UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Een kok is aan het werk in de keuken en laat een nog ongebakken koekje zien
Werken Interview

Gelukkig bij Freud

Bij restaurant Freud begeleiden ze mannen en vrouwen met een psychische kwetsbaarheid, zoals Dion, Souad en Josiano. In de week van de psychiatrie vertellen zij hun verhaal.

keer gelezen
5

Dion, Souad en Josiano werken normaalgesproken bij Freud, een restaurant in Amsterdam. Freud heeft circa 70 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst en is ook een leer-werkbedrijf. Helaas is het restaurant nu gesloten vanwege corona. Wat betekent dit voor het personeel?

‘Vroeger ging ik vaak de deur niet uit als het slecht met me ging, werken bracht structuur in mijn dag’

Dion (32), kok: ‘Bij Freud denken ze met je mee en hebben er begrip voor als je eens niet lekker in je vel zit.’

(zie foto boven)
‘Ik heb een licht verstandelijke beperking. Daardoor gaat informatie verwerken soms langzamer en kan ik niet altijd even snel reageren. Ik heb ook een obsessief-compulsieve stoornis. Bij Freud is dat allemaal geen probleem. Iedereen denkt graag met je mee en als je ergens mee zit kun je dat altijd bespreken. Ik heb een Wajong-uitkering en werkte hiervoor al in de dagbesteding bij een ander restaurant. Ik had het daar niet meer zo naar mijn zin en toen las ik in de krant over Freud. Ik ben hier eerst een paar keer met mijn ouders wezen eten, om de sfeer te proeven. Nu werk ik hier alweer 7 jaar. Ik heb inmiddels de opleiding tot zelfstandig kok gedaan en heb al een paar keer geprobeerd om ergens anders een baan te vinden. Ik heb zelfs al een tijdje meegedraaid in een sterrenrestaurant, maar kreeg helaas geen vast contract. Ik ben ambitieus en sta open voor een andere baan, maar ik ga er inmiddels ontspannen mee om en ben er niet elke dag mee bezig. Ik voel me hier erg thuis, de mensen zijn een soort familie voor me.'

Wat vind ik van de huidige situatie rondom het coronavirus?

'Ik begrijp volkomen dat de overheid alle horecazaken sluit. Gevolg is wel dat ik nu structuur mis en een doel. Ik heb 3 dagen aan mijn zeilboot gewerkt om deze schoon te maken. Maar nu moet ik echt andere zinnige bezigheden gaan bedenken. Ik probeer nu of ik wat voor ouderen kan betekenen, bijvoorbeeld boodschappen doen. Ik krijg ook meer last van dwanggedachten. Ik probeer de situatie te accepteren, maar dat vind ik enorm lastig.'

Souad (62), kok: ‘Als ik iets moois en lekkers heb gemaakt, ben ik gelukkig.’

‘Ik heb in mijn jeugd iets vreselijks meegemaakt en heb daardoor een angststoornis ontwikkeld. De angst zal de rest van mijn leven beheersen. Daar is niks meer aan te doen, maar gelukkig is dit een soort afleiding. Ik vind het leuk bij Freud. Ik kan met iedereen goed omgaan en doe iets wat ik leuk vind. Het werken hier geeft me het gevoel dat ik toch iemand ben en dat ik iets nuttigs bijdraag aan de maatschappij. Ik doe het trouwens ook voor mijn zoon. Hij heeft autisme en geen werk. Ik wil hem het goede voorbeeld geven en hem stimuleren om iets met zijn leven te gaan doen.’

Een kok is in de keuken aan het werk en lacht naar de camera

‘Ik werk hier 5 dagen per week van 9 tot half 2. Ik maak allerlei gerechten en maak ook de groenten klaar voor de volgende dag – dat heet de mise-en-place. De rest van de dag zit ik in de boeken, want ik wil iets bereiken en studeer daarom aan het ROC voor horeca-assistent niveau 1. Vroeger ging ik vaak de deur niet uit als het slecht met me ging, maar nu heb ik structuur in mijn dag en ga zelfs naar school! Ik sta er zelf versteld van.’

Josiano (46), algemeen medewerker bediening: ‘Ik werk hier al 3 jaar en ik word alleen maar blijer.’

Medewerker van restaurant is servetten aan het strijken in het washok

‘Ik werk sinds 2017 bij Freud, 4 dagen per week, iedere dag 4 uur. Vroeger heb ik ook in de horeca gewerkt. Ik was gastheer in een hotel en afwasser en assistent-kok in cafés. Een gewone baan kan ik niet meer aan, want ik hoor stemmen in mijn hoofd en ben soms bang. Mijn psycholoog raadde me aan om bij Freud te solliciteren. Ik vond het meteen leuk hier, want de mensen zijn zo vriendelijk. We proberen vrolijk samen te werken en hebben eigenlijk nooit ruzie. De begeleiders van Roads helpen ons als we in de war zijn, of als we niet weten wat we moeten doen. Maar voor mij is dat laatste niet nodig, want ik weet dat wel. Ik strijk de servetten met een muziekje erbij – dat vind ik een van de leukste dingen om te doen. Verder maak ik de toiletten schoon, stofzuig het hele restaurant, poleer het bestek en soms doe ik boodschappen. Ik hoef verder niks meer te leren, want ik vind het werk dat ik nu doe prima. Ik vind het fijn dat iedereen zich hier zo op zijn gemak voelt. Freud is voor mij een tweede huis.’

Wat vind ik ervan dat ik niet kan werken vanwege de coronamaatregelen?

'Ik wil graag werken, maar het is toch beter voor mij dat ik thuis blijf en minder contact met mensen heb om risico op besmetting te voorkomen. Mijn begeleiders komen nog wel af en toe langs. Ik heb niet veel contact met collega's, behalve eentje, want ik heb niet zoveel beltegoed. Met mijn begeleider probeer ik een vaste telefoonlijn te regelen. Ik vind het wel leuk dat de begeleiders van Freud bellen, ik zit hier maar alleen. Ik luister graag muziek en volg het nieuws. Wel vind ik het moeilijk om zoveel binnen te blijven en dat alle kroegen dicht zijn. Ik hoop dat de maatregelen snel voorbij zijn zodat ik weer naar Freud kan, maar gezondheid is belangrijker.' 

Werken bij Freud

Op dit moment liggen alle activiteiten van Freud stil vanwege alle coronamaatregelen. Bij dit bijzondere restaurant werken normaalgesproken zo'n 70 mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De medewerkers kunnen bijvoorbeeld via UWV het bedrijf binnenkomen, maar ook via de gemeente. Manager Daniëlle Driest vertelt: ‘We bieden via Roads de mogelijkheid om arbeidsmatige dagbesteding te doen in verschillende functies: in de dagploeg, als kok in de keuken of in de bediening. Als je een opleiding wilt volgen in het horecavak dan kan dat ook, want we zijn een officieel leer-werkbedrijf. Dit ligt nu alleen stil vanwege corona.’

Hoe doe ik mijn werk in deze coronacrisis?

‘Nu het restaurant en andere locaties van Roads gesloten zijn proberen we de deelnemers via online kanalen te bereiken. De werkbegeleiders kunnen elke dag de deelnemers bellen hoe het met ze gaat en zij kunnen ons bereiken voor een praatje of vragen. Zelf vind ik het ook heel vervelend om thuis te zitten, dat is voor niemand goed. Het scheelt dat wij nog veel online kunnen doen. Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd weer aan de slag met elkaar! Ik kijk ernaar uit.' 

Meer weten over leren en werken bij Freud? Ga naar de website van Freud of bekijk op YouTube de video Werken bij restaurant Freud in Amsterdam.

Gepubliceerd op: 23-03-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord