UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Alle studenten met een medische beperking dezelfde studietoeslag
Werken Nieuwsbericht

Gelijke studietoeslag voor student met medische beperking

Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun medische beperking, krijgen binnenkort rond de € 300 studietoeslag per maand.

keer gelezen
122

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Voor studenten met een medische beperking geldt dit meestal niet. Zij kunnen in hun gemeente een individuele studietoeslag aanvragen. Nu verschilt dit bedrag nog per gemeente. Maar binnenkort wordt de toeslag overal gelijk, ongeveer € 300 per maand.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat de individuele studietoeslag straks in elke gemeente hetzelfde is. Op dit moment verschilt de hoogte van deze toeslag per gemeente. Het bedrag van rond de € 300 is gelijk aan de studieregeling in de Wajong2010. Deze regeling geldt voor studenten met een medische beperking die ook studiefinanciering ontvangen. Na de wetswijziging betekent dit dat de toeslag voor veel studenten omhoog gaat.

Tamara van Ark: ‘Het mag voor de hoogte van de studietoeslag niet langer uitmaken in welke gemeente je woont. Deze studenten verdienen allemaal een financiële steun in de rug. We willen dat ze hun studie af kunnen maken.’ De staatssecretaris vindt het belangrijk dat ook jongeren met een medische beperking de mogelijkheid krijgen om een studie te volgen om zo een betere kans op een baan te maken. De individuele studietoeslag kan daarbij helpen.

Veranderde eis

Behalve dat de hoogte van de studietoeslag gelijk wordt getrokken, worden ook de criteria voor de regeling aangepast. Nu is de regeling toegankelijk voor studenten die niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen. Dit verandert in de eis dat iemand door een medische beperking structureel niet kan bijverdienen naast de studie. De uitvoering van de individuele studietoeslag blijft bij gemeenten. Zij mogen alvast vooruitlopen op de wetswijziging die per 1 januari 2021 ingaat.

Ook een individuele studietoeslag aanvragen?

Neem hiervoor contact op met de gemeente waar je ingeschreven staat.

Bronnen: Rijksoverheid en Binnenlands Bestuur.

Gepubliceerd op: 22-10-2019

Lees meer over

Opleiding Toeslagen

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord