UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
autisme-erkenning-Participatiewet
Irene vond haar droombaan
Werken Blog

Droom wordt waarheid

Een paar jaar geleden vond Irene dat ze gefaald had: ze was hoogopgeleid, maar kon geen baan vinden. Hoe is het nu?

keer gelezen
5944

Je doet geen studie om daarna werkloos thuis te zitten. Maar met een beperking kan het lastig zijn om werk te vinden, zoals Irene (33) merkte. Haar autismespectrumstoornis gooide bij sollicitaties roet in het eten. Toch bereikte ze haar droom, en vond een baan die helemaal bij haar past. Het verhaal van Irene.

‘Een mooie droom die uitkomt is het waard om hard voor te werken’

Twee jaar geleden blogde ik hier, op de website van UWV Perspectief, over mijn droom om ooit werk te vinden dat bij me past. Ik heb een opleiding Biologie afgerond, maar werk dat daar iets mee te maken had, was lange tijd alleen een droom. Ik solliciteerde en netwerkte me suf, maar kreeg keer op keer de teleurstelling te verwerken dat ik wederom was afgewezen. Mijn autismespectrumstoornis (vroeger heette het syndroom van Asperger) hielp daarbij bepaald niet mee. Soms vond ik tijdelijk werk dat niet zo goed bij me bleek te passen. Zo heb ik een tijd bij een telefonische helpdesk gewerkt, waar ik paniekaanvallen kreeg als een klant boos werd of de telefoon roodgloeiend stond.

Openheid over autisme

Werken als bioloog was een droom die steeds verder verwijderd leek van de werkelijkheid. Ik was jaloers als ik biologen op televisie zag, of over hun interessante onderzoeken las. Zij hadden wel bereikt wat voor mij niet weggelegd leek. Tot ik open ging solliciteren als Wajonger, bij organisaties waar ik graag wilde werken. Ik besloot open te zijn over mijn Wajong-status en autisme. Tot dan toe had ik dit bij sollicitaties verzwegen. Maar ik zou waarschijnlijk toch een keer tegen de lamp lopen, zoals bij de helpdesk. Bovendien wist ik dat er door de Participatiewet werkplekken zouden kunnen zijn voor Wajongers.

Uitnodiging voor gesprek

Na mijn open sollicitatie bij de provincie Gelderland werd ik daar uitgenodigd voor een oriënterend gesprek met de HR-manager. Ik bereidde me goed voor door me in te lezen en alvast antwoorden op vragen te formuleren. Ik was heel blij toen ik voor een tweede gesprek werd uitgenodigd met 2 afdelingsmanagers. Je kunt je mijn blijdschap voorstellen toen daarna bleek dat zij mij wilden aannemen voor een baan als beleidsmedewerker Natuur en Landschap. Inmiddels werk ik anderhalf jaar in deze baan. Ik heb het er ontzettend naar mijn zin: mijn collega’s zijn aardig en inmiddels vertrouwd, de inhoud van het werk is heel interessant, en ik vind het werk dat ik doe voor de Gelderse natuur heel zinvol, het is echt waar mijn hart ligt.

Onzekerheid

Maar hoe is het nou als je droom ineens waarheid wordt? Ik merkte dat dromen heel veilig is: je kunt van een afstandje dromen over wat je zou doen als het echt zou zijn. Als de droom uitkomt, is dat heel fijn, maar is ook die veilige afstand weg. Ineens moet je hard werken om de droom niet uiteen te laten spatten. Deze baan bevalt me zo goed, ik wil hem echt niet kwijtraken! Daarom was ik de eerste maanden in mijn nieuwe baan enorm onzeker: deed ik het wel goed genoeg? Merkten ze niet te veel aan me dat ik autisme heb? De onzekerheid nam langzaam af naarmate ik er langer werkte, ik merkte dat ik het prima kon en dat het werd gewaardeerd dat ik zo mijn best deed. Na anderhalf jaar ben ik nog steeds weleens erg onzeker, vooral rond de tijd dat mijn tijdelijke contract afloopt: zou het verlengd worden?

Mijn droombaan

Toen ik zwanger raakte (nog een droom die uitkwam, ik was er heel blij mee), was dat natuurlijk ook even reden tot onzekerheid: hoe zouden ze op mijn werk reageren? Ik zou immers 4 maanden met zwangerschapsverlof gaan. Gelukkig reageerden mijn collega’s en baas heel aardig, ze waren blij voor me en leefden mee met mijn groeiende buik. Nu is mijn zwangerschapsverlof afgelopen, ik heb een dochtertje en ga komende week weer aan het werk. Om mijn droombaan te houden doe ik wat ik kan: goed mijn best doen, afspraken nakomen en een fijne collega zijn. Want ook al ben je soms onzeker: een mooie droom die uitkomt is het waard om hard voor te werken.

Voor welke droom werk jij hard?

Laat je reactie hieronder achter. 

Gepubliceerd op: 06-11-2017

Reacties

Door Hanny Ebbers, … op donderdag 9 november 2017, 17:41

Mooi verhaal en van harte gefeliciteerd met je baan. Complimenten voor je doorzettingsvermogen. Als coach heb ik bij meerdere van mijn klanten gezien dat het helpt om je dromen na te jagen, ook bij tegenwind (als je dat tenminste kunt volhouden). Eerlijkheid en realistisch zijn helpen daar ook bij. Veel geluk, met je werk en je kind.

Door amor fati op donderdag 30 november 2017, 19:19

Mooi om te lezen dat je in een omgeving bent gekomen waar je talenten tot zijn recht komen. Ik heb PDD-NOS en heb ook tig dingen geprobeerd. Heb ooit VWO gedaan een propedeuse filosofie , een toeristische opleiding , een zorgopleiding. Proberen werk vol te houden gevolg een stevige burn-out daarna zelf weer vrijwilligerswerk gevonden. Daarna weer terug bij mijn moeder gaan wonen. Kreeg geen hulp en was natuurlijk ook wel goedkoop (kostendelersnorm). 40ste jaar kreeg ik mijn diagnose. Maar geen Wajong. Nu zit ik dus klem kan niet meer dan 20-24 uur werken (overprikkeling) maar zit wel in De WWB. En wordt ook zo behandeld. Wajong met zoveel procent arbeidsvermogen zou veel redelijker zijn. Dan zou ik meer zekerheid hebben. Eigen huis, relatie, leuk werk, daar durf ik geeneens meer van te dromen. Gelukkig ben ik al over de helft. Maar volgens de statistieken wordt ik gelukkig niet oud. Ik gun jou wel een gelukkig leven natuurlijk.

Door Estelle op woensdag 2 mei 2018, 02:38

Irene,

Wat heerlijk om te lezen. Ik wens je veel plezier en geluk.
Estelle

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord