UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Je WGA-uitkering kan minder worden
De hoogte van je WGA-uitkering kan dalen
Dienstverlening UWV Achtergrond

De hoogte van je WGA-uitkering kan dalen

Je ontvangt een WGA-uitkering als je in de toekomst wel weer (deels) kunt werken. Daarom kan deze uitkering na verloop van tijd dalen.

keer gelezen
801

Krijg je een WGA-uitkering? Dan kan die na verloop van tijd dalen. De WGA is namelijk bedoeld voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en dus passend werk kunnen doen. En voor mensen die nu helemaal niet kunnen werken, maar in de toekomst misschien weer wel. Óf, en op welk moment je uitkering daalt, hangt af van je situatie.

In de beslissingsbrief WIA-uitkering staat welke uitkering je krijgt en tot wanneer

Welke WGA-uitkering je krijgt, staat in de Beslissingsbrief WIA-uitkering die je van UWV gekregen hebt. Lees deze goed. Hierin staat onder andere uitgelegd welke uitkering je krijgt, hoe hoog deze is en tot wanneer je deze uitkering krijgt.

Misschien niet voor altijd

Het is belangrijk om te weten dat een WGA-uitkering niet voor iedereen voor altijd is. Uiteindelijk kan je uitkering lager worden.

Aanvulling op loon

Een WGA-uitkering is meestal bedoeld als aanvulling op het loon dat je tijdens je ziekte verdient of kunt verdienen. Het gaat hierbij om een ziekte waarbij je nu of in de toekomst nog wel passend werk kunt doen.

Loongerelateerde uitkering

Als je een WGA-uitkering krijgt, dan is dat om te beginnen meestal een loongerelateerde uitkering; de hoogte ervan is gebaseerd op het loon dat je verdiende voordat je ziek werd.

Je krijgt een loongerelateerde uitkering voor een bepaalde periode. Deze periode is afhankelijk van je arbeidsverleden. 

Aan het einde van je loongerelateerde uitkering kom je wellicht in aanmerking voor een andere WGA-uitkering.

Hoelang krijg ik een andere WGA-uitkering?

Dat hangt af van je situatie. Hoelang je een WGA-uitkering krijgt, ligt bijvoorbeeld aan de soort WGA-uitkering die je krijgt.

De WGA kent 3 soorten uitkeringen:

  • De loongerelateerde uitkering (LGU)
  • De loonaanvullingsuitkering (LAU)
  • De vervolguitkering (VVU)

Hoelang krijg ik een loongerelateerde uitkering (LGU)?

De loongerelateerde uitkering krijg je minimaal 3 maanden. Je moet dan wel aan de zogeheten referte-eis voldoen. De referte-eis voor de WIA houdt in dat je arbeidsongeschikt bent geraakt in de 36 weken voordat je recht op loon is geëindigd. En dat je minimaal 26 weken als verzekerde hebt gewerkt.

Hoelang je de loongerelateerde uitkering krijgt, hangt af van je arbeidsverleden; hoe langer je hebt gewerkt, hoe langer je een loongerelateerde uitkering krijgt. 3 maanden voordat deze uitkering eindigt en wordt omgezet in een andere uitkering, ontvang je hierover een brief.

Hier lees je hoe je je arbeidsverleden uitrekent.

Stopt je loongerelateerde uitkering? Dan krijg je een aanvullende uitkering of een vervolguitkering. Dit is afhankelijk van óf, en hoeveel je werkt.

Hoelang krijg ik een loonaanvullingsuitkering (LAU)?

Dat ligt aan je situatie.

Voorbeeld 1: je verdient minder dan de helft van wat je volgens onze arbeidsdeskundige kunt verdienen. Dan wordt je loonaanvullingsuitkering omgezet in een vervolguitkering. Je inkomen kan dan sterk omlaag gaan.

Voorbeeld 2: je verdient weer meer dan 65% van je oude loon. Dan stopt je loonaanvullingsuitkering na een jaar.

Voorbeeld 3: je kunt volgens de arbeidsdeskundige weer meer dan 65% van je oude loon verdienen. Dan stopt je uitkering na 2 maanden.

Voorbeeld 4: het gaat veel slechter met je gezondheid. En het is zeer waarschijnlijk dat je daardoor nooit meer dan 20% van je oude loon kunt verdienen. Dan krijg je misschien een IVA-uitkering. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.

Verandert er niets in je situatie? Dan krijg je de loonaanvullingsuitkering tot aan je AOW-leeftijd.

Goed om te weten

Krijg je een LAU? En kun je door ziekte 20 tot 65% van je oude loon verdienen? En verdien je minder dan de helft van wat je kunt verdienen?
Dan krijg je geen LAU meer, maar een vervolguitkering (VVU). Deze is lager dan een LGU of LAU.

Hoelang krijg ik een vervolguitkering (VVU)?

Dat hangt af van je situatie. 

Voorbeeld 1: je gaat de helft of meer verdienen van wat je volgens ons kunt verdienen. Dan wordt de vervolguitkering omgezet in de hogere loonaanvullingsuitkering.

Voorbeeld 2: je verdient meer dan 65% van je oude loon. De vervolguitkering stopt dan na een jaar.

Voorbeeld 3: je kunt volgens de arbeidsdeskundige weer meer dan 65% of meer van je oude loon verdienen. Dan stopt je vervolguitkering na 2 maanden.

Voorbeeld 4: het gaat veel slechter met je gezondheid. En het is zeer waarschijnlijk dat je daardoor nooit meer dan 20% van je oude loon kunt verdienen. Dan krijg je misschien een IVA-uitkering. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.

Verandert er niets in je situatie? Dan krijg je de vervolguitkering tot aan je AOW-leeftijd.

Hulp van UWV

Werken loont altijd. Dat betekent dat je altijd meer inkomen hebt, als je naast je uitkering ook zelf geld verdient.

Veel mensen kunnen na een periode met de juiste hulp en re-integratie gelukkig weer meer verdienen. Daarom ondersteunt UWV je bij je re-integratie. Hoe je wordt geholpen, lees je op de website van UWV.

Gepubliceerd op: 17-09-2018

Reacties

Door Albert Uittenbogaard op donderdag 27 september 2018, 20:22

Ik begrijp niet waarom er na de LGU 2 vervolguitkeringen zijn. Of je de LAU of VVU krijgt is afhankelijk van het feit of je meer of minder dan de helft verdiend van wat je nog kan verdienen. Alsof je daar invloed op hebt!
M’n oude werk kan en mag ik niet meer doen. Als man van bijna 60 met ‘ een vlekje ‘ heb ik zelfstandig werk gezocht en gevonden wat ik nog wel kan doen. Daar ben ik blij mee. Maar helaas verdien ik daar net iets minder mee dan de helft van wat ik op papier nog zou kunnen verdienen. Kortom, de VVU is binnenkort mijn vervolguitkering. Begrijp me goed; ik ben blij dat er überhaupt een vervolguitkering is en dat die lager is dan de LGU begrijp ik ook. Maar dat er een LAU óf een VVU is begrijp ik niet.

Door Hans op donderdag 27 september 2018, 21:40

Ik heb al vanaf 2011 wia 80/100 verander dan ook mijn uitkering ?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord