UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
solliciteren naar een baan of proefplaatsing
Wajonger is op zoek naar een baan
Werken Blog

Maaike zoekt ... een baan

Maaike zoekt van alles: werk, maar ook de liefde. In haar derde blog geeft ze nieuwe tips over wat je kunt leren van werkervaring, ook al duurt het maar kort.

keer gelezen
452

Maaike (28, Wajong) woont samen met haar 2 katten in Leeuwarden en is happy single. Sinds 2010 weet ze dat ze bipolair is. Maaike is al een tijdje zoekende: naar de juiste hulp bij het vinden van werk, de balans tussen werk en privé, maar ook naar de liefde. Ze schrijft hierover voor UWV Perspectief.

‘Met pijn in mijn hart nam ik het besluit om de proefplaatsing vroegtijdig te stoppen en verder te zoeken naar mijn droombaan’

‘Later als ik groot ben dan ...’ Omdat ik in 3 havo een profielkeuze moest maken, was de opdracht van school om een presentatie te houden over een mogelijk beroep. De standaardberoepen waren al de revue gepasseerd en ik wilde graag wat anders. Mijn vader werkt al jaren bij UWV als frauderechercheur en dat trok mijn nieuwsgierigheid. Sinds die presentatie ben ik geïnteresseerd gebleven in een baan bij UWV.

TIP: Denk eens terug aan wat je vroeger qua organisaties leuk vond. Soms levert dat nieuwe organisaties op waarbij je zou kunnen solliciteren.

Toen er in oktober 2016 een vacature was voor medewerker bezwaar en beroep scholingsvouchers bij UWV in Leeuwarden heb ik dus gesolliciteerd. En met resultaat: Ik werd uitgenodigd op gesprek. Een week later kreeg ik een berichtje dat ik per februari 2017 een proefplaatsing mocht aangaan. Ik was superblij! De werkzaamheden bevielen me goed en ik voelde mij erg gewaardeerd. Helaas stopte de proefplaatsing binnen een maand, aangezien het potje met subsidies voor de scholingsvouchers op was. Veel meer mensen dan verwacht hadden er gebruik van gemaakt. Dat het ophield was wel even een domper.

TIP: Probeer je te focussen op wat je leert uit een proefplaatsing indien deze niet voortgezet wordt in een baan. Ik leerde van deze proefplaatsing dat ik niet alleen hoefde te solliciteren op vacatures waar ik grotendeels voldeed aan wat ze vroegen. Soms kan enthousiasme en leergierigheid iemand toch overtuigen je uit te nodigen voor een gesprek.

In de zomer van 2017 viel mijn oog op het bedrijf Voor de Poes. Ik was erg enthousiast over dit bedrijf, mede omdat ik zelf ook gek van katten ben. Ze hadden een magazine en vroegen via Facebook een administratief medewerker. Ik solliciteerde, maar werd afgewezen. Mijn re-integratiecoach bleef in contact met het bedrijf en zodoende mocht ik na de zomer weer contact met ze opnemen. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en kon aan de slag als verkoopmedewerker. Na een maandje of 2 merkte ik dat die functie niet bij mij paste en dat thuiswerken niet helemaal mijn ding was. Met pijn in mijn hart nam ik het besluit om de proefplaatsing vroegtijdig te stoppen en verder te zoeken naar mijn droombaan.

TIP: De aanhouder wint! Soms kun je voor een functie afgewezen worden, maar staat het je vrij om te kijken of je mogelijk op een andere manier voor ditzelfde bedrijf aan de slag kunt.

Tijdens mijn verdere zoektocht kwam ik in gesprek met een medewerkster van UWV. We hadden contact via de telefoon en ik vertelde bij welke organisaties ik mijzelf zag werken. Ik noemde onder andere UWV en CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Zij gaf aan dat een collega wel een ingang had bij CJIB en stelde voor dat ik hem mijn sollicitatie zou sturen. Ik mocht 2 weken later op gesprek komen om te kijken of het klikte. Het gesprek verliep goed en in april 2018 begon mijn proefplaatsing bij CJIB. Ik kreeg verschillende communicatietaken binnen de HR-afdeling en mocht wennen aan het werken in zo’n grote organisatie.

Zou deze proefplaatsing wel goed verlopen? Pasten CJIB en ik goed bij elkaar? Was dit de baan die ik zocht? In mijn volgende blog vertel ik je meer.

 

Lees ook de eerdere blogs van Maaike:

Gepubliceerd op: 26-10-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord