UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw WIA op gesprek bij UWV, geluidsopnamen toegestaan
geluidsopname toegestaan bij uwv
Dienstverlening UWV Nieuwsbericht

Geluidsopname toegestaan bij gesprek UWV

Wil je een gesprek opnemen met een medewerker van UWV? Het is toegestaan een geluidsopname te maken van jullie gesprek. 

keer gelezen
3505

Soms kan het handig zijn om een moeilijk of spannend gesprek op te nemen, zodat je alles later nog eens terug kunt luisteren. Je mag bij UWV geluidsopnames maken van een gesprek met een medewerker.

Een gesprek mag je opnemen als je dit van tevoren meldt bij UWV

Melden van tevoren

Als je een geluidsopname wilt maken, meld je dit van tevoren bij de persoon met wie je het gesprek hebt. Er gelden wel enkele spelregels. Deze krijg je voordat het gesprek plaatsvindt. Je kunt ze ook alvast inkijken op uwv.nl. Voor het gesprek plaatsvindt, wil UWV graag weten of je het eens bent met deze spelregels. Stem je niet in met de regels, dan zijn geluidsopnames niet toegestaan. Het gesprek gaat dan wel gewoon door.

Spelregels 

  • Een gesprek mag je opnemen als je dit van tevoren meldt bij UWV. De medewerker kan dan besluiten of hij zelf ook een opname maakt of niet.
  • De geluidsopname is alleen bedoeld voor eigen gebruik. Publiceren of delen op internet of social media is niet toegestaan.

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij het niet is toegestaan om geluidsopnames te maken:

  • als er een derde persoon aan het gesprek deelneemt die geen toestemming geeft voor de opname;
  • als het om een mediationgesprek gaat. Je mag alleen geluidsopnames maken als beide partijen én de mediator hiermee instemmen;
  • als er sprake is van een verhoor door een opsporingsambtenaar;
  • als je je eerder niet aan deze spelregels hebt gehouden of daar niet mee instemt. 

De spelregels vind je op uwv.nl.

Gepubliceerd op: 09-01-2017

Lees meer over

Gesprek UWV

Reacties

Door Breakerofchains op woensdag 27 maart 2019, 17:57

Als burger mag je een gesprek waaraan je zelf deelneemt gewoon opnemen. Het is natuurlijk netjes als je het van te voren meldt maar dat kan niet worden verplicht. Wegens het niet vooraf melden van een voor privégebruik gemaakte geluidsopname deze mogelijkheid voor burgers in de "spelregels" verbieden lijkt mij vreemd. Waarop is het gebaseerd dat het uwv dat kan verbieden? Het uwv kan dat niet leuk vinden en bepaald gedrag van burgers wensen maar dat maakt deze geluidsopname nog niet per wet verboden. (Zie art. 139a Strafrecht)
Er kunnen diverse redenen zijn om dit niet te melden zonder kwade bijbedoelingen.
Ipv enkel regels te stellen wat zij wenselijk acht lijkt het mij transparanter om correcte informatie te geven en daarbij aan te geven dat het uwv prefereert dat het vooraf wordt gemeld.
Van uwv mag verwacht worden dat zij sowieso professioneel handelt in alle gesprekken met burgers, ongeacht of deze een geluidsopname maakt of niet...

Door UWV Webcare op donderdag 28 maart 2019, 16:33

Hoi Breakerofchains,

Je hebt helemaal gelijk! Als burger mag je een gesprek waaraan je deelneemt gewoon opnemen. Maar je mag ook weigeren als je dit niet wilt. Als er van tevoren niet wordt gemeld dat het gesprek wordt opgenomen, ontneem je de andere partij de kans om te weigeren.

Dit is iets wat verder niets met UWV heeft te maken, maar voor alles geldt. Dat je zegt dat er diverse redenen kunnen zijn voor het niet aangeven dat je iets opneemt, begrijp ik niet helemaal. Als je toch iets opneemt, ben je je daar toch van bewust en kun je toch even overleggen of de andere persoon hiermee akkoord gaat.

Wat betreft het professioneel handelen in alle gesprekken met burgers, dat mag je inderdaad van ons verwachten. Ongeacht een geluidsopname.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcareteam

Door Dana op donderdag 28 maart 2019, 20:38

Beste Monica,
U geeft aan dat professioneel handelen verwacht mag worden, dat klopt, dat mogen we verwachten, maar helaas worden die verwachtingen maar al te vaak niet waargemaakt. Om dit aan het licht te brengen zou een heimelijke geluidsopname een middel kunnen zijn.
Indien het klopt wat u zegt, dan zou het niet moeten uitmaken of een geluidsopname wel of niet gemeld is - het betreft namelijk een professional die zijn werk goed uitvoert, toch? Dus niets te vrezen.

Met vriendelijke groet,
Dana

Door Dana op donderdag 28 maart 2019, 20:41
Door UWV Webcare op maandag 1 april 2019, 14:53

Beste Dana,

Het professioneel handelen van een medewerker van UWV mag je inderdaad verwachten, of er nu een opname wordt gemaakt of niet.

Wel is het belangrijk om de regels in acht te nemen. De regels lees je hier boven in het artikel maar staan ook op de website van UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/spelregels-voor-ge… .

Met vriendelijke groet,

Jim
UWV Webcareteam

Door _Bas_ op zondag 17 november 2019, 23:31

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord