UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Deverra staat in de regen met een paarse paraplu
Mijn ziekte/beperking Blog

‘Ik voel me schuldig dat ik ziek ben’

Een chronische ziekte bepaalt niet alleen jouw leven, maar ook dat van je omgeving. En daar kun je je best wel eens schuldig over voelen.

keer gelezen
7

Q-koorts en diverse lichamelijke klachten beïnvloeden het dagelijkse leven van Deverra, maar ook dat van de mensen om haar heen. Ze kan er niets aan doen, maar het gebeurt wel. En daar voelt ze zich vaak schuldig over.

Vooroordelen

  • Ben je ziek, dan doe je niet hard genoeg je best
  • Maak je vooruitgang, dan heb je al die tijd gedaan alsof
  • Deel je de realiteit, dan vraag je aandacht
  • Hou je je strijd voor jezelf, dan ben je niet echt ziek

De meest voorkomende vooroordelen, die maken dat ik me altijd wel ergens schuldig over voel. Het voelt alsof ik iets verkeerds gedaan heb, maar ik weet alleen niet wat. Soms bied ik zelfs mijn excuses aan: ‘Sorry dat ik ziek ben. En dat jij daar last van hebt.’ Gek genoeg voel ik me zelfs schuldig over dat ik ziek ben geworden. Had ik het kunnen voorkomen?

En dan is er nog: ‘Je moet wel positief blijven’. Bij zo’n uitspraak voel ik me schuldig wanneer ik fysiek of mentaal of misschien wel beide, een off day heb. Moet ik met een grote glimlach ten tonele verschijnen, doen alsof er niks aan de hand is, terwijl mijn lijf het uitgilt van de pijn, wanneer ik koorts heb of zwaar vermoeid ben? In deze uitspraak zit een oordeel verstopt wat bij mij een enorm schuldgevoel aanjakkert. Alsof het dáár aan ligt.

Ik schiet tekort

En dan is er de bijkomende schuld. Dat ik altijd moe ben, dat ik een uitkering heb en niet kan werken. Dat ik een gehandicaptenparkeerkaart heb, want er zijn toch mensen die ‘het’ veel erger hebben? Schuld over dat ik tekortschiet als vrouw wanneer ik me niet leuk aankleed, geen make-up op doe of nooit een schattig hakje kan dragen. Als vriendin omdat afspreken en het onderhouden van sociale contacten soms wel en soms niet gaat. Als mens omdat anderen altijd maar weer rekening met mij moeten houden.

Het voelt als een oplopende lening. Ik sta in het rood bij mijn omgeving. Kon ik deze schuld maar aflossen. Zonder schuldgevoel.

Reageren?

Wil je een reactie achterlaten op Deverra’s blog? Dat kan onder het artikel.

Gepubliceerd op: 06-09-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord