoel in een klunzige, vergeetachtige, starre, opvliegende man van tachtig. Met vallen en opstaan leert hij wat nodig is om zijn weg te vinden. Confronterend, maar geschreven met humor.

Frank Willem Hogervorst, NAHgenoeg niets te zien, € 17,50

 • Mijn vader heeft kapotte hersens

Dit kinderboek vertelt door middel van heldere teksten en verduidelijkende tekeningen wat er allemaal kan gebeuren na hersenletsel. Door het stellen van gerichte vragen kan een kind woorden geven aan gevoelens en gedachten. Geschreven door Christel Vallant-Opstal, die door haar werk regelmatig in contact komt met mensen met nah en hun familie.

Christel Vallant-Opstal, Mijn vader heeft kapotte hersens, Boekscout € 15,49

Kinderboek over hersenletsel

* Kijken: docu’s en films over NAH

 • Stuk – Zilveren Nipkowschijf

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. De serie legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen een seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Stuk won in juni 2019 de Zilveren Nipkowschijf. Deze prijs voor het beste televisieprogramma wordt jaarlijks uitgereikt door tv-critici en mediajournalisten.

Bekijk de documentaire Stuk bij de VPRO. 

 • MICHEL, acteur verliest de woorden

Wat is een acteur nog, als hij zijn taal verliest? Met die vraag worstelt de Vlaamse acteur Michel van Dousselaere, die sinds 2014 aan een zeldzame vorm van progressieve afasie (een taalstoornis) lijdt. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt Michel naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en op waardige wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur.

Bekijk de trailer van Michel, acteur verliest de woorden.

Dvd verkrijgbaar via de website Michel de film voor € 19,95.

 • Concussion

Will Smith speelt de hoofdrol in Concussion, een dramatische thriller gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse dr. Bennet Omalu. Omalu, forensisch neuropatholoog, ontdekt als eerste een football-gerelateerd hersentrauma en vecht ervoor dat de waarheid aan het licht komt.

Bekijk de trailer van Concussion.

Dvd verkrijgbaar via bol.com voor € 10,24.

film over NAH
 • Ben’nie gek

Bennie den Besten is geregeld in het jongerencentrum in Doetinchem te vinden. In 2010 veranderde zijn leven compleet door een eenzijdig ongeval. Het betekende een lange weg van revalideren en leren leven met niet-aangeboren hersenletsel. Dit verhaal sprak 2 jonge filmmakers zo aan, dat zij hier een documentaire over hebben gemaakt.

Bekijk de documentaire Ben’nie gek

 • Uit coma

In de eerste aflevering van Uit coma vertelt Anouck hoe ze hoorde en voelde dat er iets knapte in haar hoofd. Toen ze uit de coma kwam, ontdekte ze dat ze helemaal niet in de hemel was geweest, maar gevangen had gezeten in haar eigen lichaam. In Uit coma spreekt Paul Witteman met mensen die uit coma zijn ontwaakt, en bekijkt hij de stand van zaken in de wetenschap.

Bekijk het tweeluik Uit coma.

Klikken en scrollen: apps en training over nah

 • Met MAF meer mens

Worstel je met de gevolgen van hersenletsel bij jezelf of bij je naaste? Heb je het moeilijk door de gebeurtenissen die op je pad zijn gekomen? Wil je leren je energie beter te doseren? Dan is de gratis online training Met MAF meer mens misschien iets voor jou. Deze training voor mensen met hersenletsel in de chronische fase en voor mantelzorger(s) leert je anders omgaan met de veranderingen. Zo krijg je de regie over je eigen leven weer terug.

De online training is zelfstandig te doorlopen. Tegen een vergoeding is online begeleiding via telefoon, video en/of e-mail mogelijk, maar ook deelname aan een individuele of groepstraining is een optie.

Meer informatie over Met MAF meer mens vind je op de website van HersenletselSupport en de video Met MAF meer mens winnaar Hersenbokaal 2016.

 • Koken met hersenletsel

Wat eten we vandaag? Lasagne, frittata of noedelsoep? De app ‘Koken met hersenletsel’ is ontwikkeld voor mensen met hersenletsel die problemen ervaren bij het bereiden van een warme maaltijd. Alle 30 recepten zijn stapsgewijs uitgewerkt: boodschappen doen, uit het keukenkastje, spullen klaarzetten, voorbereiden en bereiden.

Beschikbaar via Google Play: koken met hersenletsel (€ 1,99)

 • Gespreksboek Lite

Deze app, gebaseerd op een papieren gespreksboek, is ontwikkeld voor mensen met afasie die moeite hebben met het vinden van woorden, maar nog wel kunnen lezen op woordniveau. De app is gratis voor iPhone: voor Android is alleen een betaalde, uitgebreidere versie beschikbaar (Gespreksboek +).

Gespreksboek Lite (gratis)
- Gespreksboek +, € 21,99

 • Mijn Eigenplan

Vergeet je weleens boodschappen te doen? Vind je het handig uitleg te krijgen over een bepaalde klus? Heb jij behoefte aan structuur? Dan helpt MijnEigenPlan. In deze app zie je elke dag wat je moet doen. En je krijgt uitleg als je dat nodig hebt. Via een website kan de agenda worden gevuld en kan aangegeven worden wanneer de app moet herinneren aan een activiteit.

MijnEigenPlan, iTunes, gratis
- MijnEigenPlan, Google Play, gratis

 • Daybook

Daybook is een online dagboek in de vorm van een app. De gratis app stimuleert je om na te denken over wat je op een dag doet en welke invloed dat heeft op je gemoedstoestand of stemming. Handig aan deze app is dat je leert welke dingen positieve energie geven en welke dingen ertoe leiden dat je je minder goed voelt. Dat helpt bij een goede invulling van je dag.

Daybook, Be happy, iTunes, gratis

* Tip: kijk voor meer handige apps op de website ‘Verder met hersenletsel’.

 

Heb jij nog een goede kijk-, lees- of luistertip over niet-aangeboren hersenletsel? Laat het hieronder weten. 

Gepubliceerd op: 24-06-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord