UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
sommige mensen met autisme hebben veel oog voor detail
tekentalent dankzij autisme
Mijn ziekte/beperking Blog

Een schone zaak

In Pieters blog kun je lezen hoe zijn autisme van hem een teken- en schildertalent heeft gemaakt. ‘Ik illustreer wat er in mijn hoofd omgaat.’

keer gelezen
627

Pieter (32, Wajong) vertelt elke maand op UWV Perspectief hoe zijn leven met autisme, werken en een uitkering eruitziet. Zijn grote talent voor tekenen en schilderen dankt hij aan zijn autisme. En daar heeft hij veel plezier van.

‘Als ik geen autisme had gehad, had ik waarschijnlijk niet dezelfde focus gehad, of mijn oog voor detail’

Geduld. Je moet het vaak opbrengen als je met een handicap door het leven gaat. Een stap die ik wil gaan nemen overweeg ik soms wel 10 keer. Makkelijker is het om gewoon een potlood en wat tekenpapier te pakken en te illustreren wat er in mijn hoofd omgaat.

Als je een lange tijd intensief met iets bezig bent, besef je soms niet hoe ver je al bent gekomen. Soms lijkt het alsof mijn grootste verlangens, mijn meest gekoesterde dromen, nooit bewaarheid zullen worden. Maar dan kijk ik terug en zie ik ineens de vele sporen die ik achter me heb gelaten.

Omdat ik nogal vaak teken, heb ik ondertussen ruim voldoende materiaal voor wel 10 portfolio’s. Maar met alleen een bundel tekeningen kun je nog geen stap in de toekomst zetten. Ik merk dat ik behoefte heb aan iemand die mij kan helpen mijn koers als artiest te bepalen.

Vaak baal ik van mijn eigen passiviteit. Totdat er een moment komt waarop mijn geduld toch wordt beloond. Zo werd ik laatst onverwachts gebeld door een oude kennis. Of ik een portret wilde schilderen voor een vriendengroep. Het moest een klassiek schilderij worden in de stijl van Frans Hals. Ik twijfelde eerst, omdat ik eigenlijk weinig affiniteit heb met verf. Maar uiteindelijk ging ik toch akkoord.

Ruim een maand heb ik gewerkt aan het doek. Elke dag een stukje. De dag voordat ik het moest inleveren concludeerde ik dat ik in ieder geval zelf vond dat mijn schilderij was geslaagd.

Iedereen die ik op het schilderij heb afgebeeld was erg tevreden over het resultaat. Het was voor mij een feestje om dat te horen! Nadien bedacht ik dat ik maar wat blij mag zijn met mijn talenten. Als ik geen autisme had gehad, had ik waarschijnlijk niet dezelfde focus gehad, of mijn oog voor detail. Ik besef dat ik door hard werken en geduld iets kan bereiken.

Ik heb mijn tekeningen gedeeld op sociale media. Daardoor denken mensen uit mijn kennissenkring aan mij als ze behoefte hebben aan een tekening of een ander kunstwerk. Geduld blijkt dus toch een schone zaak. Onbewust heb ik in de loop der jaren een spoor van kunstwerken achtergelaten. En daar kan ik steeds meer mijn voordeel mee doen.

Pieter schreef eerder blogs voor UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 12-10-2018

Lees meer over

Blog Autisme

Reacties

Door José op maandag 29 oktober 2018, 19:59

Hoi hoi,

Echt heel herkenbaar om dit te lezen. Ben benieuwd wat je nog meer maakt. Waar kan ik je vinden op socialmedia?

Groetjes José

Door Pieter van Rij op woensdag 31 oktober 2018, 10:43

Hallo José, dankje voor je reactie. Ik heb eigenlijk alleen een persoonlijke Facebook pagina. Er komt zeker nog een website, maar dat is op dit moment nog geen prioriteit.
Als je Facebook hebt mag je me toevoegen, als je het leuk vindt: gewoon Pieter van Rij, met een zwartwit foto.
Ik post daarop bijna alles wat ik maak.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord