UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
In gesprek met de verzekeringsarts
Dienstverlening UWV Achtergrond

Zo ga je goed voorbereid naar de verzekeringsarts

Op bezoek bij de verzekeringsarts van UWV? Veel mensen zijn er gespannen voor. Lees het artikel en ga ontspannen op pad.

keer gelezen
7825

Een bezoek aan de verzekeringsarts is voor veel mensen best spannend. Wat gaat de arts beoordelen? En welke gevolgen heeft dat? Hier lees je alles wat je weten moet.

Wanneer word je opgeroepen voor de verzekeringsarts?

Zodra je een WIA-uitkering aanvraagt, meestal aan het einde van 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Voor de meeste mensen blijft het bij een gesprek. Wanneer de verzekeringsarts vindt dat je nu geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, maar dat je situatie op termijn kan verbeteren, kan het zijn dat je vaker wordt opgeroepen. Ook kun je zelf een bezoek aan de verzekeringsarts aanvragen.

Wat gebeurt er tijdens het bezoek?

De verzekeringsarts is op de hoogte van je medische verleden. Hij bespreekt vooral je lichamelijke en psychische klachten met je. Niet om te bepalen hoe ziek je bent of hoe de klachten verholpen kunnen worden, maar om te bekijken wat je ondanks je ziekte nog kunt doen. Om een goed beeld te krijgen van je dagelijks functioneren zal de verzekeringsarts ook vragen stellen over hobby’s, huishoudelijke taken en contacten met familie en vrienden. Als het nodig is, volgt een kort lichamelijk onderzoek.

Hoe kun je je goed voorbereiden op het gesprek?

Denk van tevoren na over je mogelijkheden en persoonlijke wensen. UWV gaat je namelijk niet vertellen wat je moet doen, maar ondersteunt je in de plannen voor de toekomst die je zelf voor ogen hebt. Bij de uitnodiging voor het bezoek aan de verzekeringsarts is altijd een vragenlijst gevoegd die je helpt je persoonlijke situatie in beeld te krijgen. Verder is het belangrijk om je medische rapporten mee te nemen naar het gesprek. 

Mag je iemand meenemen naar de verzekeringsarts?

Ja, het kan handig zijn om je tijdens het gesprek te laten begeleiden door een familielid, een goede vriend(in) of iemand van bijvoorbeeld een belangenvereniging of vakbond. De ervaring leert dat begeleiders hetzelfde horen als de klant, maar na afloop het gesprek beter kunnen navertellen. Zij kunnen ook aantekeningen maken, aanvullende vragen stellen en je zo nodig op je gemak stellen. Een begeleider moet zich voor het gesprek kunnen legitimeren.

Wat gebeurt er na het bezoek?

De verzekeringsarts schrijft een rapportage met zijn conclusies en stuurt je die toe. Je kunt bij onduidelijkheden contact opnemen met de arts. Beoordeelt de arts dat je (gedeeltelijk) kunt werken, of dat je nu niet kunt werken, maar in de toekomst waarschijnlijk wel? Dan volgt een uitnodiging voor een gesprek met de arbeidsdeskundige. En na verloop van tijd opnieuw een onderzoek bij de verzekeringsarts. Oordeelt de arts dat je niet kunt werken en dat daar in de toekomst ook geen verbetering in komt? Dan krijg je een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledige Arbeidsongeschiktheid).

Meer informatie over de WIA-beoordeling van je gezondheid vind je op uwv.nl.

Gepubliceerd op: 06-02-2013

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord