UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Blogger Quirien over december feestmaand met MS
December-feestmaand-begroeten-ontmoeten
Mijn ziekte/beperking Blog

Conocer, of op zijn Nederlands: ontmoeten

Door haar MS is Quirien veel thuis. Maar feestmaand december staat vol met ontmoetingen en verplichtingen. Fijn of niet?

keer gelezen
2830

Ik ben Quirien, 27 jaar en heb een Wajong-uitkering. Ik kom uit Twente. Sinds 2007 heb ik multiple sclerose, in het kort MS. Ik houd van bloggen en vloggen, dat doe ik onder meer voor Living like you. Voor UWV Perspectief schreef ik mijn eerste blog over het thema ‘ontmoeten’.

Conocer. To meet, sich treffen, of gewoonweg op zijn Nederlands: ontmoeten.

De definitie van ontmoeten volgens internet is: ‘Tegenkomen en persoonlijk contact hebben’. Volgens mij zit het vooral in het persoonlijke contact. Je kunt nog zoveel appen en Facebooken, maar niets is beter dan face-to-faceontmoetingen. Naar mijn mening dan hè? Het maakt dat je je geliefd, welkom en gewaardeerd voelt. Een mens, ik in ieder geval, heeft dit nu eenmaal nodig want we zijn ‘sociale dieren’.

December = feestmaand

Nu hebben wij sociale dieren geluk deze tijd, want voor de meeste mensen staat de decembermaand bol van ontmoetingen. Sinterklaas is weer in het land, dan komen alle (al dan niet verplichte) familiebezoekjes en tot slot als kers op de taart de nieuwjaarsborrel om het allemaal af te leren. Soms is al die drukte een beetje te veel van het goede, zeker met een beperking. Hoe ga je het allemaal bolwerken? Maar op de een of andere manier buffelen we ons daar in deze periode wel weer doorheen. Goed op jezelf passen en rustpauzes nemen. En laten we eerlijk zijn ... tweede kerstdag is toch overdreven? Voor mij werken de drie R’s heel goed. Heel ouderwets, I know. Maar Rust, Reinheid en Regelmaat werkt. Ook in zo’n heftige decembermaand. Pak je rust, houd vast aan je ritme en omring je met leuke mensen. Dan vliegt de maand voorbij.

‘Tweede kerstdag is overdreven’

Ontmoeting op een andere plek

Bij een ontmoeting denken mensen vaak aan onderling contact. Ik ook, maar in 2008 heb ik op een andere manier een belangrijke ontmoeting gehad. Ik maakte kennis met de warmte van Spanje. En kwam tot een belangrijke ontdekking: in een warm klimaat is mijn pijn een stuk minder en heb ik meer energie. Helaas, zeker in Nederland, is een goed klimaat niet altijd voorhanden. Dus als het me allemaal te veel wordt, kan ik gelukkig de sauna in om wat warmte op te zoeken. Dan kan ik in ieder geval pijnvrij in slaap vallen.

Tot slot hoop ik dat jullie 2018 bol gaat staan van (nieuwe) ontmoetingen, daar worden we blij van! Veel plezier en tot een volgende keer. Of zoals we het op zijn Twents zeggen: good goan.

Meer weten?

  • Blogs en vlogs bekijken van Quirien? Ga naar de site Living like you: een echte kijk in het leven met multiple sclerose.
  • Meer weten over MS.

Hoe ga jij om met al die ontmoetingen in december? Ga je ervoor of blijf je liever rustig thuis? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 04-12-2017

Lees meer over

Blog MS Energie

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord