UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Falen als het niet lukt, misgaan
Falen als het niet lukt, misgaan
Mijn ziekte/beperking Tips

Faalgevoel

Heb jij wel eens het gevoel gefaald te hebben? Of ben je bang om te falen? Praat met ons mee en deel je tips in de reacties.

keer gelezen
2201

In Perspectief Magazine van februari 2018 vertellen Irene en Quirien over het gevoel van falen. Dit gevoel ontstaat vaak als je door ziekte of beperking niet kunt doen wat je eigenlijk zou willen. Ervaar jij dit gevoel wel eens? Wat kun je ertegen doen? Praat mee.

Wat is succes? Dat is voor iedereen anders. Zeker met een ziekte of beperking. Voor sommigen is een brief posten een grote uitdaging. Of zelf eten koken. Anderen willen graag een baan vinden, dat is voor hen succes. Als je je doelen niet haalt, kan dat voelen als falen, zelfs als je hier niks aan kunt doen. Zo wil Quirien (27) graag verpleegkundige worden, maar haar MS maakt dat onmogelijk. Irene (33) studeerde biologie maar kwam door het syndroom van Asperger ook niet aan een baan.

Quirien: ‘Het blijft soms moeilijk te accepteren’

Quirien en Irene praten in Perspectief Magazine over het gevoel ‘gefaald’ te hebben. Ook al weten ze dat ze er eigenlijk niks aan kunnen doen. Voor veel mensen met een ziekte of beperking is dit een herkenbaar gevoel. Ervaar jij dit wel eens? Heb jij tips om met dit gevoel om te gaan?

Irene: 'Ik heb geleerd dat ik fouten mag maken'

Praat mee

Laat onderaan dit artikel weten hoe jij omgaat met faalangst of het gevoel gefaald te hebben. Misschien is jouw tip wel het steuntje in de rug dat een ander nodig heeft.

Blogs van Quirien en Irene 

Quirien en Irene schreven allebei al eens een blog voor UWV Perspectief:

Quirien: 

Irene:

Gepubliceerd op: 19-02-2018

Reacties

Door Jasmijn op dinsdag 20 februari 2018, 19:42

Ik worstel zelf vanaf m'n 15e met epilepsie. Ben nu 28 en het is nog steeds niet stabiel. Blijkbaar hoor ik bij de 30 proc. die niet (goed) reageert op medicijnen. Ik ken het gevoel -en heb het mezelf vaak genoeg gezegd- dat ik 'achteraan huppelde' op de weg van tieners en jeugd; mijn vriendinnen slaagden voor examen, gingen studeren, op kamers, vonden een partner, etc. Ik probeerde hen bij te houden, maar zag het anders lopen. Uiteindelijk heb ik geleerd: praat jezelf sowieso niets negatiefs aan, maar leer genieten van de dingen die je wél bereikt, en richt je op alles wat je wél lukt. Sta open voor een tweede optie. En als je iets wilt en het is niet helemáál onmogelijk, dóe het, en kijk hoe ver je komt.!

Door Wendy op vrijdag 9 maart 2018, 10:46

Nog een tip:

Laat niet (altijd) door anderen bepalen wat jij wel en niet kunt. Het is namelijk lang niet altijd waar. Ook niet bij een bedrijfsarts, je specialist of het UWV. Ben je het er niet mee eens: vraag een second opinion aan of ga in beroep.

Nadeel: investering in tijd en energie
Voordeel: je leert om je grenzen aan te geven

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord