UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Een leerwerkplek helpt bij stap naar werk
Dienstverlening UWV Interview

De arbeidsdeskundige vertelt: Dromen en doorzetten

Soms helpt het als UWV je een zetje geeft richting werk. Maar soms komt de hulp te vroeg of zit werken er echt niet in. Lees de ervaringen van 7 arbeidsdeskundigen over hun hulp aan Wajongers.

keer gelezen
1791

Alice is arbeidsdeskundige bij UWV in Enschede. Ze vertelt over Erik en zijn re-integratietraject.

De werkgever koos voor Erik als persoon

Alice: 'Het is ongeveer 4 jaar geleden dat ik Erik leerde kennen. Voor hem verliepen wonen en re-integreren vanuit de Wajong met vallen en opstaan. Hij was schilder, dierenverzorger, schoonmaker en stratenmaker, maar alles bleek van korte duur: twaalf ambachten, dertien ongelukken. Erik legde de lat hoog, hij vond namelijk dat hij alles zelfstandig moest kunnen. De afgelopen jaren stonden voor hem in het teken van tegenslagen en teleurstellingen, vaak te wijten aan zelfoverschatting.

Toen een project richting stratenmaker mislukte, kocht ik een re-integratietraject voor hem in. Dat traject verliep vanaf de start voortvarend en de jobcoach pakte samen met Erik de knelpunten één voor één aan. Zo kwam de jobcoach erachter waarom Erik zo vaak migraine had: hij dronk namelijk minimaal vijf blikjes energy drink per dag. Toen hij daarmee stopte, namen de lichamelijke klachten in een vlot tempo af. Hij at gezond en viel vele kilo’s af. Ook kreeg Erik zijn gameverslaving onder controle.

Een tijd later gaat ineens mijn telefoon: de re-integratiebegeleider van Erik aan de lijn. ‘Goed nieuws!’, zegt ze. ‘Ik heb de perfecte werk-plek voor Erik gevonden.’ De week daarop ga ik op bezoek bij het bedrijf in kwestie, een producent van zuigerveren. Na een gesprek met de eigenaar op kantoor leidt die mij rond in de productiehal. Hij vertelt dat hij Erik perspectief wil bieden via een leer/werkovereenkomst, zodat hij zich kan ontwikkelen tot machinebankwerker. Dan zie ik Erik. Ik moet eerst eens goed kijken. Hij is bijna 30 kilo afgevallen en heeft een complete gedaanteverwisseling ondergaan. Hij is bezig met zagen en laat mij zien hoe hij werkt. Ondertussen vertelt hij hoe blij hij is met deze werkplek.

Na een lange weg van vallen en opstaan heeft Erik nu dus de perfecte baan waarin hij zich kan ontwikkelen. De werkgever had niet eens bewust voor een Wajonger gekozen, maar voor Erik als persoon. Een gemotiveerde jongeman die nét iets meer aandacht nodig heeft en die gewoon een leuke werkplek wil waar hij zich begrepen voelt. Een doorzetter met dromen!' 

Meer verhalen van de arbeidsdeskundige:

Lees hier wat een arbeidsdeskundige precies doet:

 

Illustratie: Georgien Overwater
Gepubliceerd op: 15-05-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord