UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
participatiewet voortgang
voortgang participatiewet
Dienstverlening UWV Achtergrond

Hoe is het nu met de Participatiewet?

Wat heeft bijna 2 jaar Participatiewet ons gebracht? Ligt Nederland op koers en wat gaat er nog veranderen?

keer gelezen
7339

1 januari 2015 werd de Participatiewet ingevoerd om zo veel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. Wat is bijna 2 jaar later de stand van zaken?

'2 jaar Participatiewet: de stand van zaken'

Wat is de Participatiewet ook alweer?

De Participatiewet heeft de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wajong samengevoegd tot 1 nieuwe wet. Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk mensen deelnemen (participeren) aan werk. De uitvoering ligt grotendeels bij de gemeente. UWV blijft verantwoordelijk voor de Wajong. De Wajong is sinds 1 januari 2015 alleen nog toegankelijk voor mensen die nu én in de toekomst geen mogelijkheden hebben om te werken. De overheid en werkgevers hebben afgesproken dat ze tussen 2014 en 2026 extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit is de zogenaamde banenafspraak. Het gaat om het realiseren van 25.000 banen bij de overheid en 100.000 bij werkgevers in de marktsector.

Bijstand en WSW

De gemeenten moeten iedereen met een bijstandsuitkering of WSW-indicatie aan werk helpen, als ze kunnen werken.

Wajong

UWV bekijkt van iedereen die vóór 2015 een Wajong-uitkering had, of hij of zij kan werken. Voor de mensen die kunnen werken gaat vanaf 1 januari 2018 de maximale Wajong-uitkering omlaag van 75% naar 70% van het minimumloon. Wie niet kan werken, houdt zijn huidige uitkering. Wie vanaf 2015 een Wajong-uitkering toegekend kreeg of krijgt, ontvangt die alleen als UWV vindt dat hij of zij nu en in de toekomst niet kan werken. Wie nu of in de toekomst wel kan werken, kan van de gemeente hulp krijgen bij werk en inkomen.

Wat is de stand van zaken? 

Het doel was dat er eind 2015 ten minste 9.000 banen bij zouden zijn: 6.000 in het bedrijfsleven en 3.000 bij de overheid. Dit doel is ruim gehaald. In het bedrijfsleven kwamen er 15.604 banen bij. Bij de overheid zijn er 5.453 banen voor arbeidsgehandicapten bijgekomen. Het gaat hier bij de meeste banen bij de overheid wel om detacheringen van mensen uit de SW-bedrijven. Deze mensen hadden dus al een baan. 

UWV is bezig om te bepalen of en hoeveel Wajongers kunnen werken en verstuurt stapsgewijs naar 240.000 Wajongers een brief met een voorlopige beoordeling. Daarvan hadden er halverwege 2016 al 100.000 een brief ontvangen. Voor 1 juli 2017 moeten alle brieven zijn verzonden. Voor 2018 moet de hele operatie afgerond zijn. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat lukken.

En verder?

De Participatiewet is de afgelopen tijd eenvoudiger gemaakt en aangepast om mensen makkelijker aan het werk te krijgen en om werkgevers aan te moedigen om iemand uit het doelgroepregister aan te nemen. In het doelgroepregister staan alle mensen die vallen onder de banenafspraak. De aanpassingen op een rijtje:

  • (Ex-)leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs kunnen, als ze dat willen, worden opgenomen in het doelgroepregister zonder verdere beoordeling door UWV van het arbeidsvermogen. 
  • Werkgevers kunnen voor mensen uit de doelgroep een mobiliteitsbonus krijgen van maximaal € 2.000,- per jaar voor maximaal 3 jaar.
  • Gemeenten kunnen loonkostensubsidie inzetten tijdens de eerste zes maanden van een dienstverband.
  • Werkgevers met een account op werk.nl hebben toegang tot de Kandidatenverkenner banenafspraak. Hier kan de werkgever op basis van zoekcriteria geanonimiseerde profielen van burgers (die onder de banenafspraak vallen) vinden en zo krijgt hij een beeld van deze doelgroep. Als een werkgever ook contact wil opnemen, loopt dit via UWV. Een kandidaat moet altijd vooraf instemmen voordat UWV hem of haar voorstelt aan de werkgever. 

Wat gaat er nog meer veranderen?

Binnenkort gaat het volgende veranderen:

  • (Ex-)leerlingen van het praktijkonderwijs kunnen, als ze dat willen, ook worden opgenomen in het doelgroepregister zonder verdere beoordeling door UWV van het arbeidsvermogen (per 1 november 2016).
  • Gemeenten moeten vanaf 1 januari beschutte werkplekken regelen en aanbieden. Beschut werk is voor mensen die alleen in een ‘beschutte’ omgeving onder aangepaste omstandigheden kunnen werken. Het gaat om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Vanaf 1 januari kunnen mensen rechtstreeks bij UWV een Advies indicatie beschut werk aanvragen zonder tussenkomst van de gemeente. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het toekennen of afwijzen van de Indicatie. (Onder voorbehoud behandeling Eerste en Tweede Kamer).
  • De hoogte van het loon mag vaker dan 1 keer per jaar (bij regulier werk) of 1 keer per 3 jaar (bij beschut werk) worden aangepast. Hoe vaak dat mag, verschilt per werknemer en zijn of haar perspectief om door te groeien. 
  • Verder ligt er een wetsvoorstel bij het kabinet over de Praktijkroute. Met deze wijziging kan iemand na loonwaardebepaling op zijn of haar werkplek worden opgenomen in het doelgroepregister zonder verdere beoordeling door UWV van het arbeidsvermogen. Dat geldt alleen voor mensen die niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. 

Meer lezen over de Participatiewet? Kijk op rijksoverheid.nl

2 jaar Participatiewet – jouw mening

Wat vind jij van de Participatiewet tot nu toe? Praat mee op het Wajong-forum of laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 21-11-2016

Reacties

Door Hassink op donderdag 24 november 2016, 19:47

Ik heb al van 2006 wsw indicatie ik ben in 2011 ziek uit gevallen van wegen de ziekte van lyme. Ik weet nu niet of ik nu nog onder wsw wet val

Door RR Veldhuizen op vrijdag 25 november 2016, 10:21

Ik vindt dat er gezegd word dat de participatiewet geslaagd is belachelijk.
Het klopt alleen op papier maar in de praktijk klopt er helemaal niets van.
Het is gewoon een doorschuifsysteem die heel gauw van tafel moet.
Mensen worden geplaatst bij dom werk zoals doosjes vouwen want wat de mens graag zou willen doen voor werk daar gaat het niet om , als iemand maar geplaatst is bij een werkgever dan is het goed.
Het gaat dus niet om kwaliteit van leven maar om bezuinigingen en verder niet.
Laat je dus niets wijs maken.
De mensen die met behoudt van een uitkering eerder al een baan hadden verliezen die zodat vervolgens de volgende met een uitkering die werkplek weer in kan nemen.
Geweldig toch?.
En alle banen zijn maar tijdelijk hooguit voor een paar jaar, daarna mag je het zelf gaan uitzoeken.
De VVD en de PVDA en D66 zijn partijen die er alleen zijn voor de rijke mensen en voor Europa en verder niet.
Het sociale stelsel in Nederland is de afgelopen jaren compleet afgebroken.

Door Marcel van engelen op vrijdag 25 november 2016, 12:20

Het is een droom de inclusieve maatschappij want mensen met een handicap hoe klein ook worden systematisch KEI EN KEIHARD UITGESLOTEN .ik heb zelf een zware vorm van klasieke autisme het laatste wat ik ervaren heb is dat mensen in de maatschappij mij accepteren.
NERGENS MAAR DAN OOK NERGENS accepteerde mensen mij en gaven mij ook geen kans
IK BEN OVERAL UITGEKOTST UITGEBRAAKT WEG GEKENEN ZE MOESTEN ME NIET ..
OFTEWEL IK HAD NEVER NOOIT NIET MOGEN BETAAN

Door Marcel van engelen op vrijdag 25 november 2016, 13:28

WALGELIJK ECHT TE WALGELIJK VOOR WOORDEN om mensen met een handicap groot of klein laten solliciteren in een maatschappij waar in het grijzen verleden .het heden en verre verre toekomst al never nooit niet plaats was voor mensen met een handicap .

Voor gewone mensen met een HEEEL HOGE oplijding en BAKKE BAKKE WERKERVARING en met een uiterlijk dat van een fotomodel is het al HEEEL VERSCHRIKKELIJK ONPASSELIJK MOEILIJK OM EEN BETAALDE BAAN TE VINDEN .

Laat staan voor mensen met een handicap .mission inposible out of te question.
Ik zelf heb een zeer zware vorm van klasieke autisme heb NEVER NOOIT NIET de kans gehad om een vak te leren ik kan NIKS ik ben NIKS en ik weet NIKS NUL COMMA NIKS laat staan een betaalde baan vinden

Door UWV Perspectief op woensdag 7 december 2016, 11:49

‘Wat ontzettend naar Marcel, dat je je hierdoor zo voelt. Heb je je beoordeling al ontvangen? Deze kan ook goed "geen arbeidsvermogen" worden. In dat geval is re-integratie helemaal niet aan de orde. Maar ook met de beoordeling wel arbeidsvermogen is het gelukkig echt niet zo dat je zonder pardon aan het werk gezet wordt. Je ontvangt jouw Wajong-uitkering niet voor niets. Er zal altijd rekening worden gehouden met je beperking!’

Door Arno op donderdag 6 september 2018, 00:46

Kansloze wet bedrijven zitten helemaal niet te wachten op mensen met een beperking kost alleen maar tijd en geld en na 6 maanden zeggen ze de groeten met die Wajonger en die re-integratie bedrijven lachen zich dood die vangen het vele geld De Wajonger die voor loontje van een 15 jarige moest werken 5 euro per uur slavenhandel daar daalt zijn of haar zelfvertrouwen flink van Wat weg had gemoeten is dat werkfit traject gewoon kansloos kan je zelf ook doen beetje sporten en je bent er kost alleen maar geld makkelijk verdient voor die gasten nee hoor in plaats daarvan pakken ze de Wajonger zelf pure diefstal die 5 procent minder dat had juist 5 procent meer moeten zijn mevrouw Klijmsma die de wet bedacht heeft leeft in het sprookjesbos van de Efteling die gelooft in sprookjes

Door Alex op dinsdag 11 september 2018, 03:44

Als Wia 35 minner, krijg je helemaal geen hulp, behalve als je zoals ik in de bijstand bent terechtgekomen. Ik ben heel verdrietig over de participatiewet en dat wia 35 minners daar niet onder vallen. Vooral de PVDA moet zich kapot schamen over wat zij kwetsbare mensen heeft aangedaan. Het uwv voert alleen maar beleid uit, maar zal het eens moeten zijn dat de participatiewet een mislukking is. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat ik ooit nog aan werk kom. De gemeente heeft begrip maar kan ook weinig.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord