UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Verzekeringsarts UWV geeft tips voor gesprek chronisch zieken
WIA-aanvraag bij UWV-verzekeringsarts
Dienstverlening UWV Tips

Chronisch ziek: tips voor het beoordelingsgesprek

Heb je een WIA-beoordeling bij UWV omdat je al lang ziek bent? Een arts van UWV geeft je tips om je goed voor te kunnen bereiden. 

keer gelezen
4917

Verzekeringsarts Bernadette Linssen van UWV heeft een chronische ziekte (MS). Ze geeft regelmatig voorlichting over werk zoeken en vinden. In dit artikel geeft Bernadette tips voor een WIA-beoordeling bij UWV.

Als je voor een WIA-beoordeling op gesprek gaat bij UWV

  • Bereid je goed voor, lees je vooraf in en bekijk de video Op gesprek bij de verzekeringsarts.
  • Zet op een rijtje hoe een dag voor jou verloopt. Wat zijn de dingen die je wel of niet kunt? Het kan moeilijk zijn om dat te beschrijven omdat je erg met je ziekte en medicatie bezig bent. Maar dat is wat je duidelijk moet maken. Wat zorgt ervoor dat je niet kunt functioneren?
  • Neem iemand mee naar het gesprek. Dat voelt vertrouwder en helpt je om later nog eens door te spreken wat er gezegd is.
  • Wees niet te bang. Als je niet kunt functioneren, merkt een verzekeringsarts dat wel.
  • Wees reëel over je klachten. Maak ze niet erger, want dat werkt vaak averechts. Maar maak je klachten ook zeker niet minder erg dan ze zijn.

Heb jij nog andere tips hoe je je kunt voorbereiden op de beoordeling bij UWV? Laat je reactie achter onder het artikel. 

Meer weten over de aanvraag van een WIA-uitkering bij UWV?

Kijk voor meer informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering op uwv.nl.

Gepubliceerd op: 07-02-2018

Reacties

Door Lidia Wessels op woensdag 19 september 2018, 19:31

Allemaal hartstikke mooi, maar wat nu als je moeite hebt met tonen dat er iets mis is. Ik (53jaar) probeer al vanaf mijn jeugd erbij te horen en dus mezelf aan te passen aan een omgeving waar ik weinig van begrijp. Die kunst heb ik zo goed onder de knie dat ik mezelf niet laat zien in een gesprek van een uurtje. Zeker niet bij een vreemde. Pas recent heb ik ontdekt wat er met mij is, maar dat zo maar even laten zien lukt me niet. En dus ligt het risico van overschatting op de loer.

Door Marja op zondag 30 september 2018, 14:20

Herkenbaar Lidia! Je bent niet de enige. Altijd een aardig gezicht en in de plooi houden wordt een hardnekkige gewoonte (ik ben overigens 54, dus ook veel ervaring - bovendien heb ik er altijd voor gekozen niet veel met mensen om te gaan die wel laten zien wat er met ze is uit een soort zelfbescherming).
Misschien het beste om met een arts direct daarmee te beginnen, dus dat je moeite hebt jezelf te laten zien?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord