UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Werken Video

Eigen slimme uitvinding helpt Jan uit de WAO

Vandaag is het Wereld COPD-dag. Jan heeft COPD. Hij vond een ophangsysteem voor zuurstofslangen uit, de Oxyrunner. Hiermee wordt het leven van alle longpatiënten een stuk aangenamer. 

keer gelezen
947

Jan de Kruijk (61, WAO) gebruikt sinds een aantal jaar zuurstof en is daardoor aan huis gebonden. Dat is best lastig. Hij bedenkt graag eenvoudige technische oplossingen voor alledaagse problemen die hij tegenkomt. Zijn laatste uitvinding – de Oxyrunner – helpt niet alleen hemzelf, maar binnenkort ook anderen.

‘Het is geen oplossing om in een hoekje te gaan zitten kniezen, dan heeft je leven geen zin.’

Door zijn COPD gebruikt Jan voor zijn kortademigheid al een aantal jaren zuurstof. Dat bleek onhandig: je zeult een zuurstofapparaat en een slang met je mee en bent verre van mobiel. Omdat hij handig is begon hij te knutselen aan een oplossing. Al snel bedacht hij een systeem met een gordijnrails waar je de slang aan kan ophangen. Zo ontstond de Oxyrunner.

De Oxyrunner is een medische toepassing die het dagelijks leven van longpatiënten veiliger en makkelijker maakt. Door het ophangsysteem slingert de zuurstofslang niet langer gevaarlijk over de grond en wordt ook niet vies. Toen Jan erover vertelde op de longafdeling van het ziekenhuis, kreeg hij meteen positieve reacties. Dus zorgde hij dat hij de patenten voor Nederland en Europa kreeg en ging zijn zelfgemaakte demo-model promoten. De eerste grote partij die meteen toehapte was farmaceut Westfalen, die Jan een contract van 5 jaar aanbood voor de exclusieve verkoop.

Begeleiding UWV bij eigen bedrijf

Door zijn uitvinding heeft Jan de laatste jaren van zijn leven niet alleen meer bewegingsvrijheid in zijn woning, ook verwacht hij vanaf aankomend jaar niet langer afhankelijk te zijn van arbeidsongeschiktheidstoelagen. UWV hielp Jan bij zijn vraag over wat er gebeurt met je uitkering als je daarnaast zelf geld verdient. Een adviseur begeleidde hem in het proces om een BV te worden met behoud van de uitkering – althans voorlopig.

Bijverdienen naast een uitkering

Jan loopt het risico dat hij straks teveel verdient en een deel moet terugbetalen van zijn uitkering. Dat doet hij graag, zegt hij. ‘Want dat betekent dat het financieel goed met me gaat.’ Hoewel Jan nog wel wat voorzichtig blijft, probeert hij zich al voor te stellen hoe het leven eruit zal zien als Oxyrunner een succes wordt. ‘Dat hoef ik me financieel misschien nooit meer zorgen te maken. Of kan ik mijn eigen zorg inkopen.’

Kijk naar wat je nog wel kunt

Jan heeft nog wel een tip voor mensen die net als hij in de situatie terechtkomen dat ze ziek worden en hun werk niet meer kunnen uitoefenen: ‘Kijk naar wat je nog wel kunt, hoe simpel ook. Het is geen oplossing om in een hoekje te gaan zitten kniezen, dan heeft je leven geen zin. En je leven heeft altijd zin - het is pas voorbij als je dood bent.’

Reacties

Door Janneke op dinsdag 15 januari 2019, 13:32

Leuk maar ik zie iemand met overgewicht, waar dus insulineresistentie een grote rol speelt, wat ook van invloed is om de hele gezondheid.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord