UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Als chronisch zieke heb je veel geduld nodig
Als je chronisch ziek bent, moet je veel geduld hebben
Mijn ziekte/beperking Blog

Chronisch ziek en geduld

‘Als er iéts is dat je moet hebben als chronisch zieke dan is het geduld.’ Deverra vertelt in haar blog hoe zij hiermee omgaat.

keer gelezen
1149

Deverra (43, WIA) is chronisch ziek, ze heeft Q-koorts en is rugpatiënt. Haar lichaam doet niet meer wat zij wil, daarom heeft ze haar leven behoorlijk moeten aanpassen. Dat vraagt om veel geduld.

Als er iéts is dat je moet hebben als chronisch zieke dan is het geduld. Eindeloos geduld. Geduld met je lijf en geduld met je geest. Laten bij mij deze 2 nou net niet altijd op één lijn zitten?

Neem nou bijvoorbeeld ‘even iets doen’. De was, een boodschap, een telefoontje, het maakt niet uit. Alles vergt een planning waar een luchtverkeersleider van een willekeurige luchthaven jaloers op zou worden.

Geduld voor mijn omgeving

Dan is er nog mijn omgeving. Die vraagt ook geduld. De kennis die ik heb opgedaan over de beperkingen van mijn lijf is niet altijd iets waar de mensen om mij heen ook vanaf weten. De weg naar begrip was lang en ging niet zonder slag of stoot. Soms komt er nog wel eens een onbehouwen opmerking en dan merk ik dat ik geen geduld meer heb om iets uit te leggen. Of, erger nog, mijzelf te verantwoorden. Laatst schreef ik nog: Hoe gedraag je je als chronisch zieke? Doe je te leuk, ben je zogenaamd genezen. Doe je niet leuk dan mijden mensen je en ben je snel te negatief. Breng daar maar eens geduld voor op.

Ongeduldig lijf

Van nature ben ik al geen geduldig mens. Het gekke is dat het soms lijkt alsof mijn lijf niet weet dat het gebreken heeft. Dan doe ik iets uit gewoonte, zonder erbij na te denken. Dan gaat het mis en dat resulteert meestal in een paar dagen ongeduldig rust nemen. Zo ook wanneer ik in mijn hoofd barst van de energie en van alles wil doen. Maar dat mijn lijf mij dan tot rust dwingt. Daar kan ik nog steeds niet mee omgaan. Dat voelt als een letterlijke dwangbuis.

Toch, op ongeduldige dagen of momenten denk ik altijd: Morgen weer een nieuwe dag, ook dit gaat voorbij.

Ik wacht geduldig af.

Lees ook de eerdere blogs van Deverra:

Gepubliceerd op: 05-10-2018

Reacties

Door harrie Vossen op vrijdag 5 oktober 2018, 16:49

geduld

geduld is een schone zaak
alleen ik heb het niet vaak

Door Deverra op vrijdag 12 oktober 2018, 12:02

?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord