UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Gezocht: werknemers met een beperking
aan het werk met een beperking
Werken Interview

Droombedrijf: beperking gewenst!

Veel blinde en slechtziende mensen hebben geen werk. Voor Laut geldt dat niet. Zij begon haar eigen trimsalon en wil meer mensen met een beperking aan werk helpen.

keer gelezen
1179

Meer dan de helft van de blinden en slechtzienden zit thuis zonder werk. Ze willen wel, maar krijgen de kans niet. Laut (51, WAO) is blind en ligt in een rolstoelligbed. Ze wilde graag werken en begon haar eigen dierentrimsalon. Haar volgende droom? ‘Mensen uit een uitkering halen.’

‘Mensen als ik kunnen geen continuïteit bieden. Maar daar is altijd een mouw aan te passen’

Laut Mariët Kok begon in 2017 haar eigen dierentrimsalon Het Kammetje in Amstelveen. Ze werkt aan verdere uitbreiding om zo meer blinden en slechtzienden ‒ en andere mensen met een beperking ‒ aan het werk te helpen. Laut werd blind door een hersenbloeding als gevolg van het Ehlers-Danlos Syndroom. Laut: ‘Medewerkers met een beperking zijn supergedreven om te werken. Als je ze maar laat doen wat ze wel kunnen. Er kunnen veel meer mensen met een beperking aan de slag. Ik wil graag laten zien dat het anders kan. Op maat waar het op maat moet. En verder zo gewoon mogelijk. Daar is omdenken voor nodig.’

Droombedrijf voor mensen met een beperking

Hoewel Laut 24 uur per dag in haar rolstoelligbed doorbrengt – overblijfsel van een breuk aan haar bekken – ontmoet ze vaak nieuwe mensen. Ze netwerkt zich een slag in de rondte om haar droombedrijf te realiseren: de uitbreiding van haar trimsalon met een trimcollege, een dierenbibliotheek, een kinderclub en een ouderensoos met aaidieren. Ze neemt alleen mensen met een beperking in dienst. ‘Zelfs iemand die alleen zijn ogen kan bewegen, kan tegenwoordig internetten. Zo iemand kan dus de website bijhouden. Op dit moment heb ik 2 stagiaires aan het werk. Een coördinator en werkbegeleiders staan in de startblokken. Ik werk nog vanuit huis, maar als we straks een bedrijfspand hebben, kunnen we de uitbreiding realiseren. Ik hoop op hulp van de gemeente, want een financiering zit er vanwege mijn beperking niet in. Mijn contacten bij UWV staan helemaal achter mijn bedrijfsplan. We gaan mensen uit een uitkering halen.’

Gezocht: mensen die aan de slag willen

Laut: ‘Ik zoek nog allerlei mensen die via mijn trimcollege het vak willen leren als honden-, katten-, konijnen- of caviatrimmer. Maar ik zoek nog veel meer: mensen die ervaring willen opdoen in een bibliotheek, in een winkel; etaleurs, verkopers, kassamedewerkers, webdesigner, boekhouder, bouwers, timmerman/-vrouw, hondenmasseurs, workshopbegeleiders. Mensen voor de ouderenclub, EHBO’ers, bezorgers, coördinatoren, docenten, secretaresses. Er kunnen straks zo veel mensen met een beperking aan de slag!’ Belangstellenden kunnen zich alvast melden via e-mail: info@hetkammetjeonline.nl.

Samen taken zoeken

Laut kent de aarzeling van ondernemers om mensen met een beperking aan te nemen. ‘Ik begrijp dat wel. Mensen als ik kunnen werkgevers geen continuïteit bieden. Maar daar valt altijd een mouw aan te passen. Je moet samen zoeken naar taken die mensen kunnen en willen doen. Misschien hebben ze aanpassingen nodig. Misschien moeten ze vaker vanuit huis werken. Dat is toch prima?’

Meer weten over een opleiding bij Het Kammetje?

Trimcollege Het Kammetje geeft les aan mensen met een beperking. Er zijn verschillende trimopleidingen mogelijk die op maat worden gegeven. Tevens is er een opleiding voor was-, droog- en föhnhulp. Daarnaast is er een module ondernemer trimsalon mogelijk. In de toekomst komen daar nog meer opleidingen bij. Voor meer informatie kijk op www.hetkammetjeonline.nl.

Gepubliceerd op: 12-11-2018

Reacties

Door Kora op maandag 12 november 2018, 17:21

Laut,voor Indie (op de bovenstaande foto )en mij ben je een enorme topper! Je bent een echte dierenliefhebber en super secuur in je werk als trimmer!
We zijn onder de indruk van je doorzettingsvermogen om je bedrijf te laten groeien en bloeien! Chapeaux en veel respect!

Door Laut Mariët Ko… op dinsdag 29 januari 2019, 19:06

lieve Kora en Indie , Roel.

Dank jullie wel voor de lieve bemoedigende woorden. Indie is een schat van een hondje die prima te trimmen valt. Een goede opvoeding heeft genoten waardoor mijn werk alleen maar makkelijker wordt. Ik ga door met groeien en bloeien vanuit mijn WAO’tje tot ik een pand gevonden heb.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord