UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Persoonlijkheidsstoornis uitgelegd
Persoonlijkheidsstoornis uitgelegd
Mijn ziekte/beperking Interview

Ik ben schizofreen, maar dat zie je niet

Gino ziet en voelt engelen en demonen. Waar eindigt geloof en begint zijn ziekte schizofrenie?

keer gelezen
3096

Je bent ziek, maar niemand ziet het. Hoe ga je daarmee om? Gino (Wajong, 34) beantwoordt 7 vragen over zijn onzichtbare ziekte: schizofrenie.

In het begin wilde ik het aan iedereen vertellen

Onzichtbaar ziek. Niemand ziet dat er wat met je aan de hand is. Hoe ga je daarmee om? Gino (Wajong, 34) beantwoordt 7 vragen over zijn onzichtbare ziekte: schizofrenie. 

1. Wat is jouw aandoening?

Schizofrenie (een geestelijke aandoening met ernstige psychische klachten, bijvoorbeeld waanbeelden en psychoses, redactie).

2. Werk je?

Nee, helaas is het me nog niet gelukt een vaste baan te vinden.

3. Sinds wanneer heb je schizofrenie en hoe uit het zich? 

Mijn officiële diagnose is in 2009 gesteld, maar ik heb al klachten sinds mijn jeugd. Ik heb wanen dat ik mensen kan genezen door gebed en ik zie en ervaar engelen en demonen.

4. Wanneer vertel je over je aandoening aan anderen?

In het begin had ik een grote drang om het aan iedereen te vertellen, maar nu weet ik uit ervaring dat sommige mensen het bedreigend vinden. Mijn geestelijk begeleider weet heel weinig van psychische zorg, hij heeft een ander idee van wat ziekte is dan ik. Maar mij doet het niet veel, ik blijf geloven in God totdat ik erbij neerval. Als ik geschillen heb met andere leden van de kerk, gooien ze het meteen op mijn ziekte. Dat doet me pijn. Toch stopt het me niet om met deze mensen in contact te blijven. Ik heb geen verlangen meer om aan nieuwe mensen te vertellen wat ik heb of wat ik heb meegemaakt, ik vertel het wel als het nodig is.

5. Hoe reageren mensen erop? 

Positief en negatief, je wordt toch vaak in een hokje geplaatst. Het is ook moeilijk om te bepalen wat bij mij geloof is en wat ziekte. Zelfs ik weet het niet.  

6. Heb je vrienden en/of familie op wie je kunt bouwen?

Sommige vrienden van de kerk en sommige familieleden tonen veel begrip voor wat ik heb en helpen me. Mijn ouders voelen zich schuldig, omdat ze denken dat het erfelijk bepaald is dat ik ziek ben. Misschien is dat zo, maar het kan ook gewoon ongeluk zijn.

7. Heb je nog een tip voor mensen die ook onzichtbaar ziek zijn, of misschien voor mensen die niet goed weten hoe ze moeten reageren?

Vertel alleen wat je wilt vertellen. En houd er rekening mee dat anderen hun eigen draai geven aan jouw verhaal. Schrik dus niet als je dingen terug hoort waar je jezelf niet in herkent. Je hoeft je daar niet minder om te voelen en ook niet schuldig. Het is hun probleem, niet jouw probleem.

Wil je reageren op Gino’s verhaal of vertellen over je onzichtbare ziekte? Laat hieronder je reactie achter.

Gepubliceerd op: 11-06-2015

Reacties

Door Peet op donderdag 25 juni 2015, 09:21

Ik ben altijd doodmoe, niemand ziet dat, helaas geen wallen onder mijn ogen, etc. En je probeert alles te doen, dus iedereen ziet je fietsen, je ben niet chagrijnig, dus gaat het goed, denkt iedereen. Ik ben ook wel eens moe, hoor je dan, hou wel eens daar heb ik heel wat voor over en niet 24 uur per dag!
Ik vind ook dat niet mag oordelen over een andere, of het nu psychisch is of iets anders. Je kan niet voelen wat een ander voelt! je kan geen appels met peren vergelijken!
Ik weet dat er mensen zijn met een kuchje, die dan een week niet komen werken, die verpesten het voor ons, die echt wel wat mankeren (al weten ze bij mij nog niet wat).

Door Hugo van Amersfoort op donderdag 25 juni 2015, 09:39

Dag, mijn naam is Hugo en ik ben verzekeringsarts. Jaren geleden toen ik in de psychiatrie werkte zag ik regelmatig mensen met "godsdienstwanen". Volgens mij is het alleen een waan als je het niet kunt relativeren. als je erover kunt discussiëren en relativeren is het geen waan in de klinische zin, wat anderen ook erover zeggen.
Dat artsen hier meestal liever niet over praten komt omdat ze niet weten wat ze er mee aan moeten. Het komt dan te icht bij hun eigen persoon terwijl ze liever alleen een professionele mening geven. Maar er is een vernadering op komst. vrijdag jl. ben ik naar het Artissymposium geweest (o.a. vor psychiaters) en dat ging over geloof, daarbij kwam ook even kort de geloofsovertuiging van de arts aan bod. Groet,
Hugo

Door o. kabbaj op vrijdag 26 juni 2015, 04:53

In de naam Allah de meest Barmharttige Genadevolle.
Ik herken jij problemen en ik geloof dat God je alleen kan genezen. Dit zegt God ook in Zijn boek:
En Wij zonden (dat) van de Koran neer wat genezing en
Barmhartigheid voor de gelovigen is. En het vermeerdert voor de onrechtvaardigen slechts verlies. (82)

Als je dingrn ziet die er niet zijn of hoort. Dan ben je bezeten door de duivel. God kan je alleen genezen als Hij wil. De voorwaarde is dat je Hem alleen aanbid en Hem alleen vreest, gehoorzaamt inzijn geboden en wetgeving. En dat je afstand doe van alle aanbidding naast hem.
Luister hier naar: https://m.youtube.com/watch?v=t2btRa58fZU

Lees dit: http://vanuit-de-duisternis-naar-het-licht.over-blog.com

Door ROELWIJNSTRA op zondag 28 juni 2015, 16:18

gino ik ben roel
ik heb jou verhaal gelezen en ik kan mijn daar in vinden ik heb ook een
psychoses gehad en in 2004 en in 2012 ik ben ook schizofrenie ik had ook last van waan idee en ook stemmen ik heb nog een stem maar die is niet kwaad aardig ik heb er niet zo last van maar ik wil het niet meer mee maken een psychosen alleen de buitenwerld stond er vreemd tegen over mijn familie stond er heel anders tegen over ik kan mijn niet zonder pillen want dan krijg ik het zo weer ik heb dat in 2012 ondervonden
en het is een ziekt dat je niet ziet aan de buitenkant
ik heb ook de politie aan mijn broek gehad want ik wou zelfmoord plegen
maar nu gaat het goed ik ben goed stabiel ik moet geen stres hebben want dan gaat het niet goed gr roel

Door Spade op vrijdag 27 november 2015, 19:35

Ik denk dat je vastzit in een bepaald gedachten patroon (Ik kan er ook compleet naast zitten). Ik heb zelf een error in me kop gehad. Het werd geactiveerd toen ik een ufo zag (Weet namelijk nog steeds niet wat het is). Ik bazuinde het verhaal rond en mensen verklaarden me voor gek en ik werd ook gek. Tot ik er genoeg van had en ik mij bedacht dat ik alleen mezelf kan helpen zonder hulp van een ander (Ze douwen je toch alleen maar een weggetje in maar je moet zelf door lopen). Ik kwam uit op paddo's ik las dat als je schizofreen bent je absoluut geen paddo's moet vreten.

Ik het het alleen gedaan langs een rivier. Ik kwam in de trip tot de conclusie dat ik niet gek was maar dat ik gek werd door de mensen om me heen. Dit heeft me uit de mindfuck gehaald alle rotzooi wat ik in me kop had heb ik in de kliko gemikt. Ik wil niet zeggen dat je paddo's moet knagen maar je mag best eens kijken naar een alternatieve geneeswijze.

Door Jane007 op dinsdag 12 april 2016, 20:14

Ik ben ook schizofren en ik word achterna gezeten door uwv ze kunnen niet zien wie ik ben en wat me mankeert ze drijven me tot wanhoop door hun tegenspraken, je moet werken-je an niet werken. LAAT ME MET RUST!!! Ik wil zo niet meer leven...!!!

Door Rudy van Etten op donderdag 18 augustus 2016, 06:37

Je ziet het niet nee.

Ik wou dat scholen waarop ik zat destijds wat onderzoek onder hun studenten deed om te zien of er psychische problemen zijn of kunnen komen. Ik zat op een school waar ik goed gepest werd en ik werd flink psychisch ziek toen. (straatvrees/suicidale gedachten ect.) Scholen waren toen in ieder geval fabrieken waar mensen alleen als toekomstig werknemer uit kon komen.

Ook het uwv heeft de kennis voor dit niet in huis toen en zag bij mij in ieder geval niets mis. Ik moest maar gaan werken zeiden ze. (Ik was zeker zo iemand die lui en ongemotiveerd was (straffen die hap dus)) Pas toen het nog erger werd en ik opgenomen werd voor de eerste keer en een echte diagnose kreeg was de uwv pas ok met mij.
Als je de uwv dokters destijds vertelde over je hallucinaties en wanen dan was je gezond genoeg om te werken!

Ik heb nu al een aantal jaar over de jaren heen in instellingen gewoont. Nu al een aantal jaren zonder grote problemen.

Door 3 op woensdag 26 april 2017, 12:37

Hoeveel verdien je daarmee anders wil ik ook wel die gewone schizofrenie van je overnemen want ik schijn een Wajong nodig te hebben voor werk

Door Ella op maandag 20 augustus 2018, 21:32

Hallo ik ben Ella. Ik ben 19 jaar ik zoek een lieve aardig man voor mijn. Die altijd. Mee knuffelen kan. Ik houw. Van dieren. Io heb PPD NOS en een berperking. Ik zoek een lieve aardig iemand. Die een keer met mijn deten wil. Ik kan soms. Tegen grapjes. Maar ik kan zelf ook heel graag grapjes maken. En ik ben dol op lekker. Eten. Ik houw heel vul. Van Indië’s. Eten ik ben zelf een half indo ik ben geboren in Stadskanaal. In provincie groning. Ik woon in Onstwedde. Lijk mijn keer leuk als iemand met mijn wil deten.

Door Mo op donderdag 26 maart 2020, 13:13

Hi Ella wil je graag leren kennen ik ben 38 uit Amsterdam.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord