UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
tuinieren om te herstellen van een burn-out
Mijn ziekte/beperking Blog

Geluk in mijn tuin

In haar tuin krijgt Loes de kans om te herstellen van diverse burn-outs. Stapje voor stapje leert ze hier weer wat geluk is.

keer gelezen
519

Loes van Dam (62) kwam 2,5 jaar geleden in de WIA. Ze was uitgeput door meerdere burn-outs. Onlangs leerde ze meer bij zichzelf te blijven, bijvoorbeeld door veel te rusten. Op haar eigen website detuinvanloes.nl schrijft ze over alles wat haar bezighoudt. Voor UWV Perspectief schrijft ze dit keer over haar prachtige tuin en welk geluk ze vindt in dit stukje aarde.

Tijdens de lente zie ik mijn tuin met liefde groeien; het groeien gebeurt in de vorm van krokussen, narcissen en schitterende bosanemonen. Wat een geweldige kans dat ik deze mooie tuin toegewezen kreeg. Dankzij mijn tuin kan ik ontspannen midden in de natuur. Stap voor stap leer ik mijn lapje grond kennen en vorm ik het om tot mijn eigen creatie, wat mij diepe voldoening geeft. Wat ben ik UWV dankbaar dat ik de kans krijg om te herstellen. De ziektejaren voordat ik in de WIA belandde, hebben mij volledig uitgeput. Nu er geen spanning en stress meer zijn, kan ik eindelijk weer genieten van de dingen.

Deze kans – mijn tuin – creëer ik met geduld, vertrouwen en gebruikmakend van mijn intuïtie. Met denken en plannen bereken je kansen, maar de kans dat je een loterij wint, is klein. Hopen op een voordeel of dikke winst betekent dat we verlangen naar meer geld of materie die kennelijk in ons leven ontbreekt. Hoe groter het verlangen naar wat we missen, hoe makkelijker we teleurgesteld raken. Dat heb ik gelukkig afgeleerd. ‘Grijp je kans’ betekent dat ik snel ergens bij moet zijn. Dat ‘snel’ kan ik vergeten. Zodra ik iets snel moet doen, raak ik in de stress en in paniek. Mijn hersens blokkeren en denken gaat niet meer.

Mijn intuïtie gebruik ik als ik tevreden en in stilte een opengebarsten bloem bewonder. Dan zie ik hoe de fijne, kleurrijke blaadjes prachtig op en in elkaar passen. Of ik voel de warme stralen van de zon branden op mijn huid. In de lente word ik regelmatig getrakteerd op een concert van vogelgezang. Dan voel ik mij steenrijk. Dit is alles wat ik nodig heb om een gelukkig mens te zijn. De kans dat ook jij jouw geluk vindt, is groter dan je denkt.

Ik ben benieuwd waar jij jouw geluk in vindt. Laat je reactie hieronder achter.

De afbeelding toont de tuin van Loes

Hoe gaat het nu met Loes?

Loes schreef bovenstaande blog in 2019. We vroegen haar hoe het nu met haar gaat en hoe zij de zomer beleeft. Loes: 'De zomer geeft mij de beste energie, dus daar geniet ik van. Mijn tuin is een weelde met tal van bloeiers en groeiers, wat een verrukking voor mij is en waar ik tot rust kom. Het beste medicijn tegen stress, dankzij mijn tuinmaatje die het zware werk voor mij doet. In de winter gaat het minder goed en ga ik naar een warmer land om niet al te vermoeid te zijn.' 

Wil je meer lezen van Loes? Kijk dan eens op haar website De tuin van Loes. In haar boek Held op geitenwollen sokken vertelt Loes over haar eigen ervaringen met burn-out. Of lees haar andere blogs op UWV Perspectief:

Praat mee

Vind jij, net als Loes, je geluk in de natuur? Of is er iets anders dat jou heel gelukkig maakt? Laat hieronder weten waar jij je geluk in vindt.

Gepubliceerd op: 19-04-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord