Een aangepaste werkplek

‘Ik ben de schakel tussen de aanvrager en oplossing.’

Bennie Poppe (50) liep door een fietsongeluk in 2008 een dwarslaesie op. Hij werkte op dat moment in een fabriek die bietenrooimachines levert. ‘Ik werk al vanaf mijn zestiende met landbouwmachines. Na het ongeluk vroeg ik mij af wat ik allemaal nog zou kunnen. Na 4,5 maand revalideren ben ik weer op kantoor begonnen.'

'Edwin en Robin Vervaet, de directeuren van ons bedrijf, hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat ik weer terug kon komen. Er stond een aangepaste auto klaar. Daarnaast waren alle nodige voorzieningen in het bedrijf geregeld. Zo kon ik binnen een maand na mijn thuiskomst al weer een beetje beginnen met werken. Maar het was niet zo gemakkelijk om overal met een rolstoel te komen. Het liefst wilde ik weer op locatie werken. Daarom probeerde ik steeds meer uit. Met een zelfgemaakte lift en een quad (een vierwielige brommer) ben ik in het najaar weer in het veld begonnen. Dat is de rooitijd voor de suikerbieten.’

Arbeidsdeskundige als schakel

De zelfbedachte constructie werkte niet optimaal en daarom schakelde Bennie UWV in. UWV kan namelijk voorzieningen vergoeden die helpen om uw werk goed te doen. Een arbeidsdeskundige speelt daarbij een belangrijke rol. Bennie kwam in contact met Bart Pompe. Bart: ‘Ik ben de schakel tussen de aanvrager en oplossing. Als arbeidsdeskundige Voorzieningen heb ik voor dit ongebruikelijke probleem de oplossing bedacht. Voor Bennie kwam er een aangepaste aanhanger met een oprijplaat en kraan die op afstand te bedienen is. Om dat mogelijk te maken heb ik samengewerkt met ingenieursbureau Aanpassingen.nl. In juli 2012 nam Bennie de aanhanger in gebruik.’

Met aanhanger naar het buitenland

‘De aanhangwagen is speciaal voor mij gemaakt’, zegt Bennie. ‘Daarop staat een soort kraan met een stoeltje waarmee ik mijzelf kan verplaatsen. Bijvoorbeeld om in de cabine van een bietenrooier te kunnen kijken. Ook is er een andere quad geleverd waarmee ik naast de bietenrooier het proces kan volgen. Met de aangepaste auto en de aanhanger rijd ik naar alle plaatsen waar de machines rijden, ook in het buitenland. Zo kwam ik al in Zweden, Duitsland en Engeland. Als de machine hapert, moet ik ter plekke kunnen zien wat er mis is en instructies kunnen geven.

Mensen reageren eerst nogal verwonderd als ze mij zien aankomen. Al snel zien ze wat er aan de hand is. Dan hoor ik vaak dat zij het knap vinden hoe snel en eenvoudig ik mijn werk kan doen. Ik krijg veel positieve reacties. Soms komen er zelfs lotgenoten kijken om ervaringen uit te wisselen.

Meer weten?

Bekijk de folder van UWV over aanpassingen op uw werkplek en vergoeding van hulpmiddelen voor uw werk.

 

Gerelateerde artikelen

Curriculum Vitae op papier

Gratis cv-workshop in Bavel

Bent u op zoek naar werk? En wilt u uw cv verbeteren om meer op te vallen? Volg dan een cv-workshop.

Miranda in gala in haar rolstoel

Miranda heeft een dubbele dwarslaesie en werkt bij UWV

Miranda laat zich niet beperken door haar rolstoel. Ze ziet altijd kansen: voor haarzelf, maar ook in haar werk als arbeidsdeskundige.

Portret Jetta Klijnsma

Klijnsma over de Participatiewet

Als de Eerste Kamer ermee instemt, gaat de Participatiewet op 1 januari 2015 in. Wat betekent die wet voor mensen met een arbeidsbeperking? We vragen het aan staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Ruud en Johan

Ruud en Johan in gesprek met Jetta Klijnsma

Ruud en Johan gaan met staatssecretaris Jetta Klijnsma in gesprek over de Participatiewet. In het filmpje volgt u hun bezoek.

UWV Perspectief

Logo UWV Perspectief

Het UWV-platform voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering