UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Mijn ziekte/beperking Tips

Met je rolstoel door Europa: Rolstoel Roadmovie

Mari Sanders reisde met zijn rolstoel door Europa om uit te zoeken hoe toegankelijk het is voor mensen met een lichamelijke handicap.

keer gelezen
809

In de driedelige documentaire Rolstoel Roadmovie reist filmmaker Mari Sanders kriskras door Europa. In zijn rolstoel ontdekt hij de (on)toegankelijkheid van verschillende Europese landen en steden.

Ben je benieuwd hoe Europa eruitziet door de ogen van iemand met een lichamelijke handicap? Of heb je zelf een handicap en wil je weten welke landen en steden van Europa wel of juist niet toegankelijk zijn? Kijk dan eens naar de EO-documentaireserie Rolstoel Roadmovie. De serie werd op NPO 2 uitgezonden in mei 2019.

Rol(stoe)lend door Europa

Mari Sanders zit in een rolstoel als gevolg van cerebrale parese. Hij bezoekt verschillende landen en steden en is telkens op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe toegankelijk is het hier voor mensen met een lichamelijke handicap? En: heb ik hulp nodig of kan ik het zelf? Met veel doorzettingsvermogen, oprechte interesse en gevoel voor humor laat Mari ‘zijn’ wereld zien.

Mari kruipt de Rialto brug in Venetië af. Een man draagt zijn rolstoel

Toegankelijk Europa?

Europa streeft naar eenheid, gelijkwaardigheid en gedeelde menselijke waarden; in de praktijk blijkt dat nog niet bereikt. Er zijn in Europa zo’n 80 miljoen mensen met een handicap en in sommige landen is zelfstandig naar school of werk gaan voor hen een dagelijkse strijd. Tijdens eerdere reizen viel het Mari op hoe groot de onderlinge verschillen tussen Europese landen zijn. Zo kwam hij op het idee voor de serie: ‘Een reis door Europa om te zien hoe verschillende landen omgaan met hun gehandicapte inwoners. Wat zegt dat over een samenleving?’

Van inclusie tot instituut

Elke aflevering heeft een ander thema. Aflevering 1 is gericht op opvoeding. Mari vraagt zich af hoe zijn jeugd eruit had gezien als hij in een ander land dan Nederland was geboren. De verschillen tussen de landen blijken groot. Hij bezoekt de Italiaanse Bana, die een visuele handicap heeft, maar les krijgt op een reguliere middelbare school. In Griekenland wordt hij geconfronteerd met de ‘middeleeuwse verschrikkingen’ van het leven in een instituut, en in Zweden ziet hij hoe volledige persoonlijke assistentie in z’n werk gaat. Mari: ‘In Zweden gaan ze ver in het aanpassen aan en assisteren van gehandicapte mensen. Hierdoor kunnen veel meer mensen meedoen in de maatschappij, werken én belasting betalen. Heel efficiënt dus.’ 
 

Mari spreekt verschillende mensen over hun handicap en de inclusie in hun land

 

Aflevering 2 gaat over acceptatie. Moet Mari zijn handicap proberen te verslaan of er juist van profiteren? In Engeland daagt hij zichzelf lichamelijk uit in een paralympische sportschool en in Athene wordt hij geconfronteerd met de kracht van kwetsbaarheid.

In aflevering 3 draait het om onafhankelijkheid. Hoe onafhankelijk kan Mari echt worden? We zien onder andere dat Mari belt met UWV over het stopzetten van zijn Wajong-uitkering, omdat het met zijn werk als filmmaker zo goed gaat. Verder ervaart hij hoe het is om gebruik te maken van de gebrekkige voorzieningen in Roemenië. En hij is diep onder de indruk van het verhaal van een jonge vrouw in een rolstoel die in een rubberen boot naar Europa vluchtte.

Een toegankelijk en inclusief Nederland?

Volgens Mari kan Nederland nog veel leren van andere Europese landen wat betreft inclusie: ‘In ons land zijn we al zo veel jaren gewend om een handicap vanuit medisch oogpunt te bekijken terwijl je het moet bekijken vanuit emancipatie. In de documentaire zie je dat ik me niet focus op de medische situatie van mijn gesprekspartners. Het probleem is niet de handicap maar het gevolg en de omgeving waarin je je moet manifesteren. Is het probleem dat ik in een rolstoel zit of is het probleem dat ik het café niet in kan? Laten we ons richten op de drempel van die café-ingang. Die kunnen we namelijk wél aanpassen.’
 

De omgang met gehandicapte mensen verschilt erg per Europees land

 

Afleveringen terugkijken

Bekijk de 3 afleveringen op de website van de NPO.

Gepubliceerd op: 10-05-2019

Lees meer over

Rolstoel Toegankelijk Tips

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord