Ingrid is adviseur werk bij UWV in Eindhoven en vertelt over Gert. Hij heeft autisme en heeft niet veel vertrouwen in UWV en het vinden van een werk(ervarings)plek.

Ingrid: 'Gert heeft autisme en is aan een rolstoel gebonden, maar beschikt wel over arbeidsvermogen. Vandaar dat we hem uitnodigen voor een startgesprek in het kader van Integrale activering Wajongeren (IaW). Eerlijk is eerlijk: zijn uiterlijke verzorging kan beter. Tijdens het gesprek is Gert ook erg wantrouwend en afstandelijk. Niet alleen richting UWV, maar ook als het gaat over het krijgen van een stageplek/werkervaringsplaats. Mensen in zijn omgeving hebben hem namelijk verteld dat hij er niet op moet rekenen dat er binnen drie à vier jaar een plek voor hem gevonden zou worden.

Enkele weken later volgt een tweede gesprek. Gert is naar de kapper geweest en ziet er verzorgd uit. Het gesprek verloopt prettig en hij toont zich ineens communicatief erg vaardig. Hij staat ervoor open om te werken, het wan-trouwen is als sneeuw voor de zon verdwenen. Hij wil het liefst een licht administratieve functie, met een maximum aantal uur van 20 tot 24 per week. En zijn werk moet natuurlijk wel rolstoeltoegankelijk zijn. Op een gegeven moment komt er via mijn collega een communicatiebedrijf in beeld, dat met werknemers werkt met ‘minder mogelijkheden’. Met deze werkgever zoek ik contact voor een mogelijke stage. En ja: twee van mijn klanten, onder wie Gert, mogen op gesprek komen. Uiteindelijk wordt het een gesprek met beide kandidaten tegelijkertijd. Deze duo-sollicitatiesituatie is voor zowel Gert als mijn andere klant onwennig. Maar het wordt een open gesprek, waarin iedereen naar elkaar toe vertrouwen uitstraalt. Met twee stageplekken als resultaat.

Daarna voer ik met Gert drie coachingsgesprekken. Gedurende zijn stage maken we samen Gerts cv en plaatsen dit op werk.nl. Ik zet de Werkverkenner (een instrument dat dienst-verlening op maat berekent voor mensen met een WW-uitkering - red.) voor hem in en we hebben veel telefoon- en mailcontact. Het is namelijk al snel duidelijk dat Gert meer wil: betaald werk.

Nu solliciteert hij actief en ik ontvang het volgende bericht: ‘Ik heb vanmorgen een gesprek gehad bij een bedrijf  in Eersel over mogelijkheden tot werk. De eigenaar is zeer positief en ziet voor de toekomst zeker wel mogelijkheden om mij bij hem op kantoor in te zetten… Ik heb hem verteld dat hij subsidie kan krijgen en ook dat jullie mijn loon zullen aanvullen. Al met al ziet het er heel erg positief uit!’ Mijn doel om Gert te motiveren en te activeren om zo uiteindelijk de arbeidsmarkt op te kunnen, heeft echt resultaat!'

Lees meer ervaringsverhalen van arbeidsdeskundigen:

En lees wat een arbeidsdeskundige precies doet:

 

Illustratie: Georgien Overwater

Een paar weken later ziet Gert er verzorgd uit
Gepubliceerd op: 04-05-2017

Lees meer over

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over