UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Solliciteren als je doof bent-werk vinden-beperking
Solliciteren als je doof bent-werk vinden-beperking
Mijn ziekte/beperking Interview

‘De maatschappij maakt doven beperkt’

Op 29 september is er aandacht voor Wereld Doven Dag in Leeuwarden. Iris Wijnen is doof en zoekt werk. Ze vertelt waar ze tegenaan loopt bij het vinden van een baan.

keer gelezen
4146

Iris Wijnen werkte als docente Gebarentaal bij Kentalis. Ze is zelf doof. Na een burn-out waar ze niet goed van herstelde, raakte ze haar baan kwijt. Ze mailde de redactie van UWV Perspectief over de problemen waar doven tegenaan lopen op het werk en bij het vinden van werk.

'Doven hebben veel kwaliteiten, maar werkgevers kijken alleen naar beperkingen'

Welke drempels ondervind jij in je zoektocht naar werk?

‘Ik ben docente gebarentaal, maar helaas zijn er weinig passende vacatures. Mensen vinden een tolk vaak te duur, en je kunt er eigenlijk niet zo veel mee. Mijn ervaring is dat bedrijven er het nut niet van inzien, omdat “het zo ook wel gaat”.’

Wat voor werk wil je doen?

'Inmiddels heb ik een eigen bedrijfje opgezet, Deaf by Iris. Ik focus me nu meer op het geven van lezingen en workshops over communicatie met dove mensen. Daarnaast ben ik bezig met een cursus 'virtueel professional'. Je biedt andere dove ondernemers je diensten aan, zodat hun onderneming beter gaat lopen. Denk bijvoorbeeld aan het redigeren van teksten, promotie op social media en klantcontact onderhouden.'

Welke problemen zie je bij anderen?

‘Ik zie bij andere dove mensen in werksituaties veel frustraties. De grootste is je buitengesloten voelen. In de pauze de gesprekken van je collega’s niet kunnen volgen. Niemand die er rekening mee houdt dat jij er ook bij zit. Je zegt er wat van, een tweede keer ook, maar de derde keer denk je: laat maar zitten. Het is emotioneel heel belastend om steeds te moeten vragen waar gesprekken over gaan.
Nog een frustratie: altijd de laatste zijn die het nieuws hoort. Ik heb zelf een keer meegemaakt dat ik pas in de gaten had dat een collega zwanger was, toen ze met verlof ging.’

Wat kunnen werkgevers volgens jou doen?

‘Dove mensen worden minder snel aangenomen, vanwege hun beperking. Doven hebben veel kwaliteiten, maar werkgevers kijken alleen naar beperkingen. Dat is jammer. Een dove ICT’er of laborant presteert beter, want die wordt niet afgeleid door praatjes van collega’s, concentreert zich beter en werkt harder door.’

Wat vind je van de dienstverlening van UWV voor dove mensen? 

UWV komt voor dove mensen erg ontoegankelijk over. De meeste contacten gaan via de telefoon: onmogelijk voor doven. Er is een chatmogelijkheid, maar UWV mag belangrijke beslissingen niet via chat communiceren. Gelukkig kun je nu wel berichten versturen via Mijn Berichten en de Werkmap. Dat is een veilige manier om vragen te stellen. Alhoewel dit ook weer een drempel is voor veel doven, die niet zo vaardig zijn met de Nederlandse taal. Die moeten dan weer een mail typen, wat een enorme drempel opwerpt. 

De informatie op de website is niet toegankelijk voor doven. Er is geen uitleg te vinden in Nederlandse Gebarentaal*. Er staan enorme lappen tekst met moeilijke woorden. Via werk.nl kun je online een sollicitatietraining volgen. In het filmpje zie je een mevrouw vertellen. Ernaast zie je een beetje tekst, maar die mevrouw vertelt veel meer. Geen idee wat. Ook zijn er filmpjes waarbij de spreker uit beeld is: je weet dus niet wat er gezegd wordt. Hoe kun je je ontwikkelen als je niet de juiste informatie kan krijgen?' 

* de moedertaal voor dove mensen

Wat kan er beter in de dienstverlening van UWV

'Hoe het beter kan? Voor dove mensen zou het prettig zijn om één contactpersoon binnen UWV te hebben. Iemand die ze kennen bij naam en die ze via mail of Skype kunnen bereiken. Er zijn bedrijven die dit doen: ABN AMRO geeft bijvoorbeeld hypotheekadvies in gebarentaal. Mijn neef heeft een verzekeringsbedrijf. Dove mensen kunnen zijn kantoor bereiken via Whatsapp.

Ik zou heel graag meedenken over hoe UWV toegankelijker kan worden voor doven.’

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

‘Daarin kent iedereen gebarentaal, omdat kinderen dat al op de basisschool leren. Als iedereen gebarentaal zou kennen, zoals veel mensen ook Engels kennen, dan wordt de wereld toegankelijk voor mij. Ik heb geen gehoor, maar ik kan alles. Ik heb een stel goed werkende hersenen, ik ben gemotiveerd en ik wil graag meedoen. Ik voel mij niet beperkt, maar de maatschappij maakt mij dat.’
 

Lees meer over Iris op haar eigen blog Tweedehands Leven.

Wereld Doven Dag

Op 29 september wordt Wereld Doven Dag (WDD) gevierd. Dit jaar kun je in Leeuwarden terecht voor allerlei activiteiten. Tijdens de 60e editie van WereldDovenDag staan 3 onderwerpen centraal: taal, cultuur en gemeenschap. Er is van alles te doen: je kunt filmpjes kijken over 60 jaar WDD, de jaarprijs Dovenschap wordt uitgereikt en tijdens de dove-ondernemersmarkt kun je kennismaken met alle ondernemers.

Of bezoek de korte voorstelling ‘Thuisgevoel, oudere doven.’ Deze voorstelling gaat over het nemen van beslissingen over je toekomst met betrekking tot wonen, zorg en kwaliteit van leven. De dag wordt afgesloten met een groot feest georganiseerd door MuteSounds (kaartje € 10). 

Maar er is meer te doen. Kijk voor alle activiteiten op de Facebookpagina van Wereld Doven Dag 2018 of bij de agenda van doof.nl.

Gepubliceerd op: 17-01-2017

Reacties

Door Saskia op dinsdag 17 januari 2017, 14:12

Echt herkenbaar!!! Ik zou fijn vinden als het UWV er ook wat asn gasn dien. Ik voel mij de laatste halfjaar sinds ik werkloos ben kom ik verl tegenasn gelopen om een baan te krijgen. Ik werd na vele sollicitaties afgewezen. ook al voel ik mijn niet beperkt en ik kan alles. Dankzij vele afwijzingen weet ik soms nu even nietvwst ik nog het beste kan doen. Ik wil zo graag weer aan het werk nu ik al een half jaar thuiszit zonder werk. Wordt masr de wereld wat toegankelijker!!!!

Door Ineke van den Eijkel op dinsdag 17 januari 2017, 14:33

Ik heb 2 dove zoons, ben zelf horend. Heel herkenbaar wat er beschreven wordt. Begrijp niet dat gebarentaal geen leerstof wordt op scholen. Buitenlandse talen kan wel... Zo blijft de auditive beperking een wereldvreemd iets voor horenden.
Artsen ea hulpverleners behoren ook kennis van die taal te hebben. Mn kinderen willen altijd graag dat ik mee gaat, om te tolken.
Je zou bijna denken dat er een broche ed( ik ben doof) gedragen moet worden... "wil je de bon mee, tasje erbij"noem maar op. Een geluk als er een kassiere gebarentaal kent, mn zoon voelt zich dan begrepen en straalt van oor tot oor.
Doof zijn is de nr 1 vd onbegrepen handicap in de wereld!

Door Riki lathouwers op dinsdag 17 januari 2017, 15:16

Ik ben 72 jarige vrouw en ben doof.
Voor mij zijn de reacties ook heel herkendbaar.
Ik heb vanaf 1968 tot 1988 heel fijn gewerkt in een verpleeghuis voor lich.gehandicapten. Na een opleiding voor ziekenverzorging ben ik cumlaud geslaagd. Dankzij de nonnen die toen waren kon ik met een klein groepje een (huisopleiding) volgen. Er werd met mij rekening gehouden.ik heb altijd met plezier gewerkt.
Na een tijd werd het werk voor mij te zwaar. ( lichamelijk en pysich )
Van de directie kreeg ik een ander werk aangeboden. Ik mocht met een horende collega activiteiten- begeleiding opzetten, was eerst nog niets.
Uiteindelijk na 1988 moest ik stoppen .
Jaren daarna heb ik ook moeite met meedraaien in de''horende maatschappij''Ik heb van alles geprobeerd om daarin mee te betrekken. Helaas!!
De doven moeten steeds op de hoge tenen lopen. Als je jaren ouder ben, heb je ook geen energie meer over. Je bent dan ook opgebrand.
Ondanks de blijvend problemen , probeer ik het beste van maken.

Door Els van Eekeren op dinsdag 17 januari 2017, 17:48

Heel herkenbaar is het artikel, hier boven beschreven.
Hoewel ik nu allang gepensioneerd ( 76 jaar) ben en nu vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis doe. Kom ik vaak tegen dat er niet met mij gepraat wordt of ik moet als eerst beginnen. Ook in familieverband bij verjaardagen enzo zit ik voor spek en bonen erbij.
Het lijkt wel of de mensen bang voor de doven zijn. Ze weten dan ook niet hoe ze met ons om moet gaan. Door hun "angst" verstaan ze mij niet, terwijl ik best wel goed praat. Geen gebaren. Doof geworden door hersenvliesontsteking.

Door Rudy Plijter op dinsdag 17 januari 2017, 18:26

Heel erg herkenbaar ! Het klopt wat jullie zeggen . Ik werk bij Ikea in Amsterdam . Zelfs ben ik doof en ik heb altijd moeite ermee met communicatie en ik heb ook uitgelegd graag toelichting gaan regelen zodat alle collega's mij begrijpen.Dus m'n leiding zegt geen toelichting nodig! De wereld zijn best hard. Dus ik moet ook sterk staan en geldt ook voor andere ! Het zou mooi zijn als een oplossing voor me of ons? Tja ook al probeer positief te zijn!

Door Wouter Bolier op dinsdag 17 januari 2017, 21:24

Contact via de telefoon met UWV is mogelijk voor doven. Hoe? Bekijk dit filmpje: https://youtu.be/n3FpckDs74M

Door Iris Wijnen op woensdag 18 januari 2017, 12:49

Dat klopt Wouter, maar ik vind dit enorm lastig.
Je moet er al heel veel tijd voor uittrekken om UWV telefonisch te kunnen bereiken. Heel vaak moet je eerst zelf bepalen waar je wezen moet (voor dit en dat, kies toets 1, voor zus en zo, kies toets 2, en dat gaat effe zo door).
En dan maar hopen ook dat je op de goede plek terecht komt.
Het telefonisch gedeelte is trouwens een klein dingetje, het is binnen UWV echt een ondoordringbaar bos. Ook kennen ze daar heel goed het spelletje: van de kast naar de muur.....

Door K Floor op donderdag 19 januari 2017, 21:56

Het lijkt me een goede zaak als het UWV bereid en in staat zou zijn wat gerichter om te gaan met fenomeen doof / slechthorend. Het bovenstaand initiatief juich ik van harte toe.

Door Jean Paul van … op maandag 13 maart 2017, 14:42

Er zijn mensen die het erger hebben.
Ik ben zelf ook beperkt,,wees dankbaar voor wat je wel hebt.
Nogmaals.
wees dankbaar

Door Brigit Ramakers op woensdag 17 januari 2018, 13:20

Verhalen hierboven allemaal herkenbaar, vind ook dat er gebarentaal in schoolpakket moet komen en naar mijn mening ook als werkgever je aanneemt dat hij of zij toch op minst keer voor alle werknemers een iemand of docent laat komen die de basis gebarentaal lessen geeft. Om te kunnen communiceren.
Ik worstel al tijdje met UWV over werktolk uren, heb jaar achter de rug nu ruim op tijd nieuwe aangevraagd zeg maar verlenging. Nog steeds geen toekenning gekregen. Afg. Donderdag ik hele vragen lijst gekregen over koetjes en kalfjes rondom tolkuren. Maar maandag belde een Dhr. van UWV naar me werk en wou mij aan de telefoon hebben receptionist van me werk zei, ze kan niet bellen je moet haar maar mailen. Dat heeft hij gedaan met de vraag of hij gesprek kan hebben met mij. Dit is aanst.vrijdag hij komt ook nog naar me werk (was verbaasd) ben benieuwd wat gaat uit komen!!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord