UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blinde joyce is perfectionistich maar durft nu te falen
Smileys geven verschillende emoties bij falen weer
Mijn ziekte/beperking Blog

Leren van je beperking

Joy Rinsampessy is blind. Ze was perfectionistisch, maar juist haar beperking leerde haar te relativeren.

keer gelezen
1933

Joy Rinsampessy (34, Wajong) is slechtziend geboren en nu helemaal blind. Door haar perfectionistische instelling was het risico van falen altijd dichtbij. Haar beperking leert haar te relativeren.

‘Een 9? Waarom heb je geen 10 gehaald?’, zijn bekende woorden van mijn vader die ik me als de dag van gisteren herinner wanneer ik met een dergelijk cijfer thuiskwam. Inmiddels is mijn vader al ruim 21 jaar geleden overleden en leef ik al meer dan de helft van mijn leven zonder hem. Toch hebben dergelijke woorden bij mij de basis gelegd voor wat ik voor mezelf lang heb geassocieerd met falen.

Niet snel tevreden

‘Je bent te perfectionistisch!’, zeiden anderen weleens. Dat klopte, ik was als het mezelf betrof enorm perfectionistisch en was niet snel tevreden over iets dat van mijn hand kwam. Dit gold overigens niet voor iets dat een ander gedaan had. Ook al deed die ander misschien wel exact hetzelfde als ik.

Eyeopener

Intussen heb ik ‘falen’ ook op een andere manier leren kennen. Het falen waar je zelf weinig of niets aan kunt doen. In dit geval heb ik het over het falen van mijn lichaam. Mijns inziens de meest frustrerende variant van falen en daardoor misschien juist wel de eyeopener voor het soort falen dat ik eerder beschreef. Deze variant zet je namelijk met beide benen in één klap op de grond, waardoor je ‒ ik in elk geval ‒ gaat relativeren. Wat is er nou eigenlijk écht belangrijk?

‘Goed’ is goed genoeg

Hoewel ik hoogstwaarschijnlijk altijd een beetje een perfectionist zal blijven, probeer ik intussen ‘goed’ ook goed genoeg te vinden. Dat wat ik van en voor een ander wel altijd goed genoeg vond, kon waarderen en accepteren, probeer ik van mezelf nu ook te accepteren. Daarmee zeg ik eigenlijk dat het falen waar ik het in eerste instantie over had, niet meer hoeft te bestaan zolang je je best maar hebt gedaan.’

‘Falen bestaat niet als je je best hebt gedaan’
Gepubliceerd op: 14-02-2018

Lees meer over

Blind of slechtziend Blog

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord