UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Loes boven op een rots in een paarse jurk
Mijn ziekte/beperking Blog

De toon maakt de muziek

Emoties kun je niet altijd met woorden verhullen. Loes weet als geen ander hoe de klank van je stem je stemming kan verraden.

keer gelezen
1035

Loes (62) kwam door uitputting en chronische vermoeidheid een paar jaar geleden in de WIA. In haar tuin vindt ze de rust die ze zo hard nodig heeft en leert ze naar zichzelf luisteren. Aandacht geven aan haar emoties helpt haar harmonie te bereiken.

Wat zou de wereld zijn zonder muziek? Muziek maakt me blij of geeft me energie. Dansen op de klanken als ik vrolijk ben, of huilen als ik een lied hoor waar een emotionele herinnering bij hoort.

In mijn tuin luister ik niet naar muziek, want dan is het concert van alle vogels mooi genoeg. Maar ook de stilte is een weldadig geluid. De laatste jaren luister ik naar rustige en vooral relaxte muziek als ik op mijn computer werk. Luide of drukke muziek verdraag ik niet meer door mijn uitputting als gevolg van burn-outs.

Oorsuizen

Ook mijn tinnitus of oorsuizen – waar ik al meer dan 20 jaar last van heb – doet er weinig goed aan. Dat is erger geworden naarmate de stress toenam. Hoe meer spanning ik kreeg te verduren, hoe harder het in mijn oren toeterde. Het is een continu gepiep, gegons of gezoem, dat een ander niet kan horen. Muziek verplaatst het brommen in mijn oren naar de achtergrond.

De juiste toon

Wat niet verhuld kan worden, is de toon waarop iets wordt gezegd. Die toon geeft altijd iets weer van de stemming van de spreker. Als ik bijvoorbeeld boos ben, kun je dat horen. Al gebruik ik nog zulke mooie woorden, de toon maakt de muziek. Die boosheid is van mij en hoeft niets te maken te hebben met de ander.

De luisteraar kan op zijn beurt de toon waarop iets wordt gezegd op verschillende manieren ontvangen. Er is zogezegd ruimte voor interpretatie van een toon. Lief bedoelde woorden kunnen door een toehoorder toch worden opgevat als kritiek. Misschien is hij op dat moment erg onzeker of kwetsbaar.

Zoals mijn boosheid van mij is, is de onzekerheid van de ander van hem. Zolang wij dit begrijpen is iemands toon ongevaarlijk en komen we vanzelf tot een goed gesprek. Ook dat is muziek.

Ken jij dat ook? Ik hoor het graag.

 

Lees ook de eerdere blogs die Loes schreef voor UWV Perspectief

Even pauze van het bloggen

Loes gaat er even tussenuit met blogs schrijven. Ze is bezig met de lancering van haar boek Held op geitenwollen sokken, dat begin september verschijnt. Houd haar blog in de gaten voor meer informatie over dit autobiografische boek.

Gepubliceerd op: 31-07-2019

Lees meer over

Burn-out Blog WIA Muziek

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord