UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Portret van Loes op het strand
Mijn ziekte/beperking Blog

Kwetsbaarbaarheid vergt moed

Loes leerde na diverse burn-outs dat niet de ander, maar zijzelf verantwoordelijk is voor hoe zij omgaat met tegenslagen. 

keer gelezen
0

Loes van Dam (62) kwam 2,5 jaar geleden in de WIA. Ze was uitgeput door meerdere burn-outs. Te vaak ging ze over haar grenzen heen. Ze leerde meer bij zichzelf te blijven, bijvoorbeeld door veel te rusten. En als ze haar energie goed verdeelt over de week, lukt het ook leuke dingen te doen. Op haar eigen website detuinvanloes.nl schrijf ze over van alles wat haar bezighoudt. Voor UWV Perspectief schrijft ze haar eerste blog, over moed. 

Ik vind het een hele kunst om bij mijzelf te blijven en niet afhankelijk te zijn van wat een ander vindt of van mij verwacht. Zeker als die ander iemand is die ik liefheb en voor geen goud wil verliezen. De neiging om te pleasen is heel verleidelijk. Want ik wil niet eenzaam achterblijven.

Gek eigenlijk dat we ons zo laten beïnvloeden door de buitenwereld. Want welbeschouwd is alles wat er binnen in ons speelt vele malen belangrijker. Onze binnenwereld wordt al op jonge leeftijd gevormd door opvoeding en maatschappij. Zo durfde ik mijn gevoeligheid niet te laten zien. Door mij zo ‘normaal’ mogelijk te gedragen en mijzelf te beschermen – zelfs toen ik al wist dat ik als hooggevoelig persoon best anders mag zijn – ben ik uitgeput geraakt. Vanaf mijn eerste burn-out kwam ik erachter dat ik niet leefde voor mijzelf, maar de ander veel belangrijker vond. Dat had ik goed geleerd in mijn jeugd. De diagnose ADD en ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben mij geholpen mijzelf beter te begrijpen. Langzaam maar zeker ging ik minder uit van mijn ‘denken’, ik ‘moest’ niet meer zoveel. En leerde luisteren naar mijn hart. Zo leerde ik dat een ander nooit belangrijker kan zijn dan ikzelf. Want alleen ik weet wat goed voor mij is.

Als ik alles van mijzelf accepteer, dus ook de minder mooie kanten, zoals chagrijnig zijn, bang of boos worden, dan heb ik het goed met mijzelf. Trouw zijn aan wie ik werkelijk ben, maakt mij blij. Afgewezen durven worden, accepteren dat je niet altijd opgenomen wordt door de groep, puur zijn: daar is moed voor nodig. Als je dat kunt, ben je jezelf. Je bent dan vrij en kunt de hele wereld aan. En je maakt de aarde daarmee een stukje mooier.

Hoe is dat voor jou? Durf jij helemaal jezelf te zijn? Ben benieuwd naar je reactie. Die kun je hieronder achterlaten. Dank!

Gepubliceerd op: 14-03-2019

Lees meer over

Blog Burn-out WIA Schrijven

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord