UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Op zoek naar de balans tussen werk en privé
De balans tussen werk en privé met een beperking
Werken Blog

Maaike zoekt ... een goede urenverdeling

Maaike zoekt van alles: werk, balans, maar ook de liefde. In haar vierde blog beschrijft ze hoe ze gekomen is tot een juiste verdeling tussen werkuren en tijd voor zichzelf.

keer gelezen
476

Maaike (28, Wajong) woont samen met haar 2 katten in Leeuwarden. Sinds 2010 weet ze dat ze bipolair is. Maaike is al een tijdje zoekende: naar de juiste hulp bij het vinden van werk, de balans tussen werk en privé, maar ook naar de liefde. Ze schrijft hierover voor UWV Perspectief.

‘Thuis was de balans wel even zoek. Ik merkte dat ik moeite had om in mijn privéleven bepaalde zaken op te pakken.’

In mijn vorige blog schreef ik dat ik aan een proefplaatsing bij CJIB kon beginnen. Hoe verliep deze? Mijn arbeidsvermogen was ingeschat op 16 tot 24 uur werken. Het idee was om 20 uur te gaan werken: 4 dagen van 5 uur in totaal, en dat 2 maanden lang. Toen bleek dat ik langzaam wilde opbouwen is mijn proefplaatsing met een maand verlengd. Ik kreeg dus 3 maanden om te laten zien wat ik waard was.

Ik begon met 10 uren en werkte in eerste instantie 2 dagen in de week: een dinsdag en een donderdag. Elke week begon ik met een start-up met mijn werkbegeleider. We bespraken eerst hoe ik me voelde die dag, dan keken we naar mijn werktaken. Dit was erg fijn want het gaf een opening om te vertellen wanneer ik mij minder voelde.

TIP: Zorg dat je periodiek een contactmomentje met je begeleider inplant waar het gaat over hoe jij je voelt. Dit kan gewoon een koffiemomentje zijn tussen jou en je begeleider waar je even eerlijk kan zijn. Gaat het gewoon goed? Mooi toch! Dan heb je even een break van je werkzaamheden en praat je over ditjes en datjes. Gaat het minder? Dan kun je even open en eerlijk zijn.

Werkinhoudelijk werd ik ingewerkt op verschillende gebieden. Ik kreeg een cursus m.b.t. de intranetpagina en mocht werken aan een project waar ik de intranetpagina’s maakte over arbeidsparticipatie. Afbeeldingen zoeken die ik als geschikte header kon gebruiken of het plaatsen van een stuk tekst over arbeidsparticipatie: het behoorde tot mijn dagelijkse werkzaamheden.

TIP: Wees trots op jezelf. In de eerste periode komt er zoveel op je af. Dat is echt even schakelen. Kleine successen zijn belangrijk om bij stil te staan en jezelf even een schouderklopje voor te geven.

Na 3 weken kwam er een derde dag bij: mijn werkweek veranderde naar maandag - woensdag - vrijdag. Woensdag en vrijdag zijn dagen dat het rustiger is op de werkvloer, iets wat mij goed beviel. Telkens een dag rust tussen mijn werkdagen om bij te trekken en mij weer voor te bereiden op een nieuwe werkdag. Thuis was de balans wel even zoek. Ik merkte dat ik moeite had om in mijn privéleven bepaalde zaken op te pakken. Had geen zin om met een vriendin af te spreken of was te moe om te koken. Ik had zin om tv te kijken en even helemaal niks te moeten. Mijn thuissituatie was uit balans.

TIP: Besef dat je in je inwerkperiode heel veel nieuwe informatie krijgt. Dit is vermoeiend. Zo kan het dus zijn dat je thuis even lief voor jezelf moet zijn. Zorg dat je eten in voorraad hebt, zoals soep, of kook wat extra en vries de rest in, voor als je te moe bent om te koken.

Toen ook de derde dag in mijn systeem zat, ging ik naar 4 dagen: maandag - dinsdag - donderdag - vrijdag. In het begin leek ik dit aan te kunnen, maar toen er in het weekend veel van mij gevraagd werd, ging ik onderuit. Een 20-urige werkweek was alleen haalbaar als ik privé geen afspraken zou hebben op mijn vrije dagen. Natuurlijk wil ik ook afspreken met vrienden en een keer een weekendje naar mijn ouders. Dit moet allemaal wel mogelijk zijn.

TIP: Weet dat jij de expert bent! Jij voelt wanneer het werken te veel wordt. Jij bent diegene die je grenzen moet aangeven over werkuren en werkdagen. Niemand anders kan voelen wat jij aankunt. Spreek dit uit naar diegene die jou op je werk begeleidt.

Ik schakelde terug naar 3 dagen van 5 uur, wat in totaal op 15 uur werken uitkwam. Dit trok ik goed en er kon nog een uur bovenop: 3 dagen 6 uur werken. Uiteindelijk ben ik daar blijven steken. Dit werkte goed en de verdeling paste bij mij. Zodoende werd mijn werkweek verlaagd naar 18 uur werken. Men was tevreden over mij en ik leverde goed werk af. Gelukkig!

De vraag was nu alleen: kreeg ik een contract aangeboden? Dat hoor je de volgende keer.

Lees ook de eerdere blogs van Maaike:

Gepubliceerd op: 30-11-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord