Jesse van Willigenburg (26) ontvangt sinds 2013 een Wajong-uitkering vanwege zijn autisme. Wat komt er maandelijks binnen aan inkomsten en wat gaat er weer uit? Perspectief mocht meekijken in zijn huishoudboekje.

Geluk
‘Ik leef zo zuinig mogelijk. Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders vanaf mijn geboorte hebben gezorgd voor een stevige financiële basis voor mij. Daardoor kon ik uit huis toen dat nodig was. Ik woon sinds 2013 in een appartement dat ik heb kunnen kopen dankzij een gift van mijn grootmoeder en een financiële constructie met mijn ouders. De lening die bij die constructie hoorde, heb ik inmiddels afbetaald. Daarom betaal ik geen hypotheekkosten.’
Goed opletten
‘Ik let goed op dat ik niet betaal voor wat ik niet nodig heb. Mijn telefoon is bijvoorbeeld prepaid en ik kijk alleen online televisie. Bij elke aankoop schat ik in hoelang ik er plezier van wil hebben. Ik hoef niet telkens de nieuwste editie van dezelfde smartphone. Ik heb geen behoefte aan dure merkkleding. Van wat ik maandelijks overhoud, probeer ik zoveel mogelijk te sparen. Ik wil uiteindelijk gaan samenwonen met mijn vriendin, dan komt dat spaargeld goed van pas. In december vier ik wel sinterklaas en kerst, maar ook minimaal. Met en bij anderen als het kan, en dan neemt iedereen gewoon een zak chips of een fles frisdrank mee.’
Eigen risico
Bij mijn zorgverzekering heb ik het maximale eigen risico, € 885. Ik ben fysiek gezond, dus dat scheelt elke maand een klein beetje premie. Wel moet ik extra letten op mijn mentale gezondheid. Ik probeer gezond te eten en ervoor te zorgen dat ik geen hele weken binnen zit. Ik heb een kleine en fijne vriendengroep en ik doe twee keer per week aan thaiboksen. Ik ben van jongs af aan al fanatiek gamer. Gamen is een prima optie om de tijd te doden die tussen afspraken overblijft. Maar ik heb ook een doel nodig en ik wil niet eeuwig afhankelijk blijven van een uitkering. Ik heb een tijdje parttime als freelance schrijver gewerkt en richt me nu op een carrière als auteur. Op 25 januari komt het eerste deel van mijn fantasyreeks Mianara uit bij Godijn Publishing.’
Wil jij net als Jesse jouw huishoudboekje delen? Je kunt je hier opgeven voor deze rubriek.
Reacties
Waarom wordt het huishoudboekje van een 26 jarige met een afbetaalde woning hier uitgelicht?
Deze jonge man is met zijn afbetaalde woning niet representatief voor de overgrote meerderheid. Iemand met schuldenproblematiek is representatiever voor deze groep. Ik vind het juist een klap in het gezicht voor de velen die met een uitkering de eindjes met heel veel moeite aan elkaar knopen.
UWV perspectief begaat hier een grove inschattingsfout. Ik snap dat het blad een positieve insteek wilt behouden. Maar hier een uitzondering presenteren als positief beeld voor de rest dat kan niet.
Ik ben het eens met Hendrik: in de situatie van Jesse is het geen kunst om rond te komen (en nog flink te sparen ook). Ik zou ook wel relaxed in het leven staan met zo'n gratis huis.
Uiteraard heeft hij geluk gehad met de gift van zijn familie en hulp van de ouders, maar ik vind dat zijn zelfdiscipline en doordachte keuzes om kosten te beperken wel erg sterk zijn.
Door sociale druk is het vaak lastig om sinterklaas en kerst zo goedkoop te houden. Ook is het goed overwogen besparen op een TV-abonnement, telefoon, kleding, eten en sport (terwijl het wel gezond blijft) iets, waar hij een goed voorbeeld is.
Ervaar het als een prima keuze van het UWV. Jesse besteedt zijn geld zeer bewust en hier kan m.i. menigeen iets van leren. Mijn leermoment is “ik let goed op dat ik niet betaal voor iets wat ik niet nodig heb”. Ga hier mijn eigen huishouden nog eens op nakijken. Is vanuit een ander perspectief bekeken dan ikzelf heb gehanteerd.
Wel mis ik bij Jesse de WOZ uitgave en een duidelijke reserveringspost voor het huis bv koelkast kapot. Ook vraag ik mij af wat wordt nog verder betaald van de bijdrage uit de post van de vereniging van eigenaren? Wordt van dit bedrag ook al het buitenonderhoud betaald?
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld