UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Feiten en fabels over re-integratie
Feiten en fabels over re-integratie
Dienstverlening UWV Achtergrond

Feiten en fabels over de re-integratieplicht

Over de re-integratieplicht voor Wajongers bestaan feiten, maar ook fabels. Hoe zit ’t nu echt?

keer gelezen
5810

UWV beoordeelt mensen met een Wajong-uitkering op hun mogelijkheden om te werken. Wat gebeurt er als je arbeidsvermogen hebt? En wat gebeurt er niet? We leggen het je uit aan de hand van feiten en fabels. 

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Niet alle Wajongers hebben dezelfde plichten bij re-integratie.

Feit.

De re-integratieplicht is anders voor mensen met een oude Wajong-uitkering dan voor mensen met een Wajong 2010-uitkering. Voor alle mensen met een Wajong-uitkering die arbeidsvermogen hebben, betekent de re-integratieplicht dat ze moeten meewerken aan het opstellen van een plan. Dit gebeurt tijdens het (start)gesprek met de arbeidsdeskundige. Bij de oude Wajong gaat het om een persoonlijk plan, het zogenaamde Werkplan. Bij Wajong 2010 heet dit het Participatieplan. Voor beide geldt dat je je moet houden aan de afspraken die in het plan staan. Dat geldt ook als je samen met een re-integratiebureau een plan hebt opgesteld om de afspraken uit het Werkplan of Participatieplan uit te voeren. Verder zijn er geen verplichtingen voor mensen met een oude Wajong-uitkering. De Wajong 2010 is nog meer gericht op stappen naar werk. Daarbij heb je ook sollicitatieplicht en moet je passend werk accepteren. 

Ik had met mijn oude Wajong-uitkering geen plichten en nu ineens wel.

Fabel.

De re-integratieplicht voor mensen met een oude Wajong-uitkering lijkt misschien nieuw, maar dat is niet zo. Alle mensen met een uitkering van UWV die (nog) kúnnen werken, hebben de plicht om te werken aan hun re-integratie. Bij de oude Wajong werd er tijdens de aanvraag niet beoordeeld op het vermogen om te werken, maar op arbeidsongeschiktheid. Door de Participatiewet is dit veranderd en doet UWV wel een beoordeling op arbeidsvermogen (het verschil tussen arbeidsongeschiktheid en arbeidsvermogen lees je op uwv.nl). Daarom is UWV in gesprek gegaan met mensen met een oude Wajong-uitkering die arbeidsvermogen hebben. Om samen afspraken te maken over de re-integratiemogelijkheden. De afspraken leg je samen met een arbeidsdeskundige vast in het Werkplan. Je moet je, net als UWV, aan de afspraken in het plan houden. Die afspraken gaan bijvoorbeeld over scholing, het volgen van een opleiding of een re-integratietraject. 

Ondersteuning bij re-integratie is verplicht voor mensen met oude Wajong.

Fabel.

De ondersteuning van UWV is niet verplicht, maar je moet dit wel met UWV bespreken en vastleggen. Daarom moet je altijd op gesprek komen als UWV je daarvoor uitnodigt. Als je geen ondersteuning bij je re-integratie wilt, geef je dat aan tijdens dit gesprek. Dit komt in je Werkplan te staan. Let op: terugkomen op je besluit kan altijd. UWV kan je dan weer ondersteunen om stappen te zetten naar (betaald) werk. 

Een re-integratievisie is hetzelfde als een Werkplan (oude Wajong).

Feit. 

Dat klopt. In het Werkplan staan de afspraken die je samen maakt over je re-integratie. Zoals welke re-integratieactiviteiten je gaat doen om werk te vinden en te houden en op welke termijn. Bij re-integratieactiviteiten kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • een re-integratietraject;
  • een training of opleiding;
  • een werkervaringsplaats.

Je krijgt het Werkplan altijd mee of opgestuurd. Als je het niet eens bent met de afspraken, kun je bezwaar maken. Lukt het je niet om je te houden aan de afspraken? Neem dan contact op met je arbeidsdeskundige.

Re-integratieplicht betekent dat je passend werk moet accepteren. 

Fabel.

Re-integratieplicht is de plicht om mee te werken aan re-integratie naar werk. Voor alle mensen met een Wajong-uitkering geldt de verplichting om mee te werken aan het opstellen van een Werkplan (oude Wajong) of Participatieplan (Wajong 2010). 

Mensen met een Wajong 2010-uitkering hebben een sollicitatieplicht en de plicht passend werk te accepteren. Met je arbeidsdeskundige bepaal je wat passend werk voor jou is. Dat staat dan in je Participatieplan. Je mag passend werk niet weigeren. 

Meer weten?

Kijk op uwv.nl/wajong. Maar lees ook op uwv.nl over:

Heb je nog andere vragen waar je antwoord op wilt krijgen? Stel deze gerust of praat mee op het Wajong-forum over dit onderwerp. Op het forum vind je ook nog meer informatie over inkomstenverrekening:

 

Geüpdatet 25-07-2018

Gepubliceerd op: 13-06-2016

Reacties

Door jan jansen op dinsdag 31 oktober 2017, 12:54

Wat in dit artikel vergeten wordt, is dat mensen met een 100% oude Wajong die als ZZP-er aan de slag gaan, in 2018 6,7% gekort gaan worden op hun Wajong uitkering (van 75% naar 70%), terwijl als ze geen inititatief zouden nemen, deze korting er niet is.
Er van uitgaan dat je als 100% afgekeurde ZZP-er in het eerste jaar voldoende omzet draait is niet reëel, zéker niet, als je in november start, want de omzet wordt niet per maand, maar met de jaarcijfers verrekend (je kunt dan beter je producten /diensten gratis weggeven, reken dat maar es uit!).

Tel hierbij op de 50% verhoging van het lage BTW tarief en de eigen bijdrage zfw van 385,- waar een compensatie van nog niet de helft tegenoverstaat... EN veel gemeenten geven geen vrijstelling van belastingen aan zelfstandigen, dat is ook dik €300,-

De minachting, het zoete koekjes bakken, stoort me nog het meest. Dat getutoyeer ook, doet de overheid dat ook richting advocatenkantoren met wie ze zaken doen?

Door UWV Webcareteam op woensdag 22 november 2017, 11:00

Beste Jan Jansen,

Uit je bericht maak ik op dat de korting op de Wajong-uitkering (van 75% naar 70%) er niet is, als degene met een Wajong-uitkering geen initiatief zou nemen.

Dit is niet het geval.De korting geldt voor iedereen die een Oude Wajong heeft of een Wajong2010 mét arbeidsvermogen, die naast zijn uitkering geen inkomsten heeft, of inkomsten heeft die minder bedragen dan 20% van het wettelijk minimum( jeugd)loon.

Het is verder niet van belang of dat inkomsten uit loondienst of uit zelfstandige arbeid zijn. De overige maatregelen waar je naar verwijst, zoals de BTW-verhoging, eigen bijdrage ziektekostenverzekering en vrijstelling belastingen, zijn maatregelen die niet op het terrein van UWV liggen.

Met vriendelijke groet,
Daniela
UWV Webcareteam

Door Bas Bassen op woensdag 22 november 2017, 20:04

De Wajong 2010 is nog meer gericht op stappen naar werk. Daarbij heb je ook sollicitatieplicht en moet je passend werk accepteren.

Bovenstaande uit eerste kopje gehaald. Betekend dit dat een Wajonger werk moet accepteren dat de gemeente passend vind, terwijl dit hij dit niet zo ervaart? Het klinkt inderdaad allemaal als mooie zoete koek, maar met dank aan Rutte 3 is deze doelgroep zowat de enige groep die er niet op vooruit gaat, maar juist erop achteruit. Nu maar hopen dat de medewerkers van het UWV over voldoende kennis en expertise beschikken om deze doelgroep goed te helpen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord