UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Financiële toeslagen van UWV voor mensen met arbeidsongeschiktheidsuitkering
Geld Achtergrond

Financiële tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten

Ben je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Dan krijg je in september waarschijnlijk de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten.

keer gelezen
1846

Heb je een Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering van UWV? Dan ontvang je in september waarschijnlijk de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten. De hoogte van de tegemoetkoming voor 2020 is € 182,69.

De Tegemoetkoming arbeidsongeschikten is een compensatie voor de extra kosten die mensen maken door hun ziekte of handicap. Als je recht hebt op deze tegemoetkoming, hoef je hier niets voor te doen en krijg je deze automatisch op je rekening gestort. 

Wanneer ontvang je de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten?

Je ontvangt het bedrag tegelijk met je maandelijkse uitkering van september 2020. De betaaldatum is 23 september. Ontvang je je uitkering via je werkgever of een andere organisatie? Dan krijg je de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten alsnog direct van UWV. De Tegemoetkoming arbeidsongeschikten vind je terug op de betaalspecificatie van september, die je kunt bekijken op Mijn UWV.

Voor wie is de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten?

Als je arbeidsongeschikt bent, dan krijg je de jaarlijkse tegemoetkoming van UWV als je op 1 juli van dit jaar:

  • recht hebt op een Wajong-uitkering van UWV;
  • recht hebt op een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering en 35% of meer arbeidsongeschikt bent.

Wat gebeurt er met de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten bij schulden?

  • Heb je schulden en geen schuldhulpverlening: dan mag een beslaglegger geen beslag leggen op de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten. Deze tegemoetkoming wordt niet verrekend met openstaande vorderingen. 
  • Krijg je schuldhulpverlening van je gemeente, dan mag je schuldhulpverlener de tegemoetkoming niet zomaar inhouden. Dat mag alleen als jullie daar samen afspraken over hebben gemaakt.
  • Zit je in een traject voor schuldhulpverlening volgens de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP, het wettelijke traject) en betaalt UWV je uitkering aan de schuldhulpverlener? Dan wordt ook de tegemoetkoming overgemaakt aan je schuldhulpverlener.

Kijk voor meer informatie over de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten op uwv.nl.

Update: 13 februari 2020

Gepubliceerd op: 03-09-2019

Reacties

Door Martine van Veen op donderdag 21 november 2019, 13:57

Dit is goed nieuws! Super. Ik heb daarnaast ook nog een Arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld via https://aovcentrum.nl/. Krijg ik dan alsnog de financiële tegemoetkoming? Ondanks dat ik als een verzekering voor arbeidsongeschiktheid heb?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord