UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog met tips voor solliciteren met beperking of chronische ziekte
trots op sollicitatie prestaties
Werken Blog

Maaike zoekt … een proefplaatsing

Maaike zoekt van alles: de juiste hulp bij werk, een goede balans tussen privé en werk, maar ook de liefde. In deze 2e blog vertelt ze over solliciteren. Daar heeft ze veel ervaring mee.

keer gelezen
334

Maaike (28, Wajong) woont samen met haar 2 katten in Leeuwarden en is happy single. Sinds 2010 weet ze dat ze bipolair is. Maaike is al een tijdje zoekende: naar de juiste hulp bij het vinden van werk, de balans tussen werk en privé, maar ook naar de liefde. Ze schrijft hierover voor UWV Perspectief.

‘Kijk naar de organisatie: hoe communiceren zij naar jou?’

Journalist, tatoeëerder, multimediavormgever, regisseur, cartoonist, recensent, secretaresse, correspondent, marketingmedewerker of schrijver. Een greep uit de beroepen die uit mijn beroepscodetest kwamen, waar ik het in mijn vorige blog over had. Het was duidelijk dat mijn opleiding Marketing en communicatie nog steeds terugkwam in de keuze van beroepen. Zodoende ging ik samen met mijn re-integratiecoach in mei 2016 opzoek naar vacatures die hierbij pasten.

Leren solliciteren

We startten met het oppoetsen van mijn sollicitaties. Ik leerde dat het belangrijk was dat je per sollicitatie moet kijken naar je cv en motivatiebrief. Kijk naar de organisatie: hoe communiceren zij naar jou? Is dit formeel of wat losser? Waarderen zij een aparte sollicitatiebrief of past dat niet bij het bedrijf? Zo heb ik bijvoorbeeld een ludieke sollicitatie gestuurd naar een marketingafdeling van een beddenzaak met allemaal spreekwoorden die over slapen gingen. Ik kreeg hier een heel positieve reactie op van het bedrijf.

TIP: Pas je sollicitatie aan op de functie waarop je solliciteert. Schrijf in dezelfde stijl als de manier waarop de organisatie ook hun vacature heeft gemaakt en/of communiceert naar de buitenwereld.

Wat vertel ik over mijn beperking?

Daarnaast heb je het grote vraagstuk: vertel ik wel of niet over mijn beperking? Samen met mijn re-integratiecoach heb ik ervoor gekozen om op mijn cv te vermelden dat ik Wajonger ben. En het aantal uren dat ik kan werken. Als ik een uitnodiging kreeg voor een gesprek, vertelde ik open over mijn beperking en wat zij kunnen verwachten op de werkvloer.

TIP: Aan jou de keuze wat je wel en niet vertelt over je beperking. Doe wat voor jou goed voelt op dit gebied.

Teleurstellende sollicitaties

34 is het aantal sollicitaties dat ik de deur uit heb gedaan. Ik heb veel afwijzingen gekregen. De een vanwege mijn bipolariteit en de verantwoordelijkheid van de functie, een ander omdat ik niet in het team zou passen. De boodschap was in ieder geval: wij durven het avontuur met jou niet aan. Soms werd ik er echt moedeloos van. Ik wilde zo graag een baan, dat elke ‘nee’ een teleurstelling was.

TIP: Solliciteer niet op veel vacatures tegelijk. Solliciteer gericht en op maximaal 5 vacatures tegelijkertijd. Wacht dan eerst op antwoord. Zo blijft de zoektocht naar werk behapbaar voor jezelf.

Positieve reacties

Toch, als ik terugkijk onthoud ik vooral de positieve reacties van bedrijven op mijn sollicitaties. Of de sollicitatie waar ikzelf echt trots op was. Van de 34 sollicitaties ben ik er bij 8 op gesprek geweest. 3 organisaties durfden mij een proefplaatsing aan te bieden. Hoe dit ging? Dat hoor je de volgende keer.

Lees ook de eerste blog van Maaike over de re-integratiecoach

Gepubliceerd op: 14-09-2018

Lees meer over

Solliciteren Werk zoeken Tips

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord