UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
De arbeidsdeskundige vertelt
De arbeidsdeskundige vertelt
Dienstverlening UWV Interview

De arbeidsdeskundige vertelt: een man die pas een half jaar leeft

Soms helpt het als UWV je een zetje geeft richting werk. Maar soms komt de hulp te vroeg of zit werken er echt niet in. Lees de ervaringen van 7 arbeidsdeskundigen over hun hulp aan Wajongers.

keer gelezen
5946

Lion is arbeidsdeskundige bij UWV in Enschede. Hij vertelt over Jan, een man die het erg zwaar heeft gehad. ‘Het is fijn te horen dat hij weer lichtpuntjes ziet.’

'Na zijn gesprek bij het re-integratiebureau is hij meteen verkocht'

'Beeld je eens in: een jongeman met een traumatische jeugd, waarin hij weinig liefde heeft ervaren. Hij heeft vele uren therapie achter de rug, maar is daar nu klaar mee. Ook met zijn medicatie is hij gestopt. Hij heeft geen vrijwilligerswerk en gaat ook niet naar verenigingen. Al lange tijd brengt hij zijn dagen door met een loopje van een kwartier naar de winkel, koken en af en toe vissen. Ook gaat hij soms op bezoek bij vrienden en familie. Dit is het verhaal van Jan, een klant die het erg zwaar heeft gehad. Niet alleen lichamelijke klachten spelen hem parten, maar ook onrust in zijn hoofd. Soms piekert Jan zo erg dat hij hoofdpijn krijgt en moet overgeven.

Het is dan ook fijn om van hem te horen dat hij wel weer lichtpuntjes ziet sinds hij in Enschede is komen wonen. Hij is niet meer alleen en woont samen met zijn vriendin, dat helpt enorm. Tijdens ons startgesprek in het kader van Integrale activering Wajongeren (IaW) kan ik hem wel warm maken voor een sociaal activeringstraject. Ik regel voor hem 2 kennismakingsgesprekken met re-integratiebureaus. Na het gesprek bij re-integratiebureau X is hij meteen verkocht. De re-integratiebegeleider daar is een beetje een moederfiguur, dat staat hem wel aan. Ze schrijft me de volgende mail: ‘Ik heb gesproken met een zachte, lieve jongeman die, zoals hij het zelf zegt, 'pas een half jaar leeft.' Wat mij boeit aan hem, is dat hij heel erg graag wat van zijn leven wil maken, maar dit nog erg moeilijk vindt. Ik had de indruk dat hij zich bij mij wel vertrouwd voelde en we hebben dan ook een prettig gesprek gehad. Hij heeft veel verteld over zijn leven van vroeger en nu. Hij is volgens mij goed coachbaar en ik heb het gevoel dat hij erg veel kan leren bij ons en dat dit ook een goede kans van slagen heeft – mits we het langzaam opbouwen en hem in vertrouwen laten groeien.

Jan zelf stuurt mij iets later ook een mail: ‘Hallo! Ik ben bij dat eerste bedrijf geweest en daar wil ik graag blijven. Ik moest jou mailen, zodat je dat kan regelen. Mvg Jan.’ Dat heb ik natuurlijk met heel veel plezier meteen geregeld.'

 Meer lezen van de arbeidsdeskundige:

Lees hier wat een arbeidsdeskundige precies doet:

 

Illustratie: Georgien Overwater
Gepubliceerd op: 15-05-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord