UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog chantel over balans
blog chantel over balans
Mijn ziekte/beperking Blog

Je ziet het niet, maar het zit er wel

Chantel vertelt dat het soms moeilijk is om jezelf overeind te houden.

keer gelezen
1153

Chantel Njoo (38, WIA) kreeg klachten aan haar ogen. Na vele onderzoeken was de diagnose myasthenia gravis*, een spierziekte. Zo’n ziekte gaat je niet in de koude kleren zitten. Hulp aanvaarden is onvermijdelijk. En dat deed Chantel.

'Ik heb mezelf op een ander manier leren kennen'

‘Het was er al zonder dat ik het besefte. Juni 2013 was de maand waarin de ellende begon. Ik begon dubbel te zien. Ik dacht: wat is dit nu? Misschien zal het wel de vermoeidheid zijn. Te kort aan slaap kan nog weleens een aanslag op je gezondheid zijn. Nog even mijn moeder bellen. Na het telefoongesprek komt ze direct op visite. We eindigen met een lange nacht in het ziekenhuis, met de uitslag dat het een oogspierziekte is. Ik krijg medicijnen mee naar huis.

Bergafwaarts

4 maanden later. Ik ben al blij dat ik per dag een half uurtje ‘normaal beeld’ heb. Ik kijk daar echt naar uit. Even lezen, tv-kijken en schoonmaken, dat geeft me al voldoening. Helaas gaat het bergafwaarts met mijn lichaam. Ik kan steeds minder: traplopen, boodschappen tillen, doppen open draaien. Mijn dosis medicatie wordt zo hoog dat ik word doorverwezen naar een klinisch neuroloog. Die geeft de diagnose myasthenia gravis, ‘ernstige spierzwakte’.

Jezelf opnieuw ontdekken

Er zijn nu 4 jaren voorbij. Ik heb heel wat moeten inleveren op mijn vrijheid en onafhankelijkheid. Ik heb leren ‘nee’ zeggen en zuinig omgaan met mijn energie. Geen impulsieve dingen ondernemen. Nadenken over de dingen waar ik vroeger nooit bij stilstond, is nu een dagelijkse bezigheid geworden. In het begin is het moeilijk om jezelf opnieuw te ontdekken. Om het ‘ik kan niets meer’ achter je te laten.

Thymus eruit

De eerste 3 jaren gingen met veel ups-and-downs. Een heel team van therapeuten heeft mij begeleid in het leren omgaan met de ziekte. Ik ben ze hier heel dankbaar voor. In 2015 heb ik een cursus ‘Omgaan met energie’ gevolgd. Daar heb ik veel van geleerd. Dit jaar is met een robotoperatie mijn thymus (zwezerik) volledig verwijderd. De thymus, die een rol speelt in je immuunsysteem, wijkt vaak af bij mensen met mijn ziekte. Verwijdering ervan zou kunnen helpen, al weten de artsen nog niet precies waarom. Of het een positief effect op mijn spierzwakte heeft, zal mogelijk pas na jaren blijken.

Lichtpuntje

Ik hoop in de nabije toekomst veel minder medicatie nodig te hebben. En weer te kunnen werken. Hoe? Dat weet ik nu nog niet. Ik vertrouw erop dat ik een manier zal vinden om mij weer te ontplooien. Dat is voor mij een lichtpuntje aan het einde van de tunnel!

Positieve instelling

Nee, het is niet meer zoals vroeger. Ik heb mezelf op een ander manier leren kennen. Wat toch een positieve bijdrage heeft geleverd aan wie ik nu ben en waar ik voor sta. Met dit verhaal wil ik vertellen dat het soms moeilijk kan zijn om jezelf overeind te houden. Om jezelf elke dag weer moed in te praten. Maar uiteindelijk weet ik een ding heel zeker. Met een positieve instelling en een beetje doorzettingsvermogen kom je al een heel eind!’

*Bij myasthenia gravis worden de signalen van de zenuw niet goed overgedragen naar de spier. (bron: www.spierziekten.nl)

Herken jij wat Chantel heeft doorgemaakt? Deel je verhaal in de reacties.

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door Rob van Jaarsveld op woensdag 25 oktober 2017, 15:27

Hell yes, ik heb dan geen oogproblemen, maar wel degelijk gelijksoortige spierzwakte door neurosarcoïdose. Alleen: bij mij komt het niet meer goed, omdat niet de spieren maar de zenuwen die deze moeten aansturen zijn aangetast. En wat stuk is wordt niet meer hersteld...
Dus sinds mei dit jaar IVA. Ik vul mijn tijd met vrijwilligerswerk voor de patiëntenvereniging zover mijn lijf het toelaat, en haal daar ook weer energie uit terug.
Heel veel sterkt Chantel, ik hoop dat het je toch gaat lukken om alles op de rit te krijgen.

Groetjes Rob

Door Chantel Njoo op donderdag 16 november 2017, 16:22

Hoi Rob,

Bedankt voor je reactie. Het is allemaal vrij pittig. Wat goed dat je bezig bent met vrijwilligers werk. Krijg je energie van. En het is waardevol ook!

Sinds kort ben ik ook begonnen met vrijwilligers werk. Het geeft zoveel voldoening om andere te helpen.

Heel veel succes met alles!
Chantel

Door Miek op donderdag 24 januari 2019, 19:45

Ik heb al 12 jaar deze ziekte, veel zware medicatie en kan veel niet meer. Een rotziekte is het!
Probeer ook zeker positief te blijven, maar de verlammingen blijf ik altijd heftig vinden. Vooral als de kleinste dingen niet meer lukken zoals van de wc op staan, eten of zelfs ademhalen.
Maar verdriet mag er ook zijn

Ik herken zeker je “ik heb mezelf op een andere keer leren kennen”. Door deze ziekte heb ik vaker dan ik zou willen op het randje gelegen en dat doet wat met je als mens.

Sterkte met alles

Door Danny op zondag 9 juni 2019, 11:27

Ik heb zelf ook MG (arch positief met een thymus rest geen thymoon en geen schildklier anti stoffen). Ik heb binnenkort ook een zogeheten thymectomie. Ik had eerste instantie occulair en sinds 1 jaar gegenariliseerde MG wat overigens heel irritant is. Je kan veel dingen die je wilt doen niet meer doen omdat je spieren te snel afzwakken. Ik zag dat jij ook een thymectomie heb ondergaan. Is er al vooruitgang na de thymectomie ?

Door Cindy op zaterdag 17 augustus 2019, 14:19

Vorig jaar is er bij mij uit gekomen dat ik de ziekte van graves heb(schildklier). Een aantal maanden geleden ging m'n oog hangen het blijkt myastenia te zijn. Ik zit in de fase dat ik nog steeds denk dat ik door moet zetten en best alles nog kan als ik m'n schouders er maar onder zet. Ik heb wel al één van mijn 2 banen op moeten zeggen omdat het niet meer lukte. Ik merk dat ik er psychische doorheen ga zitten. Ik kan me er niet bij neerleggen. Wat moet ik?

Door UWV Webcare op dinsdag 20 augustus 2019, 10:50

Hallo Cindy,
Ik kan me voorstellen dat er veel op je afkomt, als je zo'n heftige boodschap hebt gehad. Je geeft aan dat een van de gevolgen is geweest, dat je een baan hebt opgezegd. Heb je je toen ook ziek gemeld bij je werkgever? Als werken niet gaat of het gaat ten koste van je gezondheid, dan kun je je ziek melden. Hier vind je meer over ziekmelden en wat er daarna gebeurt: http://bit.ly/2pd7lRV. Verder kan een ziekmelding ook verstandig zijn voor als je in de toekomst een uitkering nodig zou hebben. Wil je hierover meer weten voor jouw situatie? Dan kun je onze klantenservice bellen of een bericht sturen via Mijn UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/index.aspx.
Ik wil je heel veel sterkte wensen!
Met vriendelijke groet,
Nelleke
UWV Webcareteam

Door Cindy op donderdag 16 januari 2020, 20:41

Ik zie nu pas je reactie Nelleke. Mijn 2 de baan had ik pas een half jaar. Ik had net een contractverlenging getekend maar het is een klein bedrijf en had er geen goed gevoel bij om me ziek te melden. Het zou voor zo'n klein bedrijf een strop zijn.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord