UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Agenda plannen
Deverra zit achter haar computer te plannen
Mijn ziekte/beperking Blog

Leven met Q-koorts: veel plannen vallen in duigen

Deverra moet haar leven strak plannen. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat ze plannen maakt waar ze weer van moet afwijken? Alleen omdat haar lichaam het niet aan kan?

keer gelezen
1404

Deverra Jansen (43, WIA) kan niet meer werken door Q-koorts en een versleten rug. Haar lijf is kapot, maar stil zitten wil ze niet. Dus maakt ze plannen, die ze ook regelmatig weer moet bijstellen. Dat vraagt om veel veerkracht. 

‘Ik voel me soms net een manager’

Plannen. Hoe vaak heb ik ze gemaakt en hoe vaak bleef het daarbij. Te vaak. Om plannen te maken heb ik een goede planning nodig. Die begint al vooraf met vragen als: Hoe laat ga ik weg, hoe laat ben ik terug, kan ik zitten, moet ik staan en zo ja hoe lang dan, hoe ver is het rijden, is het overdag of ’s avonds, zijn er veel mensen, wat vraagt het van me en welke energie levert het me op?

Omdat ik niet altijd antwoord heb of krijg op deze vragen, vallen veel plannen in duigen. Ik voel me soms net een manager. De Q-koorts en mijn kapotte rug zijn het opstandige personeel die ik dien aan te sturen. 

In veel dingen ben ik handig geworden, maar planning en het maken van plannen blijft een dingetje. Ik kan niet vooruit kijken. Dus als ik op maandag een afspraak voor vrijdag maak kan het best zijn dat ik die moet afzeggen. Of ik zeg niet af en achteraf wreekt mijn lijf zich.

Wat kan ik wel, wat kan ik niet

Zo vaak heb ik geprobeerd een oplossing te zoeken voor een dagbesteding. 2 uur als vrijwilliger in de bibliotheek resulteerde in 3 weken bedrust. Als ik wil fotograferen kan ik niet door mijn hurken. Ik kan niet lang staan, maar ook niet lang lopen. Om nog maar te zwijgen van het gewicht van de camera om mijn nek en het lang vasthouden daarvan. Schrijven kan ik wel, en dat ben ik gaan doen. Met veel passie en plezier.

Niet opgeven

Toch blijf ik plannen maken. Met vallen en opstaan. In dit geval letterlijk en figuurlijk. Ik zie mijn plannen niet als mislukt maar als mogelijkheden. Om contact te houden met de buitenwereld, voor de afleiding maar vooral: om de moed niet op te geven!

Wil je reageren op Deverra’s blog? Laat je reactie achter onder het artikel.

Lees ook de eerdere blogs van Deverra:

Lees meer over

Blog Q-koorts

Reacties

Door Eric van Schie op vrijdag 6 juli 2018, 10:18

Goed stuk. Mooi dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen. Blijf positief. Misschien krijgen we ooit in de toekomst weer perspectief, zoals de titel van dit medium weergeeft. Positief Perspectief...
#MeQ

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord