UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Rechten en plichten na vinden werk
Werken Achtergrond

Een baan, hoera! En nu?

Nieuwe baan? Gefeliciteerd! Geef het wel door aan UWV. En lees hier hoe het zit met je uitkering.

keer gelezen
1

Je hebt een baan gevonden. Gefeliciteerd! Omdat je een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt van UWV, hebben we een aantal punten op een rij gezet die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Geef wijzigingen in je situatie altijd door aan UWV

UWV wil binnen een week weten dat je werk hebt gevonden. Gebruik voor het doorgeven van wijzigingen het formulier Wijzigingen doorgeven als je een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering hebt.

Als je te laat doorgeeft aan UWV dat je werk hebt, kan dit gevolgen hebben voor je uitkering. Als je teveel uitkering hebt ontvangen, moet je dat bedrag terugbetalen én kun je een boete van 100% krijgen.

Naast loon ook nog een uitkering?

Als je gaat werken, verdien je zelf geld. Misschien heb je daarom minder of zelfs helemaal geen uitkering meer nodig. Dit hangt af van de soort uitkering die je hebt en hoeveel je gaat verdienen. Meer informatie hierover vind je op uwv.nl

Voorzieningen voor het werk

Er zijn verschillende mogelijkheden als je een voorziening nodig hebt om je werk te kunnen doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan aanpassingen op en rond je werkplek, een jobcoach of een proefplaatsing. Daarnaast zijn er voor je werkgever speciale regelingen en voordelen als hij een werknemer met een uitkering in dienst neemt. Kijk voor meer informatie op uwv.nl.

Loonsuppletie

Verdien je niet wat je volgens UWV zou kunnen verdienen? Dan kun je mogelijk een aanvullende uitkering krijgen die je lagere loon gedeeltelijk opvangt. Die uitkering heet loonsuppletie. Dit kan alleen als je je Wajong-uitkering vóór 1 januari 2010 hebt aangevraagd, of als je een WAO- of WAZ-uitkering ontvangt. Met een WIA-uitkering kun je geen loonsuppletie krijgen. 

Als je ziek wordt

Als je bent gestart met je baan en vervolgens ziek wordt, dan moet je je bij je werkgever ziek melden. Als je voor langere tijd uitgeschakeld bent, kan je werkgever een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV (no-riskpolis). Tijdens je ziekte krijg je je loon gewoon doorbetaald. Werk je gedeeltelijk en ontvang je naast je werk nog een uitkering? Dan moet je je ook bij UWV ziek melden. 

Rekenhulp 

Met de rekenhulp kun je eenvoudig berekenen hoeveel uitkering je overhoudt als je gaat werken.

Op uwv.nl vind je diverse rekenhulpen om de hoogte van je totale inkomen te berekenen (je loon en je uitkering samen). Elke uitkering heeft een eigen rekenhulp.

Als je werk stopt

Heel vervelend, maar het kan zijn dat je werk na een tijdje weer stopt. Geef ook deze wijziging door aan UWV binnen een week nadat het bij je bekend is.

Ben je aan het werk en heb je een Wajong-uitkering, maar word je ontslagen? Dan kun je voor de uren die je werkte een WW-uitkering aanvragen. Hoelang je een WW-uitkering krijgt, hangt af van het aantal jaren dat je gewerkt hebt. Als je geen WW-uitkering (meer) krijgt, dan ontvang je weer je oude Wajong-uitkering. 

Gepubliceerd op: 30-06-2014

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord