UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
terugvallen op wajong
hoelang terugvallen op wajong
Dienstverlening UWV Achtergrond

Hoelang terugvallen op Wajong?

Ik ben Wajonger en heb werk. Hoelang houd ik recht op een Wajong-uitkering en hoe zit het met de no-riskpolis?

keer gelezen
6728

Je bent Wajonger en hebt werk. Heb je dan nog recht op een Wajong-uitkering en hoe zit het met je no-riskpolis?

'Ik heb werk. Hoelang behoud ik het recht op een Wajong-uitkering?'

Ben je Wajonger en ga je aan het werk, dan raak je niet gelijk je recht op een Wajong-uitkering kwijt. Officieel blijf je Wajonger, alleen nu 1 met een baan. Als je een tijd aan het werk bent, krijg je wel een herbeoordeling. Wanneer dit gebeurt, hangt af van het soort Wajong-uitkering dat je ontvangt. En hoe zit het met de no-riskpolis?

Oude Wajong (aangevraagd voor 2010)

Als je onder de oude Wajong-regeling valt, word je opnieuw beoordeeld als je: langer dan 5 jaar werkt, minimaal 75% van het wettelijk minimum(jeugd)loon (wml) verdient én geen extra hulpmiddelen of begeleiding nodig hebt bij je werk.

Wajong 2010 (aangevraagd tussen 2010 en 2015)

Als je onder de regeling van Wajong 2010 valt (voorheen nieuwe Wajong), word je opnieuw beoordeeld als je: langer dan 1 jaar volledig werkt en geen extra hulpmiddelen of begeleiding nodig hebt bij je werk. Volledig werken betekent dat je minimaal het wettelijk minimum(jeugd)loon verdient en geen aanvulling meer nodig hebt vanuit de Wajong.

Nieuwe beoordeling

Het kan zijn dat je na deze herbeoordeling arbeidsgeschikt wordt verklaard. Je hebt dan namelijk bewezen dat je zelf (75% van) het wettelijk minimum(jeugd)loon kunt verdienen. Eerder heeft UWV je de Wajong-status toegekend omdat ingeschat werd dat je niet die 75% van het wettelijk minimumloon kon verdienen. Als UWV beoordeelt dat je arbeidsgeschikt bent, krijg je bericht dat je geen recht meer hebt op een Wajong-uitkering. Als je het daar niet mee eens bent, kun je bezwaar maken tegen deze beslissing. Hoe je dat kunt doen, staat in de brief met de beslissing.

Verslechtering van de gezondheid

Wat nu als je Wajong wordt stopgezet, maar het na een tijd weer slecht(er) met je gaat? Dan geldt zowel bij oude Wajong als bij Wajong 2010 het volgende: als je gezondheid verslechtert binnen 5 jaar nadat je Wajong is stopgezet, kun je opnieuw een Wajong-uitkering aanvragen. Dit moet dan wel voor dezelfde ziekte of handicap zijn als waar je eerder Wajong voor ontving. Verslechtert je gezondheid pas na 5 jaar of kun je door een andere ziekte of handicap niet meer werken? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een WIA-uitkeringMeer hierover lees je op uwv.nl.

Blijvend recht op no-riskpolis na Wajong-uitkering

Is je recht op een Wajong-uitkering vervallen, dan kun je toch aanspraak blijven maken op de no-riskpolis. Elke nieuwe werkgever kan tijdens de hele duur van je dienstverband als je ziek wordt een beroep doen op de Ziektewet. Waarom je ziek bent, is in dit geval niet belangrijk. UWV betaalt de werkgever een Ziektewet-uitkering, zodat deze een groot deel van het loon zelf niet hoeft te betalen. Heb je een Wajong-uitkering (gehad), dan geldt de no-riskpolis zolang je werkt. Verlenging aanvragen is niet nodig.

Meer weten?

Gepubliceerd op: 12-01-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord